18 Maja 2026, 10:48:37 czas Polski

Autor Wątek: Zadaszenie tarasu w domku letniskowym  (Przeczytany 2671 razy)

Offline WojtekS

Zadaszenie tarasu w domku letniskowym
« dnia: 30 Września 2016, 12:44:57 czas Polski »
Wrzucam kilka fotek z mojej budowy, być może nie krok po kroku ale może kogoś kto nie ma pomysłu na taką zabudowę zainspiruję swoim pomysłem. Na ostatnim foto własnoręcznie wykonana ławka. Nic specjalnego ale myślę że jak na mechanika samochodowego wyszło całkiem spoko.

Offline WojtekS

Odp: Zadaszenie tarasu w domku letniskowym
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2016, 12:46:13 czas Polski »
CD

Offline Skog

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2016, 19:05:39 czas Polski »
Wojtku, nie chcę być złym wieszczkiem, sporo pracy w to włożyłeś, ale - ta konstrukcja po pierwszej zimie ugnie się i trwale odkształci.
Wysokość przekroju poprzecznego krokwi masz większą niż podciągu.
Te kilka wysokich krokwi (które domyślnie wybrałeś by się nie uginały) opierasz na niskoprofilowym podciągu (na oko 100x100) - jaki będzie skutek trwałego obciążenia? I okresowego dodatkowego obciążenia śniegiem?

Również, wg mnie, zbyt nisko osadziłeś słupy w 'stalowych butkach' - kiedyś być może będziesz chciał obłożyć taras - płytkami, kamieniem.. - zamkniesz sobie drogę do okresowej konserwacji słupków od spodu. Ale to już mniejszy problem od tego pierwszego zasygnalizowanego powyżej.

Pozdrawiam :)
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2016, 19:09:08 czas Polski »
Zobaczymy po zimie...
jak na dzień dzisiejszy daje upragniony cień. Styl bardzo dobry do picia trunków tylko trza nauczyć się wychodzenia na płetwonurka ;D

Offline Skog

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2016, 19:48:39 czas Polski »
Ja nie krytykuję! tylko staram się zwrócić uwagę na szczegóły, które pozwolą wykonawcy na długie cieszenie wynikami swojej Gdy się ugnie będzie trudniej (choć nie niemożliwie) do skorygowania.

Trunki smakują tak samo w obu przypadkach :D

Offline marcin6391

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2016, 20:07:28 czas Polski »
Fakt...
Szeroko trochę...
Czym będzie kryte ?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2016, 20:08:29 czas Polski »
Sorki...
Dopiero mi telefon ostatnie zdjęcia pokazał....
Duże obciążenie...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Września 2016, 20:26:57 czas Polski »
Styl bardzo dobry
Chodziło mi o stół ;D

Offline WojtekS

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Października 2016, 08:27:28 czas Polski »
Heh co do ławki to siedziska tylko tak wyglądają że są nisko bo trawa urosła a nie miałem czasu jej skosić. W rzeczywistości są na wysokości 45 cm więc ja-chłop prawie 190cm- siadam wygodnie z kolanami pod kątem powiedzmy 90 stopni.
Co do zadaszenia, to faktycznie przykręcając krokwie do tej belki 10x10 czułem że nie jest super sztywna ale nic innego akurat nie miałem, więc jest jak jest. Miałem nadzieję że jak dam zastrzały to będzie sztywniej i faktycznie trochę się belka ustabilizowała. W dwie osoby chodziliśmy po zadaszeniu-razem coś koło 200 kg- i dość stabilnie było więc mam nadzieję że po zimie będzie ok. Słupy mają 15x15 ale to ma raczej mniejsze znaczenie. "Butki" stalowe są w ocynku więc nie zamierzam ich konserwować-tym bardziej od spodu. Takie same mam we wiacie i od 5 lat nie ma na nich nawet śladu rdzy.
W każdym razie zamierzam pod poręczą też dać zastrzały w X a na to przykręcić drewniane kratki widoczne na foto podczas malowania i puścić na nie jakieś pnące kwiaty albo winogrona.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Października 2016, 08:39:00 czas Polski »
faktycznie przykręcając krokwie do tej belki 10x10 czułem że nie jest super sztywna ale nic innego akurat nie miałem, więc jest jak jest.

Ale nie musi być . Podklinuj jakąś kantóweczkę na środku tymczasowo a do belki dokręć z jednej  strony  lub z dwóch deski i będzie mocno.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Października 2016, 15:31:04 czas Polski »
Dzięki za opinie i podpowiedzi. Dziś oparłem się o poręcz z tej samej kantówki 10x10. Słabo to na środku wygląda. Przypuszczam że jakbym usiadł to by pękła. Bez wzmocnienia nie da rady. Myślę że tą u góry też jakoś wzmocnię. Może faktycznie dokręcę grubszą deskę.

Offline Skog

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Października 2016, 20:22:16 czas Polski »
Tak jak pisze Tomekz - możesz wykorzystać deski takie jak na krokwie, a ponieważ słupki masz grubsze  możesz  je ścienić u góry (zrobić stopień)  by zrobić miejsce na te dodatkowe deski i uzyskać dodatkowe punkty podparcia na słupach.
Wkręty plus klej jeśli masz czym zheblować/zeszlifować zaimpregnowaną powłokę. Przed dokręceniem tych desek zrobiłbym czasowe podparcie - podklinowałbym pośrodku żeby minimalnie wygiąć tę beleczkę do góry. Po skręceniu i wybiciu klina wszystko pod własnym obciążeniem dojdzie do poziomu już.

Co do słupków we wcześniejszym poście - miałem na myśli impregnację części drewnianej słupa. Ale tutaj po prawdzie choćbyśmy nie wiem jak impregnowali - drewno od spodu będzie niszczało, nawet gdy jest impregnowane ciśnieniowo.

Pozdrawiam i dużo zdrówka! :)