07 Maja 2026, 09:27:42 czas Polski

Autor Wątek: Stół/stolik warsztatowy by BlackJack15  (Przeczytany 17762 razy)

kozio

• Gość
Odp: Stół/stolik warsztatowy by BlackJack15
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Października 2016, 18:57:42 czas Polski »
Zapytaj czy nie mają gdzieś jakich belek w innym wymiarze które trochę już leżą. Czasem się okazuje że jednak coś zalega. Belki będą suche tylko z zewnątrz ale zawsze już coś... żeby wyschnąć trza by ze dwa lata

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Października 2016, 21:52:00 czas Polski »
Żebym miał miejsce to bym sobie kilka belek kupił, położył i za jakiś czas było by jak trzeba - ale miejsca brak.
A jak by wyglądała sprawa jak by kupić belki 120x120 z marketu (w moim przypadku Brico) - oglądałem je - długie po 4m, widać że trochę pokręcone, niektóre popękane - mam jakąś małą heblarkę-grubościówkę więc może udało by się do wymiaru 100x100 jakoś to wyprowadzić. Nawet przeciąć na pół po długości by otrzymać boczne belki na taśmówce pewnie dałbym radę.

Offline secik

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Listopada 2016, 20:58:02 czas Polski »
Pomysł jest świetny, szczególnie połączenie obu tych z canadianwoodworking! Sam aktualnie borykam się z rozwiązaniem kilku kwestii (to nie to samo co problemy;))
Nie jestem pewien czy zaczynać kolejny temat czy nie, wiec zadam te kilka pytań tu:
- blaty w tych projektach to ~45mm, nie za mało na stabilne wsparcie psów/szczeniaczków?
- waga z cieńszym blatem jest pewnie dużo niższa, wiec jak ze stabilnością?
- przymocowanie blatu (w moim przypadku to prawdopodobnie będzie klejonka, po całości) do podstawy kołki bez klejenia?
- mocowanie blatu i jego wielkość - grubość, uzależnić od imadle które posiadam?

Sprawa wyglada następująco:
Klejonki do których ma dostęp to zaczynajac od największych (szerokosc/wysokosc/długość) [mm]:
400/135/
350/135/
300/135/
350/90
300/90
300/45
240/45
Dajcie pomysły, wzorce, cokolwiek, bo aż żal patrzeć jak te 900mm odpady walimy do kosza ;)

Offline sajo

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Listopada 2016, 10:24:42 czas Polski »
Zależy.
Jaki gatunek drewna? co będziesz na tym stole tworzyć?
Załóż własny temat :)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Listopada 2016, 09:11:35 czas Polski »
Po przejrzeniu wielu wątków i obejrzeniu tony YT chciałbym chyba docelowo zbudować cosik takiego - łatwiej chyba było to narysować niż zrobić ale cóż, jak nie spróbuje to się nie dowiem czy dam radę :). Belki 120x120 już leżą w garażu (do pocięcia, będę mógł sprawdzić jak sobie taśmówka makity poradzi z rozrzynaniem), dwie duże śruby (troszkę to odświeżenia) do docisków też są więc teraz tylko czasu i pogody potrzeba :). W głowie mam jeszcze wiele pytań ale zacznę je zadawać jak wezmę się do roboty.
A gdzieś tam w między czasie ćwicząc obsługę taśmówki robię sobie popychacze do materiału - wedle zapożyczonego pomysłu :)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopada 2016, 21:05:27 czas Polski »
Belki przycięte - nogi 107 cm, docelowo będą 105 cm ale mały zapas na obróbkę zostawiłem. Bałem się że piłą ręczną ciężko pójdzie ale nie było źle :). Dwie nogi wstępnie na heblarce prze strugane (maszyna do generowania wiórów :) ) oraz na pile przycięte (tarcza LU1C 0100 sprawdzona - bardzo cicha, ciąłem belkę na dwa razy i szło całkiem dobrze)  do 10,5 cm - pół cm zostawiłem sobie jeszcze na grubościówkę - za tydzień.
Dodatkowo w popychaczach wyciąłem rowki, jeszcze tylko podkleić papierem ściernym dla lepszej przyczepności i wulula :)

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopada 2016, 21:58:34 czas Polski »
łatwiej chyba było to narysować

jak robisz takie fajne rysunki? jest do tego program?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopada 2016, 22:04:23 czas Polski »
Google Sketchup

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopada 2016, 22:07:01 czas Polski »
Na początku gryzł ale teraz już dał się troszku oswoić :)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Listopada 2016, 23:21:05 czas Polski »
Nogi gotowe wszystkie cztery, tylko jeszcze na wysokość muszę je przyciąć. Długie belki poprzecinane na pół - taśmówka się nawet spisała, taśma 16-tka z zestawu, było co pchać ale belkę 1,8m można w około 3 - 4 minuty spokojnie przeciąć.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #25 dnia: 12 Grudnia 2016, 08:28:38 czas Polski »
Wszystkie belki prze strugane do wymaganych wymiarów, przycięte na wymiar - choć ukośnica ma teoretycznie głębokość cięcia 91 to 100 przecięła z malutkim niedocięciem jednego narożnika. Na razie udało mi się tylko zrobić wycięcia w nogach na dole, cały czas zabawa ukośnicą. By trzymać jednakowe wymiary robiłem ograniczenie na końcu belki by nie mierzyć każdego kolejnego wymiaru tylko po ustawieniu pierwszego kolejne jechać tylko po przyłożeniu - wyszło całkiem nieźle. Ukośnica się spisuje choć kupiłem ją używaną i musiałem ją doprowadzić trochę do stanu używalności (dobrze wyczyścić bo była bardzo oblepiona pyłem).

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #26 dnia: 27 Grudnia 2016, 10:27:01 czas Polski »
Dłubaniny ciąg dalszy :)
Dolne belki dopasowane do nóg, porobione czopy (jeśli tak się to nazywa) w krótkich belkach łączących nogi przednie z tylnymi. No i teraz będzie trochę zabawy z gniazdami w nogach - dobrze domierzyć, dłuto i pobijak (prezent od gwiazdora :) )w rękę i do dzieła :). Udało mi się na razie zrobić jedno gniazdo, bawiłem się z nim chyba z godzinę ale to moje pierwsze gniazdo - czop wchodzi dość ciasno i ładnie się wszystko trzyma, chyba jak na początek to do przyjęcia :), zostało już tylko siedem :). Podejrzany u kogoś patent by do dłuta podkładać klocek by dłuto było prostopadle do drewna jest rewelacyjny, może troszkę wydłuża prace ale wpływa to na jakość. Moją dużą bolączką jest brak stabilnego podparcia obrabianego materiału - mały rozkładany stolik jest zdecydowanie nie najlepszym rozwiązaniem - no ale w końcu po to robię ten stół :)
Udało mi się znaleźć dość niedaleko skład drzewny gdzie mają i suche drewno i co najważniejsze jakiś wybór :) sosna, buk, jesion, dąb :) swoje kosztuje ale chociaż będzie gdzie kupić.
Pewnie zanudzam was trochę ale skoro dział krok po kroku to co będę sobie żałował :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Grudnia 2016, 10:49:26 czas Polski »
Można sobie ułatwić i do tego znacznie przyśpieszyć wybieranie gniazd, nawiercając je  na żądaną głębokość sękownikiem.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #28 dnia: 31 Grudnia 2016, 19:49:54 czas Polski »
To znowu ja po raz ostatni w tym roku :)
Wszystkie gniazda udało się zrobić (dziękuję amigorg za radę) choć wystąpiła drobna usterka ale mam nadzieję że w niczym nie będzie przeszkadzać :) - w górnych gniazdach do krawędzi była tylko centymetrowa ścianka która nie miała szans przetrwać dłubaniny i wyszło tak że górne gniazda od góry są jakby otwarte - niestety wszystkie czopy były już wcześniej przycięte na wymiar. Może później powklejam tam jakieś małe kawałki (albo na czopach przykleję te kawałki). Całość udało się już wstępnie poskładać a górne belki na razie są tylko położone dla widoku, też będą miały porobione wcięcia by pasowały od zewnątrz. Wszystkich elementów się trochę nazbierało :).
Kolejnym etapem będzie robienie blatu - chyba chwilę odczekam, zbiorę kasę i za radą kupię buk - tym bardziej że mam obecnie gdzie i nie jest jakoś wiele droższy od sosny.
Mam pytanie - jakiej średnicy powinny być otwory w blacie (tudzież w prawej nodze).

Dla wszystkich Szczęśliwego Nowego Roku :):):)

Offline na_forum

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Stycznia 2017, 19:02:46 czas Polski »
Witam. Również powoli robię stół. Znalazłem tu dwa interesujące wątki więc chyba podepnę się pod oba.

Patrząc na swoją robotę i na to co pojawia się w tych wątkach to zaczynam podejrzewać, że robię sam sobie pod górkę. Dlatego miałbym kilka pytań.

Kilka miesięcy temu dałem kilka kawałków sezonowanego (odpadowego) buka do tartaku, by mi przycięli na traku piękne kantówki i dodatkowo wrzucili na grubościówkę.
Wyszło ładnie, ale jak wszystko położyłem niedawno na kozłach okazało się, że za równe to to nie jest.
Postanowiłem to wszystko wyheblować ręcznie. Idea jest taka, że blat będzie jednowarstwowy.
Jak na moją półamatorszczyznę, to nawet ładnie dopasowałem krzywe do krzywego :). Tzn. belki są do siebie w miarę dopasowane (szpary wypełnię caponem zmieszanym z pyłem bukowym), ale żadna sama w sobie nie jest prosta. Dodatkowo skręcę je jeszcze trzema szpilami i skleję.

Jeśli w moich wypocinach ktoś dostrzegł jakie błędy popełniam, albo co mogę zrobić lepiej to słucham.

Moje pytania:
1. Czy jednowarstwowy blat (tylko z kantówek bukowych) to dobry pomysł? Czy może czeka mnie z nim większa mordęga, niż z byle jaką bazą i klejonką bukową u góry?

2. Nogi (pewnie będę robił z resztek kantówek sosnowych) i ich mocowanie do blatu. Najpierw chciałem nogi włożyć do wpustów w blacie, potem pomyślałem tym by dać dwie belki poprzeczne (jak na rysunku poniżej) i do nich podpiąć nogi(by nie haratać blatu), potem wypatrzyłem na forum jaką podstawę robi kolega BlackJack15 . Pytanie brzmi: według waszych doświadczeń które z tych rozwiązań jest lepsze?

3. Planowanie blatu. Czy ktoś ręcznie planował blat a jeśli tak to jaki był efekt? Chodzi mi o to, czy dałbym radę to zrobić od a do z(jak pisałem wyżej dopasowałem krzywe do krzywego), czy może jednak większe nierówności usunąć na grubościówce a dopiero dopieszczanie zrobić ręcznie? W obu przypadkach boję się, że zrobię blat ze spadem.

Ogólnie, to mimo tego, że mam „Dyma 8” (z większością przystawek) to z pewnych powodów nie chciałem wrzucać kantówek na grubościówkę.

Wszelkich innych dodatkowych rad wysłucham.

O imadła na razie nie pytam, bo śruby trapezowe się robią i wydaje mi się, że nie powinienem mieć w tym temacie problemu.