06 Września 2026, 03:04:02 czas Polski

Autor Wątek: Blat poci się po olejowaniu  (Przeczytany 13833 razy)

Offline Łukasz G.

Odp: Blat poci się po olejowaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Września 2016, 18:24:27 czas Polski »
Się to wszystko proste wydaje, a potem się okazuje, że jednak nie
- ano! Olejowania niby nie idzie spartolić a jednak. Ja też miałem z tym problem. Przestałem wierzyć w etykiety na opakowaniach. Teraz wcieram olej kolistymi ruchami starając się wcisnąć go jak najwięcej w pory drewna (o ile są pory) po czym natychmiast wycieram nadmiar - trę aż powierzchnia jest praktycznie sucha. Nie czekam, bo przy zmiennej wilgotności i temperaturze to może być początek problemów. Lepiej nałożyć o warstwę więcej niż potem czekać tygodniami aż się przestanie lepić. Albo nie przestanie;-)

Offline motorover

« Odpowiedź #16 dnia: 29 Września 2016, 21:26:21 czas Polski »
W książce Boba Flexnera "Understanding wood finishing" stoi:
Są dwie przyczyny pocenia się.
1, Jeśli środek zawiera rozcięczalnik to proces jego parowania powoduje wydostawanie się oleju z porów drewna.
2. Olej podgrzewany zwiększając swoją objętość wydostaje się z porów. Wzrost temperatury może być spowodowany energicznym pocieraniem powierzchni albo przeniesieniem materiału do cieplejszego pomieszczenia bądź też wystawieniem na słońce.
Pocenie się występuje częściej jeśli drewno jest mocno porowate. Pocenie się ustanie jeśli pory zostaną zasklepione.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Września 2016, 21:34:22 czas Polski »
Olejowałem blaty w garażu, po zakończeniu olejowania, tj. po 5 dniach blaty wstawiłem do domu, żeby przeschły przed montażem. W domu cieplej niż w garażu, więc może to jest przyczyna. Sam już nie wiem :(
Dzisiaj przeszlifowałem porządnie blaty, wyczyściłem szmatką, a po pół godziny nadal miejscami wychodzi olej.

Offline motorover

« Odpowiedź #18 dnia: 29 Września 2016, 21:40:50 czas Polski »
Nie martw się  :). Jest tam też napisane, że pocenie ustaje. Trzeba tylko systematycznie wycierać nie dopuszczając do zaschnięcia "wypocin".

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Września 2016, 22:02:28 czas Polski »
Hehe, faktycznie, wypociłem się już sporo przy tym blacie ;)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Października 2016, 16:57:57 czas Polski »
Kilka dni tak już wycieram i wychodzi tego coraz mniej, właściwie już prawie nic. Dzisiaj wziąłem się za przymiarkę blatów i okazuje się, że jeden z blatów narożnych, który będzie łączony z innym, trochę się wygiął i środkiem wystaje jakieś 2mm powyżej względem krawędzi. Łódka się zrobiła. Blaty cały czas leżały na szafkach i się pociły, wycierałem je itd. Jest szansa, że jakoś się odkształcą? Ewentualnie jak je położyć czy postawić, żeby się wyprostowały?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Października 2016, 19:45:27 czas Polski »
Jak się blat wypaczył , to się już nie wyprostuję . Blat ma grubość około 40mm , więc nie ma  szansy na to ,że się podda jak je przykręcisz do korpusu . Jedno co mi przychodzi do głowy , to połączyć je ze sobą , wyrównać je szlifując i jeszcze raz nałożyć olej.
Miałem taki przypadek z blatami w łazience . Zrobiłem jak napisałem i jest ok.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Października 2016, 21:05:57 czas Polski »
Blat ma 27mm tylko, taki z Casto to jest. Spróbuję coś pokombinować. Kiedyś trzymałem blat w garażu, wygiął się, po tygodniu w domu wrócił do siebie. Może coś się uda zrobić. Dzięki za radę.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Października 2016, 22:43:47 czas Polski »
Żeby tylko się nie pogorszyło.
Sugeruję zamontować teraz,  dociśniesz prawdopodobnie do korpusów i bedzie git.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Października 2016, 23:00:26 czas Polski »
Tylko uważaj z długością wkrętów , blaty są robione z klepki łączonej na mikrowczepy i przy zbyt długim wkręcie lubią pękać w miejscu łączenia .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Października 2016, 23:07:45 czas Polski »
Ewentualnie jak je położyć czy postawić, żeby się wyprostowały?

A od spodu też nakładałeś olej?

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Października 2016, 06:07:47 czas Polski »
Tak, od spodu też był olej. Mam nadzieję, ze wkrętami dociągnę. Pierwsza robota przy drewnianych blatach i same błędy popełniłem, ale nauka na przyszłość jest.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #27 dnia: 02 Października 2016, 07:22:47 czas Polski »
Raczej dasz rade, mój dębowy z casto się sam odprostował (może nie idealnie ale jednak). Co do błędów taka nasza dola na początku (witaj w klubie też zaczynam), a później to się będzie nazywać ze rutyna nas zgubi.Z błędami jak z wbijaniem gwoździ ten nie krzywi kto nie wbija, błędów nie robi ten co nic nie robi

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Października 2016, 09:32:20 czas Polski »
Zanim zaczniesz dociągać wkrętami, to najpierw dociągnij ściskami.
Znaczy się od ściany najpierw przykręć wkrętami bez ścisków, a następnie font. Ściski i wkręty.
No i oczywiście klej na połączenie, ale tego to już nie trzeba dodawać.
Możesz też ścisnąć oba blaty razem tymi ściągaczami do blatów montowanymi od spodu.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Października 2016, 09:45:01 czas Polski »
Jeśli masz możliwość zrób pozycjonery domino lub lamelą na łączeniach blatu .