19 Maja 2026, 12:28:58 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa dla majsterkowicza - budżet 1500 zł  (Przeczytany 2877 razy)

Offline squeez

Pilarka stołowa dla majsterkowicza - budżet 1500 zł
« dnia: 17 Października 2016, 17:54:07 czas Polski »
Cześć pierwszy post i chciałbym zaczerpnąć opinii.

Planuję zakup pilarki stołowej ale po kilku przygodach z tanimi elektronarzędziami chcę kupić coś co mi dobrze posłuży i nie będę wyzywał zaraz po zakupie.

W tej cenie jest Bosch PTS 10 i Makita MLT100 poczytałem trochę i nich co było zobaczyłem na youtube. I mam trochę mętlik. Sam nie mam jak ich sprawdzić bo tu gdzie mieszkam nie ma na tyle dużych sklepów narzędziowych by mieli taki sprzęt.

Ponoć stoły w obydwu modelach proste nie są na plus dla boscha przypada przykładnica, która łapie z dwóch stron blat przez co jest solidniej zamocowana.

Może jest coś jeszcze godnego uwagi w podobnej cenie?
Co by mnie interesowało to:
- dobra przykładnica by nie musieć kombinować z dodatkowymi ściskami.
- w miarę powtarzalne nastawy (kąty dla pochylenia piły)
- stabilne sanki (bez większych luzów by mieć pewność że po przycięci kilku elementów każdy odbiega od "ideału".

Średnica tarczy i ewentualna moc nie jest już tak istotna jak wspomniałem to raczej amatorskie wykorzystanie więc głównie sosna i niezbyt duże elementy do obróbki.

pozdrawiam

PS. oczywiście budżet nie jest stały jak by trzeba było trochę dołożyć to się znajdzie ale chciałbym zachować dobry stosunek cena/jakość.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2016, 17:56:00 czas Polski wysłana przez squeez »

Offline krzyś48

Odp: Pilarka stołowa dla majsterkowicza - budżet 1500 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2016, 18:37:59 czas Polski »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2016, 18:41:52 czas Polski »
Zrób jak napisał krzyś48.

Ze swojej strony mogę Ci polecić Ryobi 1800 i akurat jakiś forumowicz ją wystawiał do sprzedania prawie nową.

Tylko kto to był...?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2016, 19:10:26 czas Polski »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2016, 19:49:08 czas Polski »
Tak wyglądają mokasyny Speca szydercy...

Offline robert199426

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2016, 15:37:13 czas Polski »
Cześć ja też poszukuje piły stołowej zastanawiałem sie nad bosch pts 10 też cenowo 1500 zł szukam pierwszej piły stołowej co polecacie ?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2016, 17:14:29 czas Polski »
pewnie to samo co wyżej :) ten sam budżet przez tydzień pewnie nie wyszło nic ciekawego nowego na rynek a ryobi jest chociaż sprawdzona i w tej stawce budżetowej jest ok jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny