22 Maja 2026, 04:45:33 czas Polski

Autor Wątek: Naprawa stołu jesionowego  (Przeczytany 7188 razy)

Offline Benek

Naprawa stołu jesionowego
« dnia: 06 Września 2016, 17:14:38 czas Polski »
Kupiłem 2 lata temu okazyjnie stół jesionowy. 3m na 1m Fajny duży za jedyne 100 zł . Lokalna firma meblowa sprowadzała z Anglii dla swoich pracowników z wadami. Na foto widać błąd w sztuce:

oraz od dołu

Poczekałem 2 lata by nabrało właściwej wilgotności powietrza, rozeszło się tyle ile ma się jeszcze rozejść i czas na naprawę.

Blat ma 2 cm grubości. Widać że został źle sklejony. Jak to naprawić. Zaszpachlować, przeszlifować zalakierować. Jakie materiały polecacie. Czy od doły trzeba czymś /czym/ złapać by sie dalej nie rozchodziło?
Jesion, nadaje koloru wnętrzu.

Offline robson

Odp: Naprawa stołu jesionowego
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Września 2016, 17:36:37 czas Polski »
Najlepszym rozwiązaniem będzie rozcięcie  w miejscu pęknięcia ,zafugowanie i ponowne sklejenie .

orkan

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Września 2016, 17:38:07 czas Polski »
Cięcie na pęknięciach i klejenie albo kliny szpachel i motylki.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Września 2016, 18:10:45 czas Polski »
Też uważam, że najlepiej blat rozciąć i ponownie skleić.

Offline Benek

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2016, 18:53:55 czas Polski »
Jak ciąć na pęknięciach? Szpara drzewa brakuje. Rozciąć trójkąt i na wymiar wkleić nowy kawałek innej deski jesionowej?
Czy chodzi o wycięcie po całej długości deski tam gdzie pęknięcia? Z jednej widocznej na zdjęciu strony są 2 pęknięcia i po przeciwnej stronie tak samo. Razem 4 cięcia wzdłuż stołu odpada.
Jesion, nadaje koloru wnętrzu.

orkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Września 2016, 18:57:01 czas Polski »
Razem 4 cięcia wzdłuż stołu odpada.-dlaczego?
Wklejasz na to miejsce dwie listwy jesionowe,szlifujesz i finito.

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Września 2016, 19:04:54 czas Polski »
Benek tak jak pisałem blat rozcinamy i kleimy na nowo stracisz z szerokości max. 15mm
Nie baw się w wstawki klinowe ,ponieważ ciężko będzie dopasować kolor .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Września 2016, 19:57:00 czas Polski »

. Widać że został źle sklejony.

A ja z innej beczki ? Dlaczego to pekniecie spowodowalo zle klejenie ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

orkan

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Września 2016, 20:19:37 czas Polski »
A jak z wymiarami? W środku blatu, i krawędziowe. Czy pęknięcie zostało wchłonięte przez pozostałe listwy, czy jest wypaczony??? Tzn podwójny trapez.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Września 2016, 20:49:25 czas Polski »
Stół jest trochę wąski - 1 m . Ja bym nic nie robił poza wstawieniem od dołu po dwa motylki na pęknięcie . Same pęknięcia można zalać żywicą i to może mieć swój urok. Zaczniesz ciąć , fugować , kleić i wyjdzie Ci zamiast stołu ławka. Zostanie Ci tylko nogi przyciąć i będziesz mógł się na słońcu wygrzewać ;)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Września 2016, 20:56:15 czas Polski »
A ja z innej beczki ? Dlaczego to pekniecie spowodowalo zle klejenie ?

Zwróć uwagę na usłojenie .Chociaż do końca nie jestem przekonany , czy to wpłynęło na pęknięcie 
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2016, 20:58:21 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Września 2016, 21:13:28 czas Polski »
Zwrocilem wlasnie dlatego zapytalem. Powaznie nadal nie wiem.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline def

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Września 2016, 21:24:05 czas Polski »
Popieram ideę rozcięcia jako fachową. Jeśli blat jest za wąski, można wkleić dwie listwy i nieco poszerzyć. Pękło ponieważ te dwie deski były nieco bardziej wilgotne i za intensywnie zaczęły wysychać. Kiedyś przy klejeniu takich blatów lub stopni schodowych stosowało się naddatek na odcięcie ( 7cm) a nawet strugało się deski z talią ( po środku 1 mm w minusie na każdą stronę). Należy też dodać, że z tego też powodu deski w sztaplu miały zapobiegawczo malowane na biało na końcach,...

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Września 2016, 21:31:04 czas Polski »
Ok. Przy składaniu klejonki oba końce powinny się ze sobą stykać ,  w środku powinna być,  założmy 1milimetrowa szpara tzw. talia.
Natomiast , wpływu na pęknięcie nie miało "zawiłe " ukierunkowanie  słoja ?

Offline def

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2016, 06:11:19 czas Polski »
Nie jestem "po szkołach" ale wiele słyszałem "ludowych mądrości". Wystarczy tylko obserwować-analizować wykonanie wyrobów z drewna do zastosowania w ekstremalnych warunkach: wiosła lub maszty z drewna. "Zdrowe" drewno jest rozcinane i po pomieszaniu kolejności, klejone. Takie wiosła, posiadają "dekoracyjne" wstawki, które dekoracją są z przypadku. Chodzi o redukcję naprężeń i uzyskanie elastycznego efektu "miotły". Gdybyś jednak chciał wstawiać klin, to niech to nie będzie "kawałek tortu" a równoboczna listewka wstawiona pod kątem od krawędzi blatu aż do wygubienia. Wykonaj najpierw "samiczkę" potem dopasuj "samca". Uzyskasz pełny efekt "szczelności" przynajmniej na stronie prawej. Rozszczepianie się drewna to jeden z efektów. Za szerokie elementy w klejonce potrafią też się wybrzuszać. Drewno w konstrukcjach nośnych hal sportowych (są takie obiekty) jest klejone ze "słomki" (40X40 mm) i ma lepsze parametry niż stal,...