20 Maja 2026, 08:50:38 czas Polski

Autor Wątek: Pierwsze dłuta Narex i problemy  (Przeczytany 16988 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Pierwsze dłuta Narex i problemy
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Listopada 2016, 11:07:19 czas Polski »
Może to wina  zdjęcia , ale ja nie widzę śladów ostrzenia na  marmurce

Offline patryk

« Odpowiedź #31 dnia: 06 Listopada 2016, 13:00:23 czas Polski »
Czym jest ta "marmurka"?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Listopada 2016, 13:01:00 czas Polski »
Tylna powierzchnia dłuta jest zeszlifowana na "lustro" natomiast jeśli chodzi o fazę to coś się w niej odbija stąd też nie widać dobrze efektów szlifowania. Można by było powalczyć o wymianę dłut. Potrzebne by były dobre makro zdjęcia fazy po ostrzeniu i po pracy. Czy masz dobry kąt fazy 30 - 33 stopnie ?. Są dwie możliwości albo faza jest za niska dla drewna , w którym pracujesz albo stal jest źle odpuszczona bo dłuto jest ewidentnie wyszczerbione. Wpadki z jakością stali Narex'owi już się zdarzały i nigdy nie było problemów z reklamacjami.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 13:03:41 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline patryk

« Odpowiedź #33 dnia: 06 Listopada 2016, 13:46:35 czas Polski »
Zrobię dzisiaj lepsze zdjęcia tej fazy jakoś popołudniu. Ogólnie kąt fazy jest taki jak od nowości, nie wiem czy Narexy nie mają jakoś 25 stopni. Sprawdzę to.

Offline JacekD

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Listopada 2016, 14:02:49 czas Polski »
Czyli lepiej kupić 2 kircheny niż 4 narexy?
Mam komplecik narexów rzeźbiarskich i dają radę, ale widząc ilość wątków o problemach z narexami..
Ma ktoś bezpośrednie porównanie tych 2 firm?
WWW.DREWTAK.PL

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Listopada 2016, 14:06:07 czas Polski »
Czym jest ta "marmurka"?

Tak nazywamy kamienie płaskie  do ostrzenia

Offline patryk

« Odpowiedź #36 dnia: 06 Listopada 2016, 20:33:01 czas Polski »
@tomekz

skąd wniosek, że nie widziały kamienia? Mam nowo kupiony kamień wodny japoński o gradacji 1000/3000 więc na pewno widziały :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Listopada 2016, 20:48:52 czas Polski »
Czym jest ta "marmurka"?

Patryk -takie  dokładnie  zadałeś pytanie .

A  ja   odpowiedziałem z grzeczności ,by nie  zostawiać Cię w nie  wiedzy na dalsze  dni.
Więc nie wnioskuj .

Offline patryk

« Odpowiedź #38 dnia: 07 Listopada 2016, 13:48:42 czas Polski »
@tomekz

napisałeś: "Może to wina  zdjęcia , ale ja nie widzę śladów ostrzenia na  marmurce", dlatego pytam skąd taki wniosek.

Próbowałem zrobić lepszej jakości zdjęcia ale rozmazują się, nie ma ostrości przy zbliżeniu. myślicie żeby to reklamować? Bo szczerze mówiąc nie chce mi się.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Listopada 2016, 14:42:58 czas Polski »
napisałeś: "Może to wina  zdjęcia , ale ja nie widzę śladów ostrzenia na  marmurce", dlatego pytam skąd taki wniosek.

a to jest inne pytanie .
Wniosek taki bo nie widzę na czubku  ostrza  i piętce  śladów ostrzenia na kamieniu ( marmurce ) , co objawia się wybłyszczeniem tych krawędzi .

Trudno na odległość Ci radzić , zrób próby pracy w różnych rodzajach drewna i oceń , czy stal jest za  twarda  ( wykrusza się ) czy za miękka ( zawija , szybko się tępi )

Offline Lutek

« Odpowiedź #40 dnia: 08 Listopada 2016, 00:18:48 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź. :)
Mimo uwagi Krzyśka widzę u siebie jak dłuto zostawia ślad przy silniejszym nacisku i to podczas polerowania płaskiej strony (bez podnoszenia dłuta). Wnioskuję, że nie tylko likwiduję drut ale też zaokrąglam końcówkę? Widzę to przy kolejnym ostrzeniu na osełce. Mogę się mylić, może tak po prostu wygląda stępione ostrze.

Offline sajo

« Odpowiedź #41 dnia: 08 Listopada 2016, 09:56:17 czas Polski »
Może odłamujesz drut i powoduje wyszczerbienie? kup lupkę x10 i sobie pooglądaj co "tworzysz"

Offline hycel

« Odpowiedź #42 dnia: 08 Listopada 2016, 10:33:34 czas Polski »
Witam .
   Widzę ,ze masz problemy z naostrzeniem dłuta ,jeżeli
masz ochotę to wyślij mi tę narzędzie .
Postaram się Ci go naostrzyć ,wyprowadzę poprawny kąt .
 Myślę ,mam nadzieję ,ze dłuto jest poprawnie wyprodukowane ,
a problemy prawdopodobnie leżą gdzie indziej.
 Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Listopada 2016, 13:08:01 czas Polski »
Panowie , większość postów w tym wątku to "gdybanie" uwaga ta dotyczy również i moich wypowiedzi.
Normalnie , ja w tej sytuacji po prostu siadam i piszę mail'a do producenta z pytaniem i zdjęciami.
Tak zrobiłem w przypadku mojego problemu z dłutami Narex'u jak i w przypadku noża Kirschen'a.
Do Narex'u trzeba napisać na Filipa Stanka to syn Prezesa Zarządu odpowiedzialny za jakość i marketing.
Patryk jedno Twoje zdjęcie jest dobre to tylnej strony dłuta, zrób jeszcze jedno zdjęcie fazy tylko tak by w niej nic nie odbijało się , by uniknąć interpretacji podobnej do uwag Tomka. Jeżeli sprawia Ci to kłopot ja mogę za Ciebie wysłać mail'a do Stanka i zapytać się czy tak powinno wyglądać wcześniej naostrzone dłuto po zrobieniu paru ( ilu ?) czopów.

Offline patryk

« Odpowiedź #44 dnia: 08 Listopada 2016, 21:48:27 czas Polski »
Dzięki krzysiek. Napiszę do nich jutro mail albo pojutrze (mógłbyś mi tylko podać adres e-mail, chyba że znajdę go na stronie). Jutro postaram się zrobić też jakieś dobre jakościowo zdjęcie. Co do dłuta to naostrzyłem tak, że wszystkie wyszczerbienia zniknęły i wypolerowałem (pasta polerska + skóra) i było ostre jak brzytwa. Zrobiłem dzisiaj 6 czopów (długość 65mm, głębokośc 3cm) i już zauważam lekkie wyszczerbienia chociaż na ostrości ostrze straciło niewiele (tępi się wolniej niż wcześniej).

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zanim założyłem temat szukałem długo odpowiedzi na tę nurtującą mnie kwestię albo po prostu nie znalazłem i zdecydowałem napisać to tutaj. :) Dłutem mogę normalnie pracować, tak jak pisałem ostrość trzyma coraz lepiej tylko zastanawiają mnie te wyszczerbienia, bo znowu nie forsuję dłuta czy coś.

W ogóle nie spodzizewałem się, że takie będzie zainteresowanie :) Dzięki!