20 Czerwca 2026, 17:11:49 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka do boazerii  (Przeczytany 6353 razy)

Offline stenek

Szlifierka do boazerii
« dnia: 08 Grudnia 2013, 15:06:37 czas Polski »
W moim nowowynajętym pomieszczeniu jest zamontowana stara boazeria na wszystkich ścianach. Chcę ją odświeżyć, żeby jakoś ludzko wyglądała. Niestety nie mam z tym doświadczenia, ale na logikę tak sobie myślę, że zdałoby się najpierw zeszlifować to drewno, potem zagruntować i polakierować. Właśnie prezentuję sobie B3 winnera pod choinkę, ale nie wiem czy będzie się do tego nadawać. Czy muszę dokupić oddzielnie szlifierkę?

Offline Jakub

Odp: Szlifierka do boazerii
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2013, 16:42:41 czas Polski »
Ja bym to widział tak: bez demontażu oszlifowałbym czołgiem tę boazerię, następnie jak piszesz lakier.
Można by też spróbować użyć żyrafy, tak na logikę jak gips szlifuje to i drewno by poszło ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline tomysz1

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2013, 17:09:33 czas Polski »
Temat ciężki. Ze szlifowaniem będzie problem, zwłaszcza w fazowanych połączeniach między deskami. Właściwie niewykonalne w taki sposób aby efekt był zadowalający. Sam kiedyś się za to zabrałem w moim przedpokoju i po kilku deskach dałem sobie spokój. Chyba szybciej byłoby zdemontować boazerię, przeszlifować i zamontować ponownie. 
Pozdrawiam
Tomek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudnia 2013, 17:28:36 czas Polski »
Myć , szlifować i ściemnić lakierobejcą , lub  na  biało   - prześwitujące ( na staro )  Jak demontować    , to z racji    ,  że nie modne deski -  do pieca , albo  ostrugać i pokleić do dalszego  przerobu .

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2013, 12:46:10 czas Polski »
W moim nowowynajętym pomieszczeniu

Czy jest sens odnawiania komuś(kosztów nie zwrócą a napracujesz się)   ??? może po prostu wyszorować jakimś detergentem do drewna :-\

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2013, 21:47:33 czas Polski »
W boazerii płaska część to pikuś... ale jak te połączenia szlifować, tu chyba tylko ręczna linearna by dała radę.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline stenek

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2013, 17:56:24 czas Polski »
W moim nowowynajętym pomieszczeniu

Czy jest sens odnawiania komuś(kosztów nie zwrócą a napracujesz się)   ??? może po prostu wyszorować jakimś detergentem do drewna :-\
He a widziałeś kiedy, co robią z czymś takim ci, którzy chcą tylko odklepać robotę? Żaden przecież nie zainwestuje ani czasu ani serca, bo nie ich. A jak ja to zrobię, to nie będą tego ruszać.
@JarekO: w tym właśnie sęk. A może by w tych fazowanych połączeniach wziąć jaką małą precyzyjną szlifierkę taką jak ma Dremel? W domu mam tylko fs 900 feldera.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2013, 18:48:47 czas Polski »
ale jak te połączenia szlifować,

Swierk syberyjski - połączenia mam zrobione  na ciemno i nie ma kłopotu :)