26 Sierpnia 2026, 06:06:42 czas Polski

Autor Wątek: Drewno, gatunki, obróbka, charakterystyka  (Przeczytany 2735 razy)

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
Drewno, gatunki, obróbka, charakterystyka
« dnia: 18 Kwietnia 2013, 21:34:26 czas Polski »
Czytałam w HP o "rzeźbienie w śliwie" posty Jakuba między innymi i pomyślałam, że potrzebujemy Dział o Drewnie (takie jakby Kompendium, ale z praktycznej strony) Czyli wiedza osób, które o drewnie wiedzą z praktyki. Oj tak to na pewno!

Offline MarcinW

Odp: Drewno, gatunki, obróbka, charakterystyka
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2013, 22:14:46 czas Polski »
Cześć!
Jestem początkujący w temacie drewna, ale bardzo chciałbym się jak najwięcej nauczyć. Dzisiaj z bratem byliśmy w tartaku i szef powiedział, że ma troche grabu na zbyciu. Wiem że jest to twardy i wytrzymaly materiał. Od rana chodzi mi to po glowie. Możecie podpowiedzieć jakiego typu rzeczy (meble, konstrukcje) można z tego zrobić?

Pozdrawiam MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2013, 23:04:14 czas Polski »
Wszystko zależy jaki to asortyment, czyli: jaka grubość, szerokość, wilgotność, długość te czynniki w głównej mierze determinują co z czego można zrobić. Wiadomo, że możesz z tego wytoczyć rączkę do dłuta czy czego tam, ale jeśli są to np. szerokie i grube foszty to można się połakomić na np. strugnicę ;) Wyobraźnia, tylko ona Cię ogranicza ;) Skoro są na forum fani topoli i wyrobów z niej to i grab będzie świetny na wszelkie projekty  ;D
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2013, 23:27:53 czas Polski »
Z tego co widzialem to dookola była przeważnie tarcica i to calkiem słusznych wymiarów. Zakładam że jeden z tych stosików zawierał grab. Informacja byla tylko ustna, a ja jeszcze mam zbyt mało doswiadczenia by powiedzieć na 100%. Dlatego takie moje zalożenie.
Wiem, że z grabu robi się elementy (uchwyty) narzędzi. Czyli raczej chyba mniejsze komponenty. Chciałem poprostu zasięgnąć języka na co jeszcze mozna się pokusić. Czy da sie lub czy "oplaca się" robić z tego jakies wieksze rzeczy nie "marnując" w ten sposób tak dobrego materialu?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2013, 23:46:47 czas Polski »
Dla stolarza nie przydatne , chyba do  kominka .
 Poważnie to : , klopoty  z suszeniem , twarde   , daje  drzazgi i wstrętne  wyrwania przy  struganiu . Nadaje się na galanterię toczenie , deski kuchenne trzonki do  młotków , młotki  drewniane ,     strugi   , kije bilardowe    , kostkę  na posadzkę  w  warsztacie  czy  stajni  . Daj sobie  spokój z tym  drewnem

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2013, 23:52:05 czas Polski »
OK! Dzieki za informację!
w takim razie odpuszczam

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2013, 00:51:15 czas Polski »
Oj grab.Ja osobiście bardzo lubię ten gatunek no ale to głównie używam do toczenia. Osobiście bym się skusił na parę deseczek czy też większych kawałków ale jak nie wiesz co konkretnie chcesz zrobić to moim zdaniem nie warto.Do toczenia polecam.