12 Maja 2026, 23:51:14 czas Polski

Autor Wątek: Klejonka  (Przeczytany 2135 razy)

Offline Thodd

Klejonka
« dnia: 09 Października 2016, 21:56:33 czas Polski »
Koledzy chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem zasadę robienia klejonek.
Załóżmy, że chcę zrobić blat grubości 30 mm
  • jeżeli mam deskę (foszt) o grubości 60 mm to tnę go na listwy około 35x60 mm, strugam i kleję ze sobą węższymi krawędziami
  • jeżeli mam deskę grubości około 40 mm to tnę na listwy 40x50 mm, strugam i równie kleję węższymi bokami
    czy w tym przypadku powinienem co drugą obrócić o 180 stopni aby listwy układały się na przemian prawa strona, lewa strona, prawa, lewa itd?
    jaka jest optymalna szerokość listwy w klejonce?

przemek77

• Gość
Odp: Klejonka
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2016, 22:07:13 czas Polski »
Kleisz na przemiennie prawa/lewa/prawa/lewa. Jeśli chodzi o szerokość , to zależy jaki masz materiał , ile musisz wyciąć wad itp. Możesz sobie założyć ,że będziesz kleił np. z 60-80 mm, tylko wtedy będziesz miał sporo odpadów. Nie musi być wszystkich takich samych elementów o tym samym wymiarze .Potnij materiał , ułóż sobie na stolę , zobacz , czy pasuje Ci rysunek i jeśli będzie ok. to kleisz.

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Października 2016, 10:23:16 czas Polski »
Ja nie tnę, tylko kleję szerokie deski. I nie odwracam tylko wszystkie deski prawymi stronami do góry. Ale ja to amator jestem.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Października 2016, 10:58:13 czas Polski »
Henry dlaczego tak? Opowiedz :-)

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Października 2016, 11:13:41 czas Polski »
A: bo szerokie ładniejsze. B: bo jak się zacznie wyginać to wszystko tak samo - wtedy przywalę gwoździem na środku i będzie po problemie.