23 Kwietnia 2026, 00:45:22 czas Polski

Autor Wątek: Zakup drewna dębowego.  (Przeczytany 5271 razy)

Offline Bagoo

Odp: Zakup drewna dębowego.
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Października 2016, 15:55:30 czas Polski »
Dziękuwa za info, faktycznie zęby bolą jak się patrzy a cenę...
Kiedy jakieś foto z realizacji ?

Offline wronks

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Października 2016, 08:43:28 czas Polski »
Za cienki w uszach jestem żeby podjąć temat schodów. Nie mam też odpowiedniego sprzętu, choć ten mógłbym zakupić zamiast płacić specowi.
A ceny? Faktycznie masakra, na szczęście dokupowałem tylko materiał na wangi. Drewno na stopnie zakupiłem 2 lata temu, 2,5m^3 w klasie "mix" - sporo z tego jest odpadu, ale można go wykorzystać do celów mniej wymagających niż stopnie schodów.Ogarnąłem nim już wszystkie parapety w domu. No i cenę miałem więcej niż atrakcyjną, bo 1000zł.

Offline PiotrK

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Października 2016, 16:03:05 czas Polski »
Za cienki w uszach jestem żeby podjąć temat schodów. Nie mam też odpowiedniego sprzętu, choć ten mógłbym zakupić zamiast płacić specowi.
A ceny? Faktycznie masakra, na szczęście dokupowałem tylko materiał na wangi. Drewno na stopnie zakupiłem 2 lata temu, 2,5m^3 w klasie "mix" - sporo z tego jest odpadu, ale można go wykorzystać do celów mniej wymagających niż stopnie schodów.Ogarnąłem nim już wszystkie parapety w domu. No i cenę miałem więcej niż atrakcyjną, bo 1000zł.

to ja Cię pocieszę, pierwszą rzeczą jaką zrobiłem z dębiny to były schody zabiegowe. nie powiem, że było ultrałatwo ale się udało, złożyłem je całkowicie sam - jedynie do montażu potrzebowałem pomocy kolegi. Schody stabilne nie rozpadają się :) i co najważniejsze - dobrze wyglądają. Za projekt schodów oczywiście sam się nie zabierałem - zamówiłem go wraz z szablonami w profesjonalnej firmie (koszt 100 zł).
Powodzenia i nie poddawaj się!

Offline wronks

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Października 2016, 09:40:57 czas Polski »
Tylko pogratulować.
Mi nie wystarczyło odwagi, choć przyznaję że chciałem iść dokładnie tą samą drogą. Stwierdziłem że na schody będę patrzył całe życie i mają być cacy, tak samo np. glazura w łazience - niby proste, ale też oddałem dla fachowca. druga sprawa to czas. Wykańczam dom i na prawdę wiele rzeczy robię własnoręcznie, gdybym chciał robić wszystko to zajęło by mi to chyba z 10 lat.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Października 2016, 22:09:17 czas Polski »
Też tak mam i doszedłem do takich samych wniosków :)

Offline PiotrK

« Odpowiedź #20 dnia: 20 Października 2016, 12:32:45 czas Polski »
to nie do końca tak... kupiłem dom w stanie surowym i musiałem się zmieścić w założonym budżecie...
więc nie było wyjścia...

Offline wronks

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Października 2016, 13:37:50 czas Polski »
Niestety tak to często jest. Albo mieścisz się w budżecie, albo mieścisz się w czasie.