Jak poprzednicy pisali , najpewniej dowiesz się w gminie. Bo wszystko zeleży od tego czy terem ma miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego czy wszystko odbywa się na Warunkach zabudowy wydawanych przez Gminę. Druga rzecz jaki to terem miejski czy wiejsci, kolejna rzecz jakie działka ma przeznaczenie, tj. czy działka rolna z wyłączeniem z użytkowania rolnego czy cała działka budowlana.
Za mało dachy żeby dokładnie coś ci podpowiedzieć.
Mogę powiedzieć na swoim przykładzie ze Ja pół roku załatwiałem papiery do zgłoszenia budynku gospodarczego do 35m2
- najpierw nowe warunki zabudowy bo istniejące nie obejmowały innej zabudowy jak tylko dom
- potem wyciąg map ze Starostwa
- po uzyskaniu warunków zabudowy zgłoszenie do starostwa budynku z dokładnym opisem przebiegu budowy i z rysunkami
- potem Geodeta który na podstawie aktu własności i map wrysuje Ci budowlę i zrobi zgłoszenie do ochrony środowiska celem wyłączenia gruntu z użytkowania rolnego.
i na koniec pismo że można działać:) huraa.
Powiem szczerze ze mniej zachodu miałem z pozwoleniem na budowę domu.
Więc musisz nam podać więcej informacji na temat twoiej działki.
PS
Ja dostałem zgodę na przysuniecie się do granicy działki na 1,5m ale to trzeba było wysępować na etapie wydawania warunków zabudowy, bo o tym decyduje Urbanista i on określa pewien porządek w zabudowach