10 Maja 2026, 00:44:52 czas Polski

Autor Wątek: Koło fortuny.  (Przeczytany 4737 razy)

Offline Morświn

Koło fortuny.
« dnia: 21 Listopada 2013, 19:24:03 czas Polski »
Witam temat może śmieszny ale nie wiem jak to wykonać.Muszę zrobić koło fortuny czyli tarcza około 1m średnicy z bolcami które będą je wyhamowywać przez pocieranie o kawałek czegoś.Ważne że koło musi być łatwe do przeniesienia więc tarcza musi być lekka.Pierwsze pytanie z czego wykonać tarcze?Myślałem o cienkiej sklejce ale jak byłem dzisiaj w sklepie to facet sam powiedział że wszystko mają krzywe po płyty nie leżą tylko stoją... Drugie pytanie to jeżeli tarcza będzie miała te 4-5mm to jak zamontować bolce żeby mocno się trzymały i z czego je zrobić?
Dodaje zdjęcie jak to ma mniej więcej wyglądać.

Offline tomasz

Odp: Koło fortuny.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2013, 20:12:17 czas Polski »
witam
powiem tak kiedyś robiłem to cudo zastosowałem plexi o gr 8mm bolce zrobiłem ze szczebelków ze starego łóżeczka mocowanie ich było na mufki redukcyjne w które od lewej strony przykręcone na śrubki m6 ,całość łożyskowane w osi na stojaku z drewna do którego zamocowany był język z ciękiej plexi okolo 3 mm .

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2013, 20:27:05 czas Polski »
Kurcze strasznie drogo by to wyszło z tej plexi.Dzięki za pomoc jest to jakieś rozwiązanie ale może ma ktoś inny pomysł?Bo z tego co patrzyłem to 1m2 grubości 8mm to około 160zl
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2013, 20:28:48 czas Polski wysłana przez Morświn »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2013, 21:09:41 czas Polski »
Lekkie, za pół darmo... Ciężko będzie... Ja bym jednak poszukał sklejki. Ew. podaj "płatnikowi" szacunkowe koszta  z plexą - może "łyknie"...

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2013, 21:14:33 czas Polski »
No chyba trzeba tej sklejki poszukać bo taki koszt nie przejdzie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2013, 21:28:57 czas Polski »
Weź pod uwagę że nawet jak kupisz prostą nie ma gwarancji że z czasem się takie koło samo nie zwichruje. Szkoda że musi być lekkie ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2013, 22:11:56 czas Polski »
Można:
 kupić  specjalną  lekką  sklejkę
 dwie  sklejki  3 mm i  listewki  w środek  jako żebra
dwie  sklejki i  styropian w środek  na całości + małe korki  drewna  w miejscach  wiercenia  kołeczków
dwa  mdf cienkie   w środek    "plaster miodu  " z papieru
dwa sztywne  kartony +  środek
 ;D

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopada 2013, 22:20:13 czas Polski »
Ja bym to machnął z MDF'u takiego 8 mm. Będzie to wystarczające. Do tego nawiercasz sobie otworki i wklejasz w nie kołeczki bukowe.  Wszystko w temacie. Możesz to później dowolnie pomalować czym chcesz, sprawdzi się nawet farba do ścian.
Pozdrawiam Jakub.