18 Czerwca 2026, 16:17:14 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi - najprostrze jak się da, ale kilka pytań mam :)  (Przeczytany 2179 razy)

Offline flaber14

Drzwi - najprostrze jak się da, ale kilka pytań mam :)
« dnia: 26 Października 2016, 20:30:08 czas Polski »
Witam

przymierzam się do zrobienia w miarę prostych drzwi, rama + skrzydło. Drzwi będą wmontowane poziomo, chodzi o zabezpieczenie wejścia na poddasze. Materiał to świerk. I teraz moje pytania są następujące:

RAMA:
- chce ją zrobić z kątowników o wymiarach 45x60mm - 3szt i 75x60mm - 1szt. Dlaczego tak, a bo wymyśliłem iż ten większy dam tam gdzie będą zawiasy a mniejsze to reszta. Chodzi o to żeby pozostawić jak największe światło. - czy to wytrzyma jak dam na skrzydło deski gr. 2mm?
- w załączniku łączenie ramy jakie planuję zrobić. Czy to wystarczy czy może inaczej to rozplanować?

Kolejne pytanie jak zamocować skrzydło? Wycinać kamy w ramie jeśli tak to z jakimi wymiarami10x10mm?

Czy skrzydło wpuścić całkowicie w ramę z 5mm przerwą czy też deski frezować też na kamę?

Jaką grubość listew dać na Z-tke?

Dodam iż drzwi będą otwierane kilka razy do roku :) Bardziej chodzi o to żeby chłód z poddasz nie leciał na dół.

W załćzniku rysunek jak to mniej więcej planuję zrobić

m_kola

• Gość
Odp: Drzwi - najprostrze jak się da, ale kilka pytań mam :)
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2016, 21:39:02 czas Polski »
Miałem podobny problem ale zrobiłem drzwi suwane po podłodze. Na podłodze przyklejone są prowadnice a rolki wpuszczone w drzwi. Nie chciałem otwieranych żeby dzieci na głowę sobie nie zrzuciły. Póki co działa.
Sorki za mały offtop

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2016, 23:25:20 czas Polski »
O co chodzi w akapicie w którym piszesz aby zostawić jak największe swiatło?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2016, 23:31:45 czas Polski »
Chyba chodziło o możliwie jak największy otwór.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2016, 23:52:58 czas Polski »
y zostawić jak największe swiatło?

Stolarska nazwa prześwitu ( otwór przez które przechodzi  światło ) :)

kolego nie zapomni też o ociepleniu drzwi.
Grubość ramiaków 2 cm jest trochę za słaba .

Offline flaber14

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Października 2016, 08:47:43 czas Polski »
O co chodzi w akapicie w którym piszesz aby zostawić jak największe swiatło?

tak w stolarstwie to będzie jako otwór/prześwit, dla mnie jest to światło czyli fizyczna powierzchnia przez która wpada światło tudzież mogę ja przejść sam lub z bagażem nie zahaczając o elementy ramy :D Innymi słowy wymiary XY wewnętrzne ;)

No dobra ale dalej nie mam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania;) Może ktoś coś...

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Października 2016, 10:12:31 czas Polski »
nie mam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania;) Może ktoś coś.

Najpierw  samemu trzeba odpowiedzieć na podane propozycje.

Co to "kama" nie znam w stolarstwie takiego słowa.
Dajesz gruby ramiak od strony  zawias - a nie piszesz jakie to będą zawiasy.

jak dam na skrzydło deski gr. 2mm?

To jak chcesz zrobić skrzydło? W około ramę (jakie przekroje elementów )i  na to przybić  deski ?
Drzwi otwierane w dół ,czy w górę ? Jak w górę ,to jakie zabezpieczenie by sie nie zamknęły ?

Offline flaber14

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Października 2016, 11:44:38 czas Polski »
już wyjaśniam. Kama, czyli wcięcie nie wiem jak to fachowo się nazywa. Jest to wycięcie w futrynie zapewniające częściowe schowanie się skrzydła drzwi. W załączniku przesyłam jak to widzę.

Zawiasy, chcę dać coś takiego: http://www.metrom.pl/zawiasy.html to się chyba fachowo nazywa zawias pasowy

Jak zerkniecie na załączniki to drzwi będą się otwierały do góry, bo od spodu są schody.

Najbardziej mnie interesuje połączenie ramy na rogach oraz jak dopasować skrzydło. Czy wycinać rowki w ramie czy też nie. Jeśli tak to na ile mm?

Jeśli chodzi o zabezpieczenie drzwi to przy tego typu zawiasach będą się dość szeroko otwierały. Otwór wejścia jest umieszczony przy ścianie szczytowej i tam zrobię kiś haczyk lub coś podobnego żeby to na głowę nie spadło.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Października 2016, 12:01:40 czas Polski »
Jeśli ma to być wyjściee na strych to radzę zrobić najpierw ramę dookoła tzn - nie rób tych drzwi na poziomie podłogi. Już u teściowej w domu tak było - otwierasz i cały syf leci na ciebie. Zrób ramę wystającą nad strop i wieko z rantem który będzie zachodził na tą ramę po zewnętrznej. Od góry możesz dać docieplenie, możesz podkleić uszczelki. Jedynie nie dawałbym tego kołnierza na wieku po stronie zawiasów. Ale przynajmniej przy otwieraniu syf ze strychu nie będzie ci leciał do oczu. I nie wiem czy nie lepiej to zrobić z płyty choćby osb - bo znając życie do deski się porozsychają i porobią się szpary. W załączniku "rysunek" o co mi +/- chodzi.

Offline flaber14

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Października 2016, 12:40:54 czas Polski »
całkiem dobry pomysł - dzięki!

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Października 2016, 14:45:53 czas Polski »
Tak jak kolega niżej narysował z tym że ja bym nic nie wycinał , tylko drzwi położył plasko  na ramie . Zaś od środka obił to w około  ramy  przy zamkniętych  drzwiach 10 mm listewką ,co  je  uszczelni .Na górze ramy też uszczelka . Będzie to rozwiązanie na zastosowanie zawias pasowych ( będzie je trzeba dogiąć )