15 Maja 2026, 16:24:33 czas Polski

Autor Wątek: Karcher WD3 - odkurzacz do małego warsztatu  (Przeczytany 26402 razy)

Offline raven

Karcher WD3 - odkurzacz do małego warsztatu
« dnia: 14 Października 2016, 10:55:51 czas Polski »
Stanąłem ostatnio przed tematem zakupu odkurzacza do niewielkiego, amatorskiego warsztatu garażowego. Głównym założeniem było posiadanie gniazdka pod elektronarzędzia. Mój wybór padł na Karchera WD3 i jestem już po pierwszych testach.
Na początek trochę danych technicznych:
Moc (W)    1000
Pojemność zbiornika (l)    17
Kabel zasilający (m)    4
Średnica wyposażenia (mm)    35
Ciężar bez wyposażenia (kg)    5,5
Wymiary (dł. x szer. x wys.) (mm)    388 x 340 x 503

W zestawie otrzymujemy:
Wąż ssący, 2 m, 35 mm
Rury ssące, 2 szt., 0.5 m, 35 mm
Ssawka uniwersalna, Clips
Filtr kartridżowy, Standard
Papierowy worek filtracyjny, 1 szt.

Odkurzacz posiada funkcję odkurzania na sucho i mokro, możliwość wsysania wody, dmuchawy oraz możliwość podłączenia elektronarzędzi o mocy od 100 do 2000W. Wszystkie dołączone akcesoria montuje się na odkurzaczu, przez co nie potrzeba dodatkowej przestrzeni na ich przechowywanie. Odkurzacz jeździ płynnie na 4 kółkach.

Zacząłem od poodkurzania mojej przestrzeni roboczej, czyli garażu. Zalegały tam tony piachu i kurzu, nie sprzątane od lat. Karcher poradził sobie z nim bardzo sprawnie, chociaż pod koniec spadła zauważalnie moc ssąca. Powodem był zawalony filtr kartridżowy, co ewidentnie jest winą poziomu czystości w garażu ;) Odpiąłem, wytrzepałem i chodził dalej jak złoto. Instrukcja podpowiada, że można go myć pod wodą, co z pewnością przedłuża jego sprawność. W przypadku tak drobnego kurzu konieczne było założenie worka papierowego, ponieważ najdrobniejsze części troszkę wydostawały się przez wylot powietrza. Po założeniu worka jak ręką odjął. Następnie podłączyłem odkurzacz do nowo nabytej pilarki Ryobi RTS 1800. Nie było żadnych problemów z kompatybilnością, dzięki załączonym do obu urządzeń przejściówkom. Odkurzacz zbierał bardzo ładnie wszystkie odpadki z pilarki, a ciąłem płyty meblowe. W komorze tarczy czyściutko. Pilarkę podłączyłem oczywiście do gniazda na odkurzaczu. Fajną opcją jest opóźnione wyłączenie odkurzacza, o jakieś 5 sekund, co pozwala odprowadzić ostatnie wióry po cięciu. Jak do tej pory wszytko sprawuje się rewelacyjnie. Odkurzacz kosztował mnie 355zł.
Na koniec kilka fotek poglądowych (niestety nie mojego autorstwa).

« Ostatnia zmiana: 14 Października 2016, 10:57:41 czas Polski wysłana przez raven »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Karcher WD3 - odkurzacz do małego warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2016, 12:25:34 czas Polski »
Niezmiennie polecam stosowanie separatora wiórów pomiędzy odkurzaczem a elektronarzędziem. Najlepiej na stojaku/wózku podobnym jak na zdjęciu. Docenicie oszczędności na workach do odkurzacza i komfort pracy.

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2016, 12:44:38 czas Polski »
popieram separator i koniec :)
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline raven

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2016, 13:15:58 czas Polski »
Tak, macie rację, i jest to pieśń przyszłości, ale w tym odkurzaczu nie trzeba uzywac worków, szczególnie do wiórów.

Offline Bunner

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Października 2016, 17:14:46 czas Polski »
Pewnie ze nie trzeba, ale jak się zużyje filtr to patrzyles ile on kosztuje? Dlatego warto używać worek i separator jednocześnie :-)

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Października 2016, 17:38:20 czas Polski »
Chcesz aby odkurzacz działał długo?
Używaj worków, najlepiej flizelinowych. Worki są dostępne jako zamiennik. Jak wrócę to wstawię zdjęcie. Bez worków strasznie się niszczy filtr, co wpływa na trwałość turbiny i wydajność odkurzacza.
Sam piszesz o spadku mocy i pyle za filtrem.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Października 2016, 18:09:04 czas Polski »
Niezmiennie polecam stosowanie separatora wiórów

Podasz link jak to zrobiłeś . Ładnie proszę  ;D Widzę cyklon i to rozumiem ale dwa wiadra jedno w drugim ? 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Października 2016, 18:32:56 czas Polski »
To nie moje rozwiązanie, zdjęcia z internetu, ale podoba mi się. Dwa wiadra jedno w drugim aby usztywnić ścianki gdyż w przypadku przytkania węża ścianki wiadra plastikowego podciśnienie  zgniata do środka.
Moje rozwiązanie jest inne, dostosowane do moich potrzeb - odkurzacz, cyklon i zbiornik są pod stołem przy szlifierce tarczowej. krótki wąż jest do podpięcia szlifierki a długi może być z trzech odcinków starcza na cały warsztat, do sprzątania maszyn, wyrobów, do podłączenia elektronarzędzi. Stojak jest na końcówki, słuchawki, maskę  i podwieszenia węża przy pracy elektronarzędziami.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Października 2016, 18:35:30 czas Polski »
Dzięki za info

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Października 2016, 19:07:46 czas Polski »
No i obiecane zdjęcia.
Worki są na tyle mocne, że można je trzepać kilka razy i działają bez problemu.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Października 2016, 22:44:05 czas Polski »
Czy można dorobić worek filcowy tak aby był wielorazowy? Co o tym myślicie?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Października 2016, 23:05:34 czas Polski »
Używałem worków materiałowych festoola . Do grubego wióra się nadaję , natomiast handlowiec mnie nie poinformował o tym, że pył po wierceniu w ścianie i szlifowaniu jest za drobny i przedostaję pomiędzy warstwy materiału i nie ma go jak z tamtąd  usunąć . Pewnie to samo będzie z workami materiałowymi innych producentów. One są przystosowane do zbierania przysłowiowego "domowego" kurzu .

Offline Maciek61

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Października 2016, 23:08:24 czas Polski »
worek filcowy tak aby był wielorazowy?
Pewnie tak jak dobierzesz filc o charakterystyce (opory , zdolność filtrowania) orginalnego materiału . Tylko po jakimś czasie (pytanie jakim) materiał się "zbije"  kurz go "zatka" i trzeba będzie wymienić więc ta wielorazowość będzie ograniczona

Offline jasiop

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Października 2016, 15:10:17 czas Polski »
Pytanie odnośnie odkurzaczy Karchera - które serie (typy) mają w standardzie wyjściowe gniazdo 230 do podłączenia elektronarzędzi ?
Jasio P - Rzeszów

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Października 2016, 18:52:31 czas Polski »
Czy można dorobić worek filcowy tak aby był wielorazowy? Co o tym myślicie?
Jarek kiedyś wspominał o materiale z jakiego można zrobić takie worki.