14 Maja 2026, 17:47:01 czas Polski

Autor Wątek: Wybor struga- prosba o pomoc.  (Przeczytany 3182 razy)

Offline BykuByku

Wybor struga- prosba o pomoc.
« dnia: 31 Sierpnia 2016, 16:54:39 czas Polski »
Witam szanownych kolegow. 8)

Prosze o pomoc przy wyborze struga bo juz powoli mnie szlag trafia...
Potrzebuje wyrownac kantowki debowe (fotka w zalaczniku) zeby z kazdej strony byl idealny kąt prosty, ale zeby przy okazji nie odbierac zbyt duzo materialu. Innymi slowy zeby struzyny byly jak najciensze. I tu powstaje problem- przerobilem juz 4 strugi i powoli trace cierpliwosc.
-pierwszy strug jaki kupilem to byl najtanszy strug Narexa-hobby. Ostrza w formie zyletek. Straszny badziew, w dodatku nie dalo sie tym strugac bo ostrze nie wystawalo poza szczeline. Nie ma co sie na ten temat rozpisywac.
-drugi to byl chinski guang bao z 30 mm ostrzem. Ten juz strugal w miare- niestety ustawianie ostrza poprzez pobijanie mlotkiem jest dla mnie trudne i dosyc denerwujace. Dlugo to trwa i naprawde ciezko jest to ustawic.
- po tych dwoch strugach sie zdenerwowalem i postanowilem ze kupie cos z regulacja wysuniecia ostrza. Wybor padl na ECE block plane z podeszwa z gwajaku. I kolejny problem. Nie wiem czemu ale przy kreceniu ta galka ostrze wysuwalo sie tak ze np po prawej bylo bardziej wysuniete niz po lewej. Ciezko sie tym strugalo a co dopiero rownalo do idealnego kata prostego. Nie wiem moze ja cos knocilem i zle ustawialem ? W kazdym razie jedyne co mi sie w tym strugu podobalo to zapach gwajaku :p naprawde super.
- i czwarty bohater: Rali220 Evolution. I tu sie zatrzymam na dluzej. Po wczesniejszych nieudanych zakupach i po przeczytaniu opini uzytkownika hycel z tego forum zamowilem ten wlasnie model. Przekonalo mnie to, ze nie trzeba ostrzyc noza i ten mechanizm wysuniecia ostrza. Niestety i tu mialem pecha. Nie wiem czy trafilem na felerna sztuke ale po zalozeniu ostrza i opuszczeniu go w dol ta zapadka z przeciwleglej strony ktora blokuje caly mechaznim kompeltnie nie spelniala swojej roli i tego nie blokowala. Rezultat? Mala czerwona wajcha ktora reguluje sie wysuniecie ostrza byla zupelnie luzna. Raz na 10 razy jednak zaskakiwalo i dalo sie normalnie strugac. Ogolnie to moge powiedziec ze samo struganie jest calkiem niezle. Strugalem ta debine na nozu chromowym czyli teoretycznie do drewna miekkiego i szlo jak po masle. Ale niestety po dokladniejszych ogledzinach okazalo sie rowniez ze struga nierowno :( tzn po lewej stronie noza zbieral duzo wiecej niz po prawej. I teraz pytanie :czy to byla wina tego mechanizmu na ktory zaklada sie ostrze czy wina nierownej stopy? W ogole to nie wiem czy daloby sie rownac stope bo jest zrobiona z takich dziwnych zwojow. Z drugiej strony nawet mnie to nie obchodzilo dlaczego tak bylo bo stwierdzilem ze jak daje 700 zl za narzedzie reczne to poprostu wyciagam je z pudelka i strugam bez zadnego ale. Ogolnie rzecz biorac to gdyby nie te dwa mankamenty to bym go napewno zostawil bo struga sie nim dobrze.Moze ktos oprocz hycla mial do czynienia z tym strugiem i sie wypowie ?

Szczerze mowiac to nigdy bym sie nie spodziewal, ze dobranie odpowiedniego struga sprawi mi tyle problemow. I ze za kazdym razem z paczki wyciagne cos co mi nie pasuje i nie dziala tak jak powinno.

Dlatego mam prosbe zebyscie mi dali rade jaki strug wy byscie wybrali na moim miejscu ? Chce wyciagnac go z pudelka i odrazu nim pracowac. Bez rownania stopy, pilowania i innych zabiegow. Oczywiscie pogodzilem sie juz z mysla ze bede musial na ta zabawke wybulic grubo ponad 500 zl, ale co poradzic ? Myslalem tez nad tym czy daloby sie takie kantowki rownac cyklinami czy raczej glupi pomysl ?

krzysiek

• Gość
Odp: Wybor struga- prosba o pomoc.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2016, 18:04:41 czas Polski »
Może tutaj znajdziesz jakieś rozwiązanie problemów z tym strugiem :
https://www.rali.fr/rali-professionnel-220-evolution.html
na samym dole jest klip demo.

Offline hycel

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2016, 18:27:42 czas Polski »
Witam .
 Jeżeli Wrocław jest w ,, zasięgu" Twoich możliwości ,to zapraszam.
Jeśli jest to nie możliwe to proszę przyślij mi strugi ,postaram się je
doprowadzić do stanu zdatnego do pracy .
Strug A.C.E jak i Ralli to narzędzia wysokiej klasy i trudno mi zrozumieć
dlaczego nie jesteś z nich zadowolony . W strugu drewnianym ,prawdopodobnie
ostrze jest pod niewłaściwym kątem i dla tego ,,bierze "nie pełnym ostrzem .
Jeżeli będziesz miał pytania to proszę podaj ,na priv. swój tel ,postaram się zadzwonić może coś zaradzimy .
  Pozdrawiam.

Offline BykuByku

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2016, 20:31:23 czas Polski »
Dzieki za odpowiedzi. Hycel - wyslalem wiadomosc.

Co do Rali220 to przed zakupem ogladalem chyba wszystkie filmy w sieci z tym strugiem.

Na filmie ponizej dobrze wszystko widac:

W 8 sekundzie gosc opuszcza zapadke a potem czerwona dzwignie. I na tej dzwigni powinien byc spory opor. W moim przypadku byl calkowity luz. Trzeba bylo porzadnie docisnac zapadke zeby zaskoczylo a i tak udawalo sie raz na 10 razy...  :(

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2016, 22:10:06 czas Polski »
No to chyba pozostaje Ci Lie Nielsen albo Veritas...
Wydaje mi się, że żeby strugać zaraz po wyjęciu narzędzia z pudełka najpierw trzeba wyjąć sporo większą kwotę z portfela :(

Offline BykuByku

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2016, 22:31:40 czas Polski »
Powiedzcie wprost, ze zlej baletnicy... 8) 8) 8) nie obraze sie bo nie jestem stolarz tylko laik. Teoretycznie moglbym oddac do stolarni ale nie lubie takich rozwiazan. Chce to zrobic recznie bo mnie bawi robienie w drewnie i chce zeby katy byly idealne. Ale przy okazji nie chce sie juz denerowac na sprzet.
Jak kupie jakis porzadny strug to zrobie tu recenzje laika :P
Myslalem nad takimi modelami:
-rowniak veritasa - ten do ktorego mozna podpiac dodatkowe raczke i ta galke z przodu
- lie nielsen numer 140
- veritas skew plane czyli to samo co lie nielsen 140

Pytanie czy ktos mial stycznosc z was z tymi 2 ostatnimi osobicie ?

Offline hycel

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2016, 23:09:01 czas Polski »
Witam .
 W którymś z moich wątku przedstawiłem zdjęcie szuflady ze strugami ,które
posiadam .Jest tam większość strugów o których była mowa powyżej .
Każdy strug wymagał przygotowania do pracy, oczywiście ,niektóre
potrzebowały paru minut inne paru godzin. Najwięcej czasu pochłonął
przed-wojenny Stanley, ale i on jest moim ulubieńcem ,kolejnym
po ,który sięgam najchętniej to Hei Tan Bao . Ani lie-nielsen czy veritas
nie są moimi faworytami ,to który strug biorę do ręki zależy od wielu czynników .
Najważniejszą cechą każdego struga jest jego ostrość i wprawne ręce .
Boję się ,ze decydując się na kupno narzędzia zza wielkiej wody ,wydasz
niemałe pieniądze i dalej będziesz niezadowolony. Ja to zaznałem kupując
bardzo!wysokiej klasy Kanne ,która ma też wiele ograniczeń.Pisałem kiedyś
,ze każdy powinien rozpocząć przygodę stolarską od struga drewnianego i dalej tak uważam.
   Pozdrawiam.

Offline Lutek

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2016, 17:50:20 czas Polski »
Wydaje mi się, że żeby strugać zaraz po wyjęciu narzędzia z pudełka najpierw trzeba wyjąć sporo większą kwotę z portfela

Po dotychczasowych doświadczeniach ze struganiem ręcznym wiem, że nie da się takich jak na zdjęciu elementów przestrugać tak precyzyjnie jak chce pytający, bez wcześniejszego naprodukowania worka wiórów "treningowych"   ;D