Kolejne postępy w pracy.
Nieład opanowany i zapanował ład.
Prace związane ze stalową konstrukcją zakończone.
Kolejnym etapem było wykonanie stelaża podłogi.
Legary o wymiarach 175mm x 50mm.
Rozstaw głównych legarów to 400mm od środka legara do środka legara.
W ten sposób łączenia płyt zawsze będą wypadały w środku legarów.
Rozpórki legarów są wykonane z tego samego materiału. do głównych legarów przykręciłem je dwoma wkrętami 100mm długimi po dwa z każdej strony plus dodatkowo jeden od góry pod kątem.
wzdłuż schodów zamontowałem belkę skręconą z trzech legarów.
Osobiście zastosowałbym stalową, co usztywniło by całą konstrukcję, ale tak mam w projekcie. W późniejszym etapie usztywnię to miejsce dodatkowo.
Część powierzchni strychu jest wyłączona z funkcji użytkowej, i tu zrobimy magazynki.
Tę część podłogi wzmocniłem inaczej , a mianowicie na stare legary przykręciłem prostopadle nowe o wymiarze 125mm x 50mm. na każdym przecięciu legarów wkręciłem wkręt jak na zdjęciu o długości 150mm
Najpierw pomiędzy stare legary poszła jedna warstwa wełny 100mm a po zamontowaniu prostopadłych legarów pomiędzy nie dwie warstwy wełny 100mm. Na górę płyta.
Tutaj muszą zwrócić uwagę, aby ostrożnie legary skręcać.
Stary sufit opuścił się przez te wszystkie lata i legary się ugięły, nawet o 2 cm. Skręcanie legarów powoduje że stary sufit się unosi i prostuje. trzeba skręcać ostrożnie i etapami, po kilka milimetrów każde połączenie, tak aby uniknąć popękania sufitu na dole.