09 Maja 2026, 21:22:40 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka do połączeń jaka ??? ZAKUPY  (Przeczytany 36421 razy)

Offline DrewnoPasjaTworzenia

Frezarka do połączeń jaka ??? ZAKUPY
« dnia: 07 Grudnia 2013, 21:39:16 czas Polski »
Witam przymierzam się do zakupu frezarki do połączeń  mam dwa warianty albo lamelowanie albo domino, co o tym sądzicie  kto na czym paruje jak się sprawują wady zalety.
Przedstawiam kilka moich wariantów na którymi myślałem.
bosch
Frezarka do łączników płaskich GFF 22 A

Makita
FREZARKA DO ROWKÓW PJ7000

dewalt
DW682K
Frezarka do wpustów typu „lamello”

festool
Frezarka do połączeń DOMINO DF 500

lamello
Classic X

Piszcie co o tym sądzicie które leprze i dlaczego dodam że mój budżet jest na tyle duży że stać mnie na każdą z tych frezarek.
Pozdrawiam :)

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
Odp: Frezarka do połączeń jaka ??? ZAKUPY
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia 2013, 21:57:08 czas Polski »
Temat rzeka..
Sprecyzuj czego oczekujesz po narzędziu, czym się zajmujesz, jaki profil działania? schody?, drzwi?, meble?
Jest filmik z recenzją domino.

Ad meliora tempora

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia 2013, 22:27:03 czas Polski »
Potrzebuję frezarkę do mebli ale tak czasem do innych rzeczy jakieś ramy do obrazów itp

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2013, 22:34:16 czas Polski »
Do mebli to raczej bardziej wszechstronna lamelownica, ale nigdy nie pracowałem na domino, więc tylko moja opinia.
Ad meliora tempora

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2013, 23:02:11 czas Polski »
teraz pojawia się pytanie która ? i czy warto wydać 3 tyś na prawdziwą lamello?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2013, 23:10:21 czas Polski »
teraz pojawia się pytanie która ? i czy warto wydać 3 tyś na prawdziwą lamello?
Sam sobie odpowiedz, ile tych mebli bedziesz robił. Czy meble będziesz robił tylko dla siebie, czy na sprzedaż. Im więcej będziesz robił tym lepszy i droższy sprzęt - wtedy na siebie zapracuje.

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudnia 2013, 23:41:46 czas Polski »
Co jest bardziej uniwersalne w meblarstwie (meble drewniane lite) domino czy lamelo który z tych sposobów frezowania jest szybszy z własnego doświadczenia ?

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2013, 00:51:20 czas Polski »
Hmmm, powiem tak:
- jeśli meble z płyty to tylko zwykła lamelownica i tanie, łatwo dostępne lamelki, albo nawet do mebli to kołkownica Mafell.
- jeśli meble z drewna, unikatowe, jednostkowe konstrukcje, krzesła, stoły, stelaże czyli jednym słowem do stolarstwa, a nie do meblarstwa to tylko domino.

Powiem tak, domino zmieni Twoje życie  ;D chociaż zanim je kupiłem miałem lamelownice i też zmieniła moje podejście do wielu rzeczy  ;D
Domino to wyższy poziom stolarstwa  8)   

Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne, dużo by wymieniać, a potem i tak okazałoby się, że nie o wszystkim wspomnieliśmy ;)                       
Pozdrawiam Jakub.

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2013, 02:18:53 czas Polski »
Hmmm, powiem tak:
- jeśli meble z płyty to tylko zwykła lamelownica i tanie, łatwo dostępne lamelki, albo nawet do mebli to kołkownica Mafell.
- jeśli meble z drewna, unikatowe, jednostkowe konstrukcje, krzesła, stoły, stelaże czyli jednym słowem do stolarstwa, a nie do meblarstwa to tylko domino.

Powiem tak, domino zmieni Twoje życie  ;D chociaż zanim je kupiłem miałem lamelownice i też zmieniła moje podejście do wielu rzeczy  ;D
Domino to wyższy poziom stolarstwa  8)   

Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne, dużo by wymieniać, a potem i tak okazałoby się, że nie o wszystkim wspomnieliśmy ;)                       

Własnie nie mam zamiaru robić jakiś masówek lecz unikatowe drewniane meble wszystko z litego drewna << Domino>> może się nadawać do tego idealnie. Odnosząc się do filmu jarka fajny sprzęt kto miał z im styczność? Kultura pracy, funkcjonalność, o  precyzji festool to już wiem ciekawy sprzęt.

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudnia 2013, 12:30:15 czas Polski »
Kultura pracy, funkcjonalność
No właśnie z tą kulturą pracy to dla mnie średnio jest, rzęzi to okropnie, trzeba jeszcze podłączać odkurzacz więc hałas jeszcze większy, do tego dość mocno się grzeje ;/ Za to funkcjonalność i wszechstronność jest porażająco duża ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2013, 22:05:13 czas Polski »
Oczywiście, odkurzacz obowiązkowy przy takich maszynach - musisz dobrze wybierać urobek. Ja na 10 razy 9 używam Domino, a 1 lamelownicę, albo nawet i rzadziej. Dokładnie odpowiada to zawartości mojego składziku na materiały - płyt jest tylko kilka kawałków, reszta to lite drewno.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline mati881

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudnia 2013, 22:22:12 czas Polski »
Jakub, jakie masz domino? Ja przy XL nie zauważyłem żeby się grzało... MarcinB, mając domino XL mogę powiedzieć, że do mebli z płyt to lamello, (jakbym miał małe domino to bym się zastanowił :P) a jak robię już np z mdf 25mm to domino (lite -  tylko domino)... zero kombinowania... wysuwasz bolce, frezujesz, nie ma potrzeby sprawdzania... musi pasować :) jedyny minus cena kostek domina... chociaż są już "zamienniki".

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudnia 2013, 23:05:08 czas Polski »
Ja mam małe domino i myślę, że ma trochę za małą moc. Chyba, że mam tępe frezy ::)
Pozdrawiam Jakub.

Offline kreczmar

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lutego 2014, 19:14:50 czas Polski »
A co powiecie o takiej lamelce? http://allegro.pl/frezarka-czolowa-lamelownica-ferm-900w-150lameli-i3960457566.html miałaby mi służyć do wykonywania między innymi klejonek na mebelki, dodam tylko że na domino mnie nie stać

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lutego 2014, 19:28:03 czas Polski »
Ferma lamelownicę dużo ludzi chwali.
Ale zdarzają się także ferelne ponoć :(
Ad meliora tempora