20 Czerwca 2026, 07:47:37 czas Polski

Autor Wątek: WOOD CLOCK ( ZEGAR Z DREWNA )  (Przeczytany 7972 razy)

Offline marcin264

WOOD CLOCK ( ZEGAR Z DREWNA )
« dnia: 19 Października 2016, 07:45:02 czas Polski »
Oto mój projekt zegara wykonany z pnia śliwki.....
Wszystko od podstaw w ekstremalnych warunkach :)
Ocencie sami.....
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 07:47:16 czas Polski wysłana przez marcin264 »

Offline marcin264

Odp: WOOD CLOCK ( ZEGAR Z DREWNA )
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2016, 07:50:15 czas Polski »

Cd
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 07:58:34 czas Polski wysłana przez marcin264 »

Offline Waluś

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2016, 07:52:09 czas Polski »
Dla mnie bajka. Gratulacje.
W.

Offline marcin264

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2016, 07:54:56 czas Polski »

Skoro to jest dział krok po kroku to umieszczam link przedstawiający postępy prac do efektu końcowego...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2016, 08:08:42 czas Polski »
Kilka uwag krytycznych - wybacz, ale takie mam zdanie:
- pomysł pierwotny dobry, kolorowa żywica modna i efektowna,
- podstawa zegara nie pasuje do zegara: materiał i kształt,
- te dwa rogi u góry też nie dodają uroku,
- " kokardki", do tego jasne też zbędne.
Przez to kompozycja jest przeładowana i niespójna.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 08:10:33 czas Polski wysłana przez amigorg »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2016, 08:18:53 czas Polski »
Ale jedyny w swoim rodzaju.
Mi się bardzo podoba ale w domu bym to nie chciał bo się to boję. Wygląda świetnie -  jak krzyżówka zegarka z kukulką i poloneza po wiejskim tuningu. Widać sporo pracy ale efekt jest naprawdę bajkowy.

Offline marcin264

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2016, 08:30:44 czas Polski »

Amigorg....co jak co ale to kwestia gustu....zauważyłem często w Twoich licznych wypowiedziach że często lubisz krytykować no ale jak powiedziałem kwestia gustu...materiał miałem jaki miałem i warunki też co najmniej ekstremalne ja jestem zadowolony dość z efektu:) Robię jak potrafię i nawet jak bym chciał lepiej to finanse i zaplecze nie pozwala, ale grunt mieć pasję tworzenia.... to zresztą moje motto :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2016, 08:33:22 czas Polski »
Idealnie wtrafiłeś z tą realizacją. Poszukuję na forum wątku o tej niebieskiej żywicy ale znaleźć nie mogę.
Będę wdzięczny jak opiszes bardziej to ustrojstwo (gdzie kupiłeś, jak się konkretnie używa, czas schnięcia itp.).
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2016, 08:53:28 czas Polski »
Też poproszę, jakich pigmentów trzeba używać itd...

Offline sajo

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2016, 08:57:14 czas Polski »
marcin264, ale warto wykonać takie ćwiczenie "mentalne". Popatrz na zegar i wyobraź go sobie bez motyli. Z cieńszymi motylami. Z ciemnymi motylami. Z żywicą w innym kolorze (jaśniejszy, ciemniejszy). Z rogami i bez. Z podstawką inną. Nie mówię, że tak będzie lepiej/gorzej. Ale żebyś od razu się nie obruszał na amigorga, tylko na spokojnie przeanalizował jego uwagi, czy faktycznie estetycznie nie poprawi to pracy. Warto sobie wyrobić taki krytyczny zmysł.
Czasami trudno, jak się włożyło kawał pracy i ktoś Cię krytykuje (ja tak mam, pierwsza reakcja emocjonalna  :) ).
Ale sam piszesz "oceńcie sami". A potem krytykujesz amigorga, za ocenę pracy  ;D I piszesz odnosząc się do jego osoby "często lubisz krytykować" ale do uwag krytycznych się nie odnosisz.

Robię jak potrafię i nawet jak bym chciał lepiej to finanse i zaplecze nie pozwala
To o czym amigorg pisze, nie wymaga lepszego zaplecza

Forum jest m.in. po to, żeby się rozwijać w swoim hobby, a bez krytycznych uwag się po prostu nie da. Dużo osób na forum skupia się na technikach, ale już mniej na estetycznych walorach. Uwagi amigorga były trafne, ale zbywanie ich tekstem "o gustach się nie dyskutuje" jest trochę słabe.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 09:02:37 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2016, 09:01:52 czas Polski »
zauważyłem często w Twoich licznych wypowiedziach że często lubisz krytykować
Bardzo się mylisz.

@Sajo - komentarz w punkt.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 09:06:18 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2016, 09:05:49 czas Polski »
Ocencie sami.....
Czyli liczysz na ocenę
Mi też się podoba, tylko właśnie rozpraszają moją uwagę te kokardki i podstawa(chyba za jasna)
I nie ma co się oburzać na innych kolegów(nie wszystkim się musi podobać) ale przyjąć to na klatkę(konstruktywną krytykę).
Nikt nie chce nikogo krytykować,ani zniechęcać,ale jak by wszyscy chwalili,to było by podejrzane  ;)
Pozdrawiam,i co złego to nie ja :)
Nie wiem dlaczego nie widziałem wypowiedzi kolegi Sajo ???
Ale mam podobne zdanie ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2016, 09:10:33 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline marcin264

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2016, 09:15:39 czas Polski »

Ho ho....ale chłopaki pojechali i to Ci najbardziej aktywni na forum co zresztą mnie nie dziwi. No i doświadczenie macie też nie małe :) Spokojnie jednym się nie podoba innym nie musi to prawda....grunt to żeby być samemu zadowolonym !!!

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Października 2016, 09:26:49 czas Polski »
doświadczenie macie też nie małe 
Ja raczej z naciskiem na małe ::) :)
grunt to żeby być samemu zadowolonym !!!

I tego się trzymaj ;)
Mówię jak jest!!  Jan max.....oj Krzyś48 ;D

Offline marcin264

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Października 2016, 09:32:24 czas Polski »

Żywica to żywica odlewnicza Crystalline 940 bezbarwna i krystaliczna do tego utwardzacz, rozrabia się to w stosunku 10:5 Czas schnięcia to 24h to całkowitego utwardzenia. Przy zalewaniu tego pnia poświęciłem prawie 7 dni ponieważ wiele nierówności i trzeba oracać pień różnymi stronami do zalewania trzeba bardzo uważać bo żywica wypływa i musiałem robić coś w rodzaju burty z kleju na gorąco żeby nie wypływało na boki a przy dziurach na wylot to podklejałem od spodu taśmą. Do żywicy dodawany był pigment perłowy metaliczny wystarczy odrobina by ładnie zabarwiał. Ja zużyłem na ten projekt ok 1kg żywicy łącznie z utwardzaczem koszt tego ok 80 pln + pigment 15 gram 15 Pln
Przy zalewaniu sporo zabawy i czasu.....gdyby robić np. Stół z desek z wykorzystaniem żywicy byłoby mega prościej bo decha ma równą płaszczyznę i zalewa się z jednej strony :) Przed zalewaniem warto odczekać kilkanaście minut by pęcheżyki powietrza znikneły, można też wspomóc się przy zalewaniu palnikiem do ich usunięcia i lepszegoz rozprowadzenia. Ot i tyle chyba :)