06 Maja 2026, 17:38:07 czas Polski

Autor Wątek: Deska do krojenia  (Przeczytany 3523 razy)

Dentarg

• Gość
Deska do krojenia
« dnia: 18 Października 2016, 23:16:05 czas Polski »
Dziś w ramach testu mojej wyrówniarko-grubościówki z frezarki zrobiłem sobie deskę do krojenia. Niestety, żeby zrobić taką z włóknami w górę trzeba mieć piłę stołową, a ta jeszcze nie zawitała do mojego warsztatu (skarbówka mi zwrot VAT przeciąga :(().
Więc zrobiłem sobie taką zwykłą, prostokątną coś koło 20cm na 40cm. Grubość ok 4,5cm.
Brzegi zaokrąglone ćwierć wałkiem 6mm.

Wyszło nienajgorzej, ale mogłoby być lepiej. Deska nie wyszła idealnie równa, jest jakieś 0,5mm skręcenia, róg do rogu, także lekko się kiwa (co mnie mocno denerwuje ;)). Buk łatwo przypalić jak się frezuje z nierównomiernym posuwem (i bez stolika), także na brzegach pare przypaleń wyszło :(.
Deskę ciąłem wyrzynarką Makity z brzeszczotem MacAlister, i cięcie wyszło zaskakująco dobrze. Nie używałem żadnej przykładnicy, i nie było jakichś strasznych nierówności w cięciu. Momentami cięcia nie wyszły prostopadle do płaszczyzny deski, ale to zostało skorygowane szlifierką czołg. Błędem było szlifowanie czołgiem płaszczyzn do krojenia, bo czołg jednak zostawia głębokie i czasem nieregularne ślady. Skończyłem szlifowanie deski na papierze 120, bo było już bardzo gładko, a skoro i tak nóż będzie to ciął, to nie miało większego sensu szlifowanie wyżej.

Wykończyłem olejem kokosowym rafinowanym. Rafinowany ma to do siebie, że jest bezwonny.  Poszło sporo na tą dechę, słoik 200mm, a wydaje mi się, że 1/8 conajmniej poszła. Boki z końcami włókien chłonął olej w nieskończoność :). Całkiem przyjemnie się pracuje z tym olejem. Jest ciałem stałym w temp. pokojowej (ok 22 st C), a pod wpływem ciepła skóry się rozpuszcza i można go wcierać w drewno.

Pierwsza warstwa schnie. Nałożę conajmniej 2, zobaczymy jak deska będzie dalej chłonąć. Podobno ta tarcica ma wilgotność 8-12%, ale mój miernik z lidla gdzieś zaginął i nie mogę tego zweryfikować.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2016, 23:17:55 czas Polski wysłana przez Dentarg »

Dentarg

• Gość
Odp: Deska do krojenia
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2016, 23:16:35 czas Polski »
cd.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2016, 07:27:04 czas Polski »
Z przyjemnością przeczytałem do końca.
Używam tego samego oleju. Fakt bardzo fajnie się nakłada. Decha super, pewnie zostanie z wami przez wiele lat. Zrobił bym tylko jakieś podfrezowanie na palce jako uchwyt.
Daj jej kilka warstw tego olejku. Niech ma. Niech pije to nie zgnije  ;)   a jak już US  kupi Ci pilarkę to koniecznie zrób jakiś butcher block.

Pozdrawiam

Offline alehar

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2016, 07:48:09 czas Polski »
Jakie drewno ??
Pozdrawiam Alehar

kerry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2016, 07:57:22 czas Polski »

Offline WojtekS

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2016, 14:10:49 czas Polski »
Decha jak u rzeźnika :) Jak dzieci będą niegrzeczne to toporek do mięsa i po paluszku hahha :)

Offline Bagoo

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2016, 17:21:15 czas Polski »
W biedrze ostanio taki olej był/(jest) w dobrych pieniądzach.
Ja tym natarłem przeszlifowanie blaty grubościówki po wcześniejszym usunięciu lekkiej korozji, ale to nie był dobry pomysł, przez długi czas brudziła franca... Teraz już wiem, że lepiej nacierać to wszystko świeczką, no przynajmniej blaty...

Decha nie w kij dmuchał! Wal olej ile wlezie żeby soki z mięsiwa to nie weszły bo wtedy traci na atrakcyjności użytkowania ^^
To że Ci się gibie to łączę się w bólu, mnie też krew zalewa na takie "niuansiki". Czyli rozumiem że jednak nie masz grubościówki ?
Jak na wyrzynarę to masz chyba super pewną rękę, albo ten brzeszczot tnie jak skalpel...

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2016, 19:15:46 czas Polski »
Deska nie kiwa się przy krojeniu, ale przez to, że jest poolejowana na każdej powierzchni to się potrafi ślizgać po blacie :). Chyba będzie trzeba jej przykręcić gumowe nóżki.

Na razie poprzestałem na 2 warstwach oleju, poszło tego ok 1/4 słoiczka czyli ~50ml.
Akurat ta deska do krojenia mięsa jest za mała, raczej przeznaczona jest do krojenia chleba, wędlin i innych drobnych rzeczy. Do mięsa to trzeba min 40x60cm. Nawet te 20x40 wydaje mi się za małe do drobnicy, 30x40 było by lepsze.
W każdym razie jak deska się zmoczyła, podczas krojenia czegoś mokrego, to nic nie wsiąkało, płyn stał na powierzchni w kroplach :). Pewnie jak z czasem zostanie ponacinana, to zacznie wsiąkać, ale teraz 2 warstwy wystarczyły. Pierwsza warstwa była wcierana aż cała powierzchnia deski zrobiła się błyszcząca (zgodnie ze sztuką olejowania), potem nadmiar został zdjęty.

Grubość deski za to jest bardzo praktyczna, bo jak się ją przeciera na sucho to można od razu zmieść wszystko na dłoń i wyrzucić, cienkie deski trzeba podnosić i zsypywać z nich okruchy/resztki.

Jeśli chodzi o cięcie to sam się zdziwiłem, że wyszło tak dobrze, ale mam wrażenie, że w twardym drewnie idzie bardziej prosto niż np. w sklejce, ale może po prostu nabrałem praktyki. Za to nie zawsze cięcie wychodzi prostopadłe do powierzchni, czasem lekko brzeszczot ucieka (ktoś pisał o tym na forum ostatnio), da się to potem zniwelować szlifierką, ale nie ma to jak cięcie na pilarce stołowej, chociaż może tutaj sprawdziłaby się też piła taśmowa z przykładnicą.

A minimalna nierówność deski wyszła prawdopodobnie od tego, że blaty mam nierówne, i jak moją pseudo grubościówkę do nich przyczepiam zaciskami stolarskimi, to ją lekko wygina.

Offline decha

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Października 2016, 08:45:40 czas Polski »
Decha jak u rzeźnika :) Jak dzieci będą niegrzeczne to toporek do mięsa i po paluszku hahha :)

Decha nie w kij dmuchał!

:( zły nick sobie wybrałem... agresywny...  :o

Poza tym Dentarg gratuluje roboty. Wg mnie wygląda dobrze. A ten pomysł na taki uchwyt jest ciekawy i powiem, że dość oryginalny. pozdro!

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Października 2016, 11:17:10 czas Polski »
  :(  zły nick sobie wybrałem... agresywny...  :o 
Możemy przechrzcić  ;D
Forum zna takie przypadki ;)

Offline decha

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Października 2016, 09:30:55 czas Polski »
  :(  zły nick sobie wybrałem... agresywny...  :o 
Możemy przechrzcić  ;D
Forum zna takie przypadki ;)

Ale o so chozi? bo nie bardzo rozumiem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Października 2016, 09:49:43 czas Polski »
Masz nie wiele wiadomości,że tak powiem,nikt jeszcze za bardzo cię nie kojarzy(chyba) :-\
I dlatego napisałem(może nie jasno)żebyś zmienił nick na inny :)
Pozdrawiam i miłego dnia ;)

Offline decha

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Października 2016, 08:28:08 czas Polski »
Krzysiu, tak tak, udało mi się wywnioskować z Twojej odpowiedzi, ale to ja niejasno zapytałem, jakie są to znane dla forum przypadki przechrzczenia nicków? :D to mnie ciekawe :D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Października 2016, 12:05:53 czas Polski »
to mnie ciekawe :D 
Jak dobrze pamiętam to kolega zmienił na Mac Gyver,reszty grzechów nie pamiętam i takie tam ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Października 2016, 20:33:58 czas Polski »
Dentarg zmotywowałeś mnie w końcu  :P jak się rozkręciłem to 6 zrobiłem :P