Podłączę się pod temat , mimo że mam małe doświadczenie z pracą z tą moją wyrzynarką włosową [ DEDRA7762 ] ale kilka uwag mogę dorzucić .
Pierwsza sprawa to te nierówności o których pisze autor tematu w pierwszym wpisie , to raczej na pewno wina samych brzeszczotów bo te z PROXXONa mają sporą powierzchnię boczną przy ostrych skrętach tak naprawdę wgryzają się stopniowo a nie tak jak brzeszczot np. skręcany idzie sobie gładko z powodu małej bocznej powierzchni nie musi się skręcać tak jak te normalne płaskie . Szczególnie to powinno być widoczne w miejscach gdzie na ciętej desce są zimowe przerosty te twardsze , tam brzeszczot ma problem się wgryźć a jak już przyjdzie przez twardsze miejsce nagle trafia na miększą warstwę i naprężony wręcz przelatuje przez takie miejsce ale zostawia nierówność bo nie da się tak od razu zmniejszyć nacisku , nie wychwyci się tej zmiany warstw . Poniżej wrzucę kilka zdjęć z tymi uszkodzeniami nierównościami o których pewnie pisze oliwierwood w pierwszym wpisie .
Sprawa pękających brzeszczotów niestety to normalne przecież to tak naprawdę są cienkie kawałki blaszki czy też wręcz cienkie druty nie jest to tarcza z piły tarczowej ma swoje ograniczenie albo wychwycisz moment kiedy się to biedactwo stępi i wymienisz na nowe albo pęknie , taki ich los

Ta wyrzynarka PROXXON którą ma oliwierwood ma możliwość pracy z brzeszczotami bez przetyczek , te brzeszczoty bez przetyczek mają bardzo małe powierzchnie boczne czyli są dużo węższe od tych z PROXXONa i przy ostrych skrętach będą się lepiej sprawdzać . Poniżej wrzucę zdjęcia takich brzeszczotów można je porównać z tymi z PROXXONa , tez są na tym zdjęciu , te trzy po lewej stronie to są brzeszczoty z PROXXONa a reszta to takie bez przetyczek jakie sobie kupiłem do przetestowania . Na tych dwóch pierwszych [od środka zdjęcia licząc ] brzeszczotach bez przetyczek widać układ zębów to typowe hartowane brzeszczoty do twardszego drewna , później jest taki cienki bolek co był opisany jako speed w sklepie gdzie kupowałem sobie te brzeszczoty , no i ostatni to skręcany trochę się nad nim znęcałem dlatego taki krzywy .
Tych brzeszczotów bez przetyczek jeszcze nie testowałem bo moja wyrzynarka niby oficjalnie może pracować tylko z brzeszczotami z przetyczkami , ale coś tam przy niej już po majstrowałem i już jest bardziej uniwersalna

) chociaż tego jeszcze nie sprawdziłem tak naprawdę w normalnej pracy , jak sprawdzę to może coś napiszę tu na forum na ten temat .
A tu fajny sklep z sporą ilością brzeszczotów do wyboru do koloru -
http://tommo.pl/44-brzeszczoty-wlosowe-130mmMarek .