Witam
W wątku kolegi @Kryj
http://forum.domidrewno.pl/inne/wyplaszczanie-kamieni-wodnych/w jednym z moich postów rzuciłem pomysł taki ,że podobny do pokazywanego w tym wątku klipu, kamień do wypłaszczania kamieni wodnych można zamówić u kamieniarza.
Idąc śladem mojego pomysłu i będąc w Polsce na urlopie kupiłem u kamieniarza blok granitu. Kamień jest z granitu strzegomskiego średniokrystaliczny .

Ten rodzaj granitu ma dużą zawartość kwarcu i biotytu i uchodzi wśród granitów za twardy.
Wymiary to około 270 x 250 x 40

Oryginalnie granit był wyszlifowany na "lustro" więc poprosiłem kamieniarza o zmatowienie do gradacji 200 i wycięcie rowków.
Rowki zostały zrobione stacjonarną piłą do cięcia kamienia. Wygląda na to ,że kamieniarska 200 jest drobniejsza od gradacji papieru ściernego.
W Polsce kupiłem również elektrokorund szlachetny biały ,trzy rodzaje ziarna :
EA 220 akurat ten pokazuję na zdjęciu
EA 400
EA 1200
oraz węglik krzemu ziarno 36

W ramach testu regenerowałem zwykły marketowy kamień dwustronny ( zdaje się ,że 120/220 )
Na zdjęciu poniżej widać powierzchnię przed regeneracją - dobrze widoczne bruzdy i dziura - strony gruboziarnistej

A niżej ta sama powierzchnia po regeneracji, dziura jest niestety na tyle głęboka ,że zniknie po trzecim lub czwartym szlifie. Szlifowanie jest trochę nużące i męczące.