23 Kwietnia 2026, 11:57:38 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat od "ZERA"  (Przeczytany 4397 razy)

Offline beduaz

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Pełna Amatorszczyzna
  • View Gallery
Warsztat od "ZERA"
« dnia: 20 Października 2016, 12:37:03 czas Polski »
Witam.
Mam wielką prośbę, generalnie jestem totalnie zielony stąd moje pytanie.
Chciałbym założyć sobie warsztat stolarski w garażu i dlatego mam kilka pytań odnośnie sprzętu.
Ponieważ warsztat ma być amatorski a nie profesjonalny i zarobkowy więc kwestie $$$ są dość ograniczone, nie podam kwoty żeby nie ograniczyć się na starcie jakoś znacznie ale raczej będę liczył każdą złotówkę ;)
Warsztat chcę założyć żeby zrobić jakieś podstawowe klamoty do domu i ogrodu typu: pergola, ławka, stół, płotek, może jakaś doniczka. Takie tam pierdoły potrzebne w ogrodzie.
Zakładam na początku 2 wersje warsztatu:
1. Kupuję tarcicę z tartaku i resztę robię sam.
2. Kupuje deski i resztę robię sam.
I teraz kluczowy aspekt moich wywodów:
Jaki sprzęt potrzebuję aby taki warsztat mógł normalnie funkcjonować?
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i konstruktywną pomoc :)
Pozdrawiam

Offline Zbigniew

Odp: Warsztat od "ZERA"
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2016, 14:33:36 czas Polski »
Witaj, pewnie będziesz chciał coś taniego i niekoniecznie z wyższej półki. W lepsze maszyny pewnie zainwestujesz, jak nabierzesz więcej doświadczenia. Rozejrzyj się może za jakimiś maszynami hobbystycznymi, do stolarki hobbystycznej, ale nie najtańszymi, tak, żeby Ci ucięło dechę na ławkę, czy stół. Pozdrawiam.

Offline wronks

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2016, 14:38:46 czas Polski »
Zacznij od podstawowych narzędzi ręcznych - to absolutna konieczność. Z elektro niezbędna jest wkrętarka, a maszyny to już kolejny poziom.

Offline BarToL

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2016, 14:42:04 czas Polski »
Ja bym najpierw sprawdził czy masz w pobliżu możliwość kupienia desek - w mojej okolicy to to tylko deski sosnowe można kupić albo tarcice jeśli chce się jakieś inne gatunki drewna i skończyło się na zakupie grubościówki.

Offline beduaz

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Pełna Amatorszczyzna
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2016, 15:41:25 czas Polski »
Ja bym najpierw sprawdził czy masz w pobliżu możliwość kupienia desek - w mojej okolicy to to tylko deski sosnowe można kupić albo tarcice jeśli chce się jakieś inne gatunki drewna i skończyło się na zakupie grubościówki.
Mam kilka tartaków w okolicy tak że z zaopatrzeniem nie powinno być problemu.

Wracając do tematu wyposażenia. Patrzyłem na allegro i są jakieś frezarki, szlifierki itd. Jak pisałem wcześniej nie chodzi o to żeby było za darmo, rozumiem że maszyny muszą trochę kosztować. Na chwilę obecną jestem ciekaw co musiałbym posiadać żeby w ogóle ruszyć z warsztatem. Zbliża się zima więc do wiosny jest czas na skompletowanie wszystkiego.

Chodzi mi raczej o sprzęt ręczny, chociaż np widziałem że frezarki dolnowrzecionowe można już za 3000 zł kupić ale czy potrzeba od razu coś takiego? Zakładam że to co zaoszczędzę nie kupując gotowych rzeczy (stół, ławka itd.) mogę zainwestować w sprzęt. Będę miał też spory odcinek płotu do zrobienia więc uniknąć chciałbym ręcznego heblowania i szlifowania desek.
Chce po prostu połączyć przyjemne z pożytecznym :)

Offline Nero

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2016, 16:22:33 czas Polski »
Jak kupisz tarcicę nieobrzynaną, to będziesz ją musiał przestrugać, jak kupisz obrzynaną - wyrównać, więc przydałaby się grubosciówka jak kolega BarTol pisał; ewentualnie strug lub strug elektryczny. Lepiej poszukać desek o wymiarach, które Ci pasują, albo tartaku, w którym poprosisz o sformatowanie. Strug ręczny i tak się przyda...

Do cięcia poprzecznego (dopasowania długości elementów) potrzebujesz piły ręcznej np. płatnicy, a jak chcesz z elektro - pilarki tarczowej.

W oglóe pił nigdy nie za mało.

Do cięcia wzdłużnego potrzebujesz krajzegi (pilarki stołowej), a jeżeli masz dosć szerokie elementy, może poradzisz sobie z ww. pilarką tarczową.

Do cięcia pod kątem ręcznie potrzebujesz skrzynkę uciosową, a jak masz duże elementy i  chcesz szybko - przydałaby się pilarka ukosowa/kątowa - tzw. ukosnica. Spory wydatek. Są też ukosnice ręczne. Są też kombajny - np. połączenie ukosnicy z pilarką stołową.

Do zaciosów (wrębów) częsciowo wykorzystasz jedną z pilarek (nie zawsze), ale na pewno przydadzą się jakies dłuta i pobijaki (młotki).
Do ręcznego dopasowania warto miec też piłę grzbietnicę, tarniki (pilniki) - są różne - okrągłe, proste, pólokrągłe...
Jak Cię stać, możesz sobie kupić jakąs frezarkę górnowrzecionową, która przyda się też do nadawania kształtów krawędziom i nie tylko.

Do szlifowania ręcznego potrzebujesz oczywiscie papierów sciernych i kostki, dla usprawnienia przydałaby się szlifierka mimosrodowa (moim zdaniem uniwersalna), a w przypadku zdejmowania dużej ilosci materiału - szlifierka tasmowa.

Wkrętarka (wkrętarko-wiertarka) z zestawem bitów jest niezbędna. Osobno sama wiertarka i oczywiscie wiertła, swidry do większych i głębszych otworów. Tradycyjne wkrętaki (srubokręty), młotki w kilku rozmiarach i wariantach to podstawa.

Z pewnoscią potrzebujesz miarek (tasmowej i metrówki drewnianej), kątownika i być może kątomierza, a do precyzyjnych prac jakis liniał i znaczniki. Do poziomowania i pionowania konstrukcji - poziomica. Do mierzenia otworów i srednic - suwmiarka. Koniecznie ołówek (nie jeden) :P

Bez scisków stolarskich nie ma pracy, więc zakup kilka w różnych rozmiarach.
Stół warsztatowy powinien być oczywistoscią (solidny z równym blatem), jak cie stać to mozesz od razu szarpnąć się na strugnicę (taki stół z zaciskami/imadłami), ale jak już kupisz to co wyzej, to strugnicę zrobisz sam, podobnie kobyłki warsztatowe.

Gwoździe, wkręty, kleje - wszystkiego będzie Ci przybywać w miarę potrzeb.

Z bhp - okulary ochronne (KONIECZNIE), maseczka do szlifowania, rękawice, wygodne buty, dopasowane ubranie (dopinane mankiety lub sciągacze rękawów i żadnych luźnych elementów zwisających nad warsztatem). Miej pod reką apteczkę (może być samochodowa), doposażona w spirytus lub octenisept, plastry, igły lekarskie i pincetę (pęsetę) - do wyjmowania drzazg. Ja mam też zawsze dostęp do kieliszka do płukania oczu i sól fizjologiczną.

W warsztacie powinna być gasnica przynajmniej jedna.

Jak się rozpędzisz to odkurzacz z separatorem wiórów do elektronarzędzi.

To oczywiscie nie wszystko :) jak widzisz jest tego sporo. Kupuj to, co Ci jest aktualnie potrzebne (poza podstawowymi narzedziami), a z czasem uzbierasz niezły arsenał.

Nie musisz kupować narzędzi z górnej półki, ale wybieraj te jak najlepsze, na jakie cię aktualnie stać - to zaprocentuje trwałoscią i standardem pracy, poza tym zawsze łatwiej znaleźc kupca na cos markowego niż pospolitego chinola, jak Ci się znudzi...

Powodzenia!

Offline Nero

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Października 2016, 16:27:58 czas Polski »
uniknąć chciałbym ręcznego heblowania i szlifowania desek.

no to tanio nie będzie :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2016, 18:10:53 czas Polski »
Na początek to piła i młotek z kompletem gwoździ. ;)

Generalnie na początek dobrze mieć pilarke stołową,  frezarke,  szlifierke,  wkretarke i jakąś syrugarke jeśli nie chcesz strugac ręcznie.

Przyda się też odkurzacz lub odciag, ukosnica,  kompresor i sztyfciarka oraz pistolet. Okulary, nauszniki i maska.

Kątowniki i miarki.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Października 2016, 18:35:17 czas Polski »

Koniecznie ołówek (nie jeden)

Te to najlepiej zaprenumerować ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Października 2016, 19:30:34 czas Polski »
Kolego powiec najpierw jakiej wielkości masz to pomieszczenie na warsztat no może się okszać że trzeba skupiać sie bardziej na małych i ręcznych narzędziach.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Października 2016, 20:19:19 czas Polski »
Albo formatówkach...

meridox

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2016, 20:49:12 czas Polski »
najpierw wybierz co chcesz zrobić :)
kup to co będzie ci niezbędne
przy następnych realizacjach znów się okazy ze coś jest potrzebne i znów dokupujesz :) z czasem tych rzeczy będzie coraz mniej bo coraz więcej już masz :) jak chcesz coś zrobić to poszukaj YouTube możne ktoś robił to samo wtedy zobaczysz co potrzeba albo tak jak ja często potrzebuje jakieś narzędzie do zrobienia czegoś a tu widzę jak ktoś to samo robi w inny sposób innymi  narzędziami które już mam :)
pyzatym patrz w sklepach na wyprzedaże jak w ten sposób kilka rzeczy trafiłem :) frezarkę zamiast 260 pln dałem 80pln  bo pęknięte  pudełko miała, spawarkę warta 460pln  kupiłem za 98 pln bo nie miała wtyczki którą dokupiłem za 6 pln i nie ważne ze akurat nie potrzebowałem tych rzeczy za tydzień za dwa przydadzą się a narzędzia z reguły jak są potrzebne to nie są na promocjach

Offline Gerdo

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Października 2016, 21:52:50 czas Polski »
Koledzy juz wymienili część narzędzi. Ja spróbuję spojrzeć z innej strony.

Masz zrobioną instalacje elektryczną? Ja np w garażu mam dość typowo czyli 3 kontakty, dlatego w moim przypadku bez zmiany instalacji garaż jest kiepską lokalizacją dla warsztatu, bo gniazdek za mało.
Bezpieczniki w domu. Jaką mają charaktersystykę? Do warsztatu potrzebne są C16 ponieważ mniejsze bedą Ci wywalały.
Oświetlenie odpowiednie. Dużo dużo swiatła trzeba.
Ponadto jest jeszcze kwestia pracy w takim pomieszczeniu i trzeba wymyślić sposób aby panowała w nim komfortowa temperatura. Np nagrzewnice elektryczne są bardzo drogie w eksploatacji.  Mam taką 3kw, to aż żal włączać bo rachunki spore przychodzą.

Wiem, że pytałeś raczej o narzędzia ale nie wiem czy jest sens coś dodawać ponieważ koledzy juz staneli na wysokości zadania.
Dla mnie zasadniczo najwazniejsze są pilarka, wiertarka, strugarka no i drobnica typu klucze, śrubokręty, miarka, dłuta, a najlepsze, że gdy tą drobnice się zsumuje, to wychodzi kilka stów.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Października 2016, 22:04:04 czas Polski »
najważniejsze są chęci a te są bezcenne jak sie chce to w klitce po ciemku i zimnym coś się zawsze zrobi grunt żeby się chciało :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Października 2016, 22:04:36 czas Polski »
Jako, że ja jestem niewiele dalej w narzędziach co Ty to mogę Ci doradzić jedno. Rób co chcesz robić a wyjdzie Ci czego ma daną chwilę potrzebujesz. Nie jest to nic odkrywczego ale mi też się wydawało, że potrzebuję tego i tamtego a w czasie realizacji wychodzi, że jednak pilniejsze by były inne narzędzia a kasa poszła :)