25 Czerwca 2026, 19:34:57 czas Polski

Autor Wątek: Strugi Baileya NR5  (Przeczytany 7566 razy)

Offline Lutek

Odp: Strugi Baileya NR5
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Kwietnia 2014, 00:19:48 czas Polski »
Ja otrzymałem właśnie strug płaszczyznowy Bailey Nr 5 Stanleya
Witam.
Nie pora opisywać czym zakończyła się ambitna próba zainstalowania picasa do obróbki zdjęcia, w każdym razie jestem i komp już działa. :)
Tu interesuje mnie, jak naostrzony jest nóż tego struga, czy ostrze ma dwa kąty (25 i 30 stopni) oraz ewentualnie, jak szeroka jest mikrofaza. Jeszcze grubość noża by mnie interesowała.
Pozdrawiam i życzę świątecznych radości.
Lutek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Kwietnia 2014, 07:45:57 czas Polski »
Witam
Grubość noża, to 2,1 mm. Ostrze jest pod kątem 25 stopni, szlifowane ale było tępe, bez mikrofazy. Ja robię mikrofazę ok 3 stopni ,  1 mm.do Stopa też jest do szlifowania, ale to przede mną. Kupiłem do szlifowania u szklarza taflę szklaną 30x45 cm i drugą 30 x 20 cm 10 mm grube.

Offline studio tata

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Kwietnia 2014, 11:19:11 czas Polski »
Amigorg spoznione zyczenia i gratuluje prezentu >
pozdr

Offline Lutek

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Kwietnia 2014, 18:49:49 czas Polski »
Czyli szerokość mikrofazy jest mniejsza jak odległość pomiędzy odchylakiem a krawędzią ostrza, ale to tylko przypadkowe skojarzenie.
Natomiast szerokość mikrofazy pewno wpływa na kształt wióra? W każdym razie manipulacje odległością krawędzi odchylaka i ostrza niewiele (bodaj nic) nie zmieniały w kształcie wiórów. Mój strug robi tylko takie dla ubierania wielkanocnych baranków szefowej.:)
Nawet struganie bez odchylaka (udało mi się taką próbę wykonać) nie przyniosło oczekiwanego efektu,- trocin jak welony nie było.

Offline studio tata

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Kwietnia 2014, 19:41:13 czas Polski »
ja odkad ostrze  na kamieniu  mechanicznie
nie uzywam mikrofazy

Offline Piotr Pasek

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Maja 2014, 21:50:18 czas Polski »
Studio tata zdjęcia bardzo ciekawe prawie jak na kalendarz firmowy co do strugów to cały czas zbieram informacje bo zakupy jeszcze przede mną .Ten model i typ strugu to narzędzie podstawowe jak się ogląda stolarzy w necie. więc będzie na pierwszym miejscu na liście zakupów. pozdrawiam PIOTREK.