03 Maja 2026, 21:18:07 czas Polski

Autor Wątek: zakorki?  (Przeczytany 4218 razy)

Offline stolexp

zakorki?
« dnia: 20 Września 2016, 11:57:02 czas Polski »
Jak dla mnie temat bardzo ciekawy, nie wiem czemu. Może temat dla większości znany i wiadomy, ale widzę, że do tej pory jest problem w odróżnieniu zakorków od zabitek.
Pozwoliłem sobie napisać kilka słów mądrych bazując na artykułach, literaturze i Internetach. Summa summarum i wydaje się, najważniejsze informacje.

Przyjmuje się, że zakorek to wada drewna okrągłego z grupy wad budowy. Jest to wrośnięty w drewno płat korowiny, a przyczyną wrośnięcia kory w drewno może być: zrośnięcie się dwóch pni tego samego drzewa, dwóch konarów/gałęzi lub dwóch napływów korzeniowych.

Czasami bywa tak z powodu braku wiedzy, że zakorek jest mylony z zabitką, a w szczególności kiedy zabitce towarzyszy wrośnięcie kory, jak np. w gatunkach iglastych.

Jeśli chodzi o różnice między martwicą a zakorkiem, to są dwie:
- obecność strefy martwego drewna- na zbitce występuje zawsze, a w przypadku zakorka kambium nie zostało uszkodzone, co oznacza brak strefy martwego drewna- przy zakorku nie ma jej nigdy
- geneza powstania wady- zbitka powstaje na skutek różnych fizycznych uszkodzeń drewna, a zakorek powstaje na skutek zrośnięcia się dwóch pni, konarów, napływów korzeniowych.

Należy dodać, że zakorek, czyli nadal wada drewna, nie jest w ogóle brana pod uwagę podczas klasyfikacji jakościowo- wymiarowej drewna okrągłego do poszczególnych klas i grup jakościowo- wymiarowych. W przypadku tarcicy jest inaczej, bo wymiary zakorka są mierzone i ma on wpływ na klasyfikację jakościową materiałów tartych.

Wyróżnia się dwie odmiany zakorka w drewnie okrągłym, a podstawą podziału jest stopień zrośnięcia fragmentu korowiny otaczającym drewnem, a w związku z tym, czy jest on widoczny jedynie na czole sztuki drewna, nosi nazwę zakorka zrośniętego, ale gdy jest on widoczny na czole sztuki drewna i na jej pobocznicy, gdzie wygląda jak bruzda wypełniona korowiną, wtedy jest nazywany zakorkiem otwartym.

Jeśli chodzi o materiały tarte, to dzieli się zakorki na przechodzące i jednostronne.
- zakorki jednostronne- są widoczne wyłącznie na jednej podłużnej płaszczyźnie tarcicy
- zakorki przechodzące- widać je na dwóch przeciwległych podłużnych powierzchniach tarcicy.

Zakorek ma negatywny wpływ na jednorodną budowę drewna i zmienia jego strukturę. Słoje roczne wokół zakorka są wygięte, natomiast sama tkwiąca w drewnie korowina, w przypadku gotowego wyrobu, musi zostać usunięta fizycznie. Najczęściej stosuje się podczas prac stolarskich „zaprawki”, czyli kawałki drewna o odpowiednim kształcie, które są pozbawione wad i które wkleja się w miejsce usuniętych z drewna zakorków, zbitek lub pęcherzy żywicznych.

Niestety zakorek występuje często z innymi wadami, jak np. z napływami korzeniowymi lub z wielordzennością. Zakorek może występować również z falistym układem słojów rocznych, a to można spotkać na grabie, kasztanowcu lub głogu.

Dodawajcie otwarcie swoje spostrzeżenia. Pozdrawiam i miłej lektury!

Offline Andriu

Odp: zakorki?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2016, 12:25:04 czas Polski »
zabitka  przypomina mi  przekrój pewnego organu.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2016, 13:25:48 czas Polski »
Ty amator anatomii , w szkole też byłeś taki bystry  :D

Klo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2016, 16:27:47 czas Polski »
zabitka  przypomina mi  przekrój pewnego organu.
Macica wypisz wymaluj z książek do biologii kl. V z lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. ;D ;D ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2016, 16:33:28 czas Polski »
Ja na obudwu foto widzę organy.
Jest tu jakiś lekarz ? Czy już nie ma dla mnie szansy ?

A tak w temacie to fajny artykuł bo nawet pojecia nie miałem, że takie coś istnieje. I zaś wiem coś więcej :)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline swfr

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września 2016, 20:51:01 czas Polski »
Tak trochę z beczki obok.
Zdjęcie na dole to dębina, a górne?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Września 2016, 21:14:29 czas Polski »
Ja na obudwu foto widzę organy. Jest tu jakiś lekarz ?
A po co lekarz ???
Może ty jak Kwinto,muzykiem jesteś ;D

Offline Scimitar75

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2016, 22:02:46 czas Polski »
Jest weterynarz może być? ;D
Lux perpetua

Offline Andriu

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Września 2016, 08:44:24 czas Polski »
to pierwsze zdjęcie to pewnie olcha. 

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Września 2016, 09:11:07 czas Polski »
W takim razie to pierwsze zdjęcie to przekrój jelita grubego ;)

Jeśli chodzi o gatunki to wydaje mi się że to czereśnia i dąb.

Tak czy siak Macica w postaci stolika fajna rzecz ;)

Offline stolexp

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Września 2016, 09:58:17 czas Polski »
A tak w temacie to fajny artykuł bo nawet pojecia nie miałem, że takie coś istnieje. I zaś wiem coś więcej :)

Cieszę się, że chociaż jeden przeczytał artykuł i na coś mu się przydał, a nie jak większość obejrzała zdjecia.  ;)

Chociaż te zdjęcia, to może nie taki głupi pomysł, coś zapamiętacie... :)

Offline stolexp

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Września 2016, 10:19:07 czas Polski »
Panowie i Panie! Kto dobrze udzieli odpowiedzi?

Które to zakorek, a które to zabitka?

Offline Andriu

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Września 2016, 10:22:15 czas Polski »
jak ktoś się uczył stolarstwa to wady drewna  musiał umieć jako podstawa aby zaliczyć  technologie drewna.

Offline stolexp

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Września 2016, 10:26:46 czas Polski »
jak ktoś się uczył stolarstwa to wady drewna  musiał umieć jako podstawa aby zaliczyć  technologie drewna.

Ale nie każdy uczył się tu stolarstwa z tego co czytam tu od dawna. :) Jak ktoś jest stolarzem z zawodu, to zrozumiałe jest to, że zna odpowiedź, więc po co ma psuć komuś innemu zabawe i nauke? Wydało mi się to jasne... Pozdrawiam.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Września 2016, 10:32:00 czas Polski »
Zabitka jest tylko na ostatnim zdjęciu