18 Kwietnia 2026, 06:45:26 czas Polski

Autor Wątek: Dedra równiarko-grubościówka technika pracy  (Przeczytany 8490 razy)

Offline jonx

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Pacta sunt servanda
  • View Gallery
Dedra równiarko-grubościówka technika pracy
« dnia: 12 Października 2016, 19:13:14 czas Polski »
Jeśli temat był, to pewnie nakrzyczycie - sorry.  :) Przeglądnąłem forum i nie znalazłem. Do rzeczy. Strugarka nowa, przepuściłem kilka desek sosnowych na grubościówce, jednak zależało mi jedynie na "odświeżeniu"  starych desek.  Nie sprawdzałem kątów. Natomiast ostatnio zabrałem się za bardziej precyzyjne struganie. I porażka.Strugałem na równiarce deski 150 cm długości, sosnowe. I wychodzą mi kliny. Zarówno klin wychodzi na długości tu i pytanie: czy stoły są źle ustawione? Czy je się reguluje? Czy być może ja robię jakiś błąd w prowadzeniu deski? Żeby było ciekawiej, klin wychodzi mi również na szerokości - ale tu chyba wiem, miałem nie dokładnie ustawiony kąt prosty na przykładnicy i chyba dla tego wychodziły mi te kliny na szerokości. Prośba o potwierdzenie albo poradę. Kolejna sprawa - przykładając deskę do ostrza wyrówniarki "podbijało" mi deskę do góry. Czy ostrze tępe? (dopiero zacząłem prace na niej) Czy może za dużo chciałem zbierać?. Prośba o pomoc. I ostatnie pytanie. "Ojciec założyciel" psika stół grubościówki celem lepszego poślizgu. Czym psika?

kozio

• Gość
Odp: Dedra równiarko-grubościówka technika pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Października 2016, 19:21:55 czas Polski »
Temat był.
Skacze bo trzeba docisnąć do blatu.
Równiarka jest po to by równać płaszczyznę lub krawędź a grubosciowka po to by deska otrzymała równą grubość.

Offline jonx

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Pacta sunt servanda
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Października 2016, 19:30:46 czas Polski »
No właśnie taki mi "równa", że wychodzą mi kliny.  :) Co  do dociskania to wydaje mi się, że dość mocno dociskam. Jednak gdy deska wchodzi na nóż, pod osłonę (tam już nie docisnę, ale dociskam przecież 5 cm dalej, poza osłoną) to czuć jak ta deska podskakuje. Ja podejrzewam, że nóż tępy. Czy tak może być?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2016, 19:51:38 czas Polski »
Za duży zbiór ustawiłeś. Zmniejsz to skakać nie będzie.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline 91az

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2016, 20:10:03 czas Polski »
Dedra 7783 ?

Mam taką.

1. Primo. Noże są z materiału tak plastycznego, że po sękach nadają tylko do ostrzenia wyprowadzającego krawędź (ubytki na ostrzu). Zszywka dla nich to śmierć ;-)
2. Secundo. Noże są z metalu, który na materiale klasy sosna bez sęków utrzymuje ostrość do 10-20 metrów przejścia strugarki. Objaw - brązowe krawędzie tnące i ślady przypaleń materiału / chropowata powierzchnia obrabianego materiału z mikrowyrwaniami.
3. Tertio. Silnik ma taką moc jaką ma, a przekładania jest jaka jest - jak przedmówca pisał - dobrać zbiór na minimalnym poziomie i kilka razy przejechać - podskakiwanie materiału przy dużym zbiorze i przytępionych nożach prawie pewne.
4. Blat w grubościówce jest jaki jest - jak nie wyregulujesz będzie trapez w przekroju. Jak wpuścisz materiał z zza dużym zbiorem do grubościówki to przy zużytych nożach znowu regulacja - blaszany blat potrafi odpuścić na śrubach regulujących 1-2 mm.
5. Wpuszczanie materiału do grubościówki - przy kantówkach 60x60 wpuszczać dwie po obu krawędziach, żeby zniwelować efekt zużycia noży w jednym miejscu i zrównoważyć obciążenie blatu w czasie zbioru materiału.
6. Uważaj na wskaźnik zbioru grubościówki - blaszka robiąca za wskaźnik jest chyba z tektury.

BTW ustawiałeś noże względem blatu ? 

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2016, 21:00:27 czas Polski »
Zamień noże na HSS i wszystko będzie łatwiejsze.

Offline 91az

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2016, 21:29:26 czas Polski »
Dam każdą rozsądną cenę za noże HSS wycięte z otworami pod dedrę (otwory pozycjonujące i mocujące) :-)
Serio. Tak trzy komplety biorę od ręki. Mogę wysłać komplet oryginalnych (trzymam na godzinę W) na wzór.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Października 2016, 21:48:02 czas Polski »
Nie wiem jak wyglądają noże dedry. Też miałem noże z otworami. Wyciąłem piny z wałka i teraz noże bez problemu mogę kupić

Offline seba.kl

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Października 2016, 21:48:30 czas Polski »
Ja poproszę 2 jak by ktoś znalazł.

Offline krzyś48

Offline 91az

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2016, 22:51:38 czas Polski »
Ostrza wyglądają tak: http://www.narzedzia.pl/ostrza-wymienne-do-strugarki-ded7813-para-dedra-ded78131,25465.html

W prostokątne otwory wpadają krawędzie nakrętek ustalające wysokość noża (regulowane śrubami imbusowymi na wałku).

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Października 2016, 23:03:22 czas Polski »
To moje miały tylko dwa otwory, aby sprężyny nie wypchneły noży

Offline 91az

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2016, 23:06:35 czas Polski »
No i tu jest kruczek pogrzebany. Przejrzałem ali z hasłem "HSS Planer Blades" i wygląda na to, że Chińczycy nie wiedzą że je robią dla Dedry. No chyba, że się aż tak wstydzą tej plasteliny, albo nie podrabiają własnych produktów ;-)

Offline jonx

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Pacta sunt servanda
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Października 2016, 19:40:19 czas Polski »
Witam,
dzięki za rady - zastosuje. Maszyna DEDRA DED7813 1400 W. Jeszcze jej nie rozbierałem, ale z tego co Koledzy piszą to noże do wymiany. Czy gdzieś kupię porządne noże? Co oznacza "BTW ustawiałeś noże względem blatu" ?
Jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała. Przepuściłem długą deską sosnową przez grubościówkę a następnie - bez zmiany grubości - przepuściłem tę deską drugim końcem. I o dziwo również "zbierała". Takie były odgłosy. To chyba oznacza, że faktycznie coś nie tak z tym blatem.
Kolejne pytanie. Przy struganiu ręcznym pracujemy "ze słojem". Czy przy pracy na maszynach stosujemy tę samą zasadę? Czyli czy podawać materiał na nóż "ze słojem"?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Października 2016, 20:01:54 czas Polski »
Czyli czy podawać materiał na nóż "ze słojem"?

Ja tak pracuję.