23 Kwietnia 2026, 12:16:50 czas Polski

Autor Wątek: pila "japonska" ze stanleya  (Przeczytany 8515 razy)

Offline maniek7

Odp: pila "japonska" ze stanleya
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lutego 2017, 07:57:21 czas Polski »
Porównania do markowych znaczy się😉

Offline JacekD

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lutego 2017, 10:31:39 czas Polski »
Mam 'japonkę' z Juli oraz grzbietnicę bahco zakupioną w podobnych celach. Obie w założeniu miały służyć do precyzyjnego cięcia drobnych elementów.
I generalnie są OK, niedociągnięcia zrzucam na karb braku doświadczenia.
Ale miałem też okazję ciąć ryobi oraz dozuki z dłuta.pl - jest spora różnica w jakości i łatwości cięcia. Teraz czekam aż z tej julowej powypadają zęby, żebym mógł uzasadnić zakup lepszej.

WWW.DREWTAK.PL

Offline Nano

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lutego 2017, 21:00:37 czas Polski »
Wprawdzie nie używałem Stanleya, ale od Z-Saw mam ryobę (zresztą kupioną od sapera01, do którego aukcji jest podany link) i na pewno warta swojej ceny - ostra jak cholera a proste cięcie to faktycznie kwestia doświadczenia operatora (raz idzie lepiej,  raz gorzej). Ciąłem sosnę, buk, jesion i jakiś mahoń i było ok, choć teraz zamiast ryoby kupiłbym dozuki - cięcie wzdłużne (po przyjętej linii prostej) jest zwyczajnie upierdliwe i osobiście wolę ciąć wzdłuż na pile stołowej, a do cięcia poprzecznego dozuki wystarczy jeśli chodzi o robienie połączeń i powinna być sztywniejsza - w końcu to grzbietnica. Co do wytrzymałości: raz ciąłem kloc jesionowy w poprzek "na kolanie" i w pośpiechu, no i zaj****em ostrzem o jakieś okucie stołu, na którym piłowałem :-[. Od tego czasu piła tnie tą częścią zębów gorzej (z większym oporem), ale tnie, nic się nie ukruszyło itd. Ja bym wziął piłę z linku nr 3, zwłaszcza że u Sapera robiłem zakupy i nie narzekałem.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2017, 21:05:24 czas Polski wysłana przez Nano »

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Lutego 2017, 21:06:50 czas Polski »
jako autor tego watku, moge polecic zakupy u sapera, sam zakupilem tam swoja japonke i do tej pory zero problemu.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2017, 00:47:13 czas Polski »
Panowie, obserwuję temat i mam pytanie - czy jako pierwsza, powiedzmy w miarę uniwersalna piła głównie do wycinania połączeń nada się linkowana już tutaj http://www.narzedzianonstop.pl/stolarskie-narzedzia/pily-do-drewna/p,pila-japonska-mini-dwustronna-22z-k-stanley-20-331,30266.html ? Ew. coś innego poniżej 100 zł?
Co do wspominanej japonki z Juli - o którym dokładnie produkcie mówicie?

Offline LaCharles

« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lutego 2017, 19:12:58 czas Polski »
no właśnie ja się zastanawiam nad podobną i z tego co już koledzy pisali wcześniej to są zadowoleni z takiego stanleya, ja się na takiego skuszę :)
Pozdrewniam

Offline JacekD

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lutego 2017, 11:44:35 czas Polski »
WWW.DREWTAK.PL