21 Kwietnia 2026, 19:43:38 czas Polski

Autor Wątek: Dom z bali  (Przeczytany 6552 razy)

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
Dom z bali
« dnia: 10 Grudnia 2013, 17:19:54 czas Polski »
Witam, tak trochę nie typowo, ale takie pytanie, czy ktoś mieszka w domu z bali?
Wiem, że Jarek i Lidka mają dom szkieletowy, ale jestem ciekaw czy są maniacy drewna na tym forum mieszkający w domu z bali? Jeżeli tak to jakie najlepiej ogrzewanie zastosować? Myślałem o gazowym (podłogowe we wszystkich pomieszczeniach) oraz kominek z płaszczem wodnym podłączonym pod centralne i do tego może kilka paneli słonecznych. Jakie drewno najlepsze za rozsądną cenę na bale, a jakie na podłogi z ogrzewaniem podłogowym. Czy 20cm bala trzeba docieplać od środka?
Planujemy z żoną budowę takiego domu jak na załączonym zdjęciu, co o tym sądzicie? Więcej informacji na stronie http://artinex-projekt.pl/projekty-domow/d53
Znacie jakieś firmy budujące w tej technologii, które możecie polecić, chodzi o profesjonalistów, najlepiej z okolic Jarocina, albo takie co dojadą.
Wszelkie sugestie mile widziane.
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline Morświn

Odp: Dom z bali
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2013, 20:18:17 czas Polski »
Co do ogrzewania to polecam pompe ciepla z pionowym zrodlem ciepla (gruntowa) firma stiebel eltron wykonuje takie instalacje.Warta zainteresowania jest tez rekuperacja. Co do pomp ciepla to nie ma co liczyc ze inwestycja sie zwruci ze tak powiem ale czy mercedes sie zwraca?::) A jezeli chodzi o kolektory to wydaje mi sie ze najlepsze beda prozniowe rorowe tylko nie sugeruj sie katalogami,w sensie ze tam np powiedza ci ze na czteroosobowa rodzine przy takim i takim zurzyciu wody i okreslonej temperaturze zimnej i cieplej wody potrreba tyle kolektorow.jak planujesz plaskie to wrzuc je w projekt domu taniej wyjdzie mataz w polaci dachowej niz na stelazu ale najlepiej aby kolektor mial45 stopni poludnie wiec tez zalezy od dach viesman ma fajne kolektory polaczone z oknami dachowymi to tak po skrocie o en odnawialnej oczywiscie jest wiele inmwch rozwiazan jak cos to opisze pozdrawia przyszly technik systemow i i urzadzen energetyki odnawialnej

Pisze z telefonu dlatego nie mam Polskich znakow.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2013, 20:21:17 czas Polski wysłana przez Morświn »

Offline valdi

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2013, 01:28:12 czas Polski »
Jakiś czas temu zacząłem budowę domu z bala. Kształt bala to prostokąt 18cm wysokość x 12cm szerokość. Drewno świerkowe suche 18%. Buduję systemem gospodarczym wszystko wykonane do tej pory było przez mojego Ojca i mnie. Na razie stanąłem na budynku gospodarczym (z intencją warsztat ciesielsko/stolarski - odskocznio/samotnia) o wymiarach 10 m x 6 m z poddaszem użytkowym na razie bez deskowania dachu przykryty zamówioną plandeką. Ogrzewanie wybrałem podłogówka pokryta gresem lub kamieniem to jeszcze do decyzji na parterze, kaloryfery na piętrze. Piec CO gazowy, kominek z płaszczem wodnym, zastanawiam się nad spalaniem zrębków samodzielnie przygotowywanych z buforami.
Wg polskich norm budowlanych bal bez ocieplenia musi mieć ok. 30 cm. Ocieplanie od środka bala nie przekonuje mnie.
Temat jest dosyć obszerny zanim zacząłem budować dosyć dużo czasu się przygotowywałem. Opinii na temat domów z drewna jest dużo w zależności, czym i jakim zapleczem dysponuje firma. Osobiście starałem się połączyć zdobycze dzisiejszej wiedzy i możliwości technicznych z wiedzą tradycyjną o drewnie, jako fundamencie. Służę informacją na tyle na ile będę w stanie.

Online amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2013, 09:55:53 czas Polski »
Co do ogrzewania
Zainteresuj się czy w Twojej miejscowości gmina dopłaca do pomp i paneli. Są dopłaty ok 45%, ale jeżeli są, to dokładnie sprawdź warunki ich udzielania (banki "zdzierają").

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2013, 10:08:32 czas Polski »
Powiem ze nam facet z firmy dom eko mowil ze to okolo tysiac zlotch wiec smiech na sali (czestochowa)w niemczech to polowe ci nawet doplacaja i kupuja od ciebie np energie z paneli fotowoltaicznych ze sie ludzia oplaca produkowac coraz wiecej:D.

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2013, 10:58:32 czas Polski »
Dzięki za podpowiedzi

Co do ogrzewania to polecam pompe ciepla z pionowym zrodlem ciepla (gruntowa) firma stiebel eltron wykonuje takie instalacje.Warta zainteresowania jest tez rekuperacja.

O rekuperacji myślałem mimo wszystko, ale nie patrze n a to jako na system ogrzewania, ale raczej podtrzymywania ciepła. Co do pomp ciepła to też czytałem że pompy powietrzne są dużo tańsze, ale w naszym klimacie mniej wydajne, ale ostatnio natknąłem się na informację, że pompy powietrzne w nowej technologii są o wiele bardziej wydajne. Będę musiał zgłębić temat jak będzie bliżej do budowy.

Jakiś czas temu zacząłem budowę domu z bala. Kształt bala to prostokąt 18cm wysokość x 12cm szerokość. Drewno świerkowe suche 18%. ...
Wg polskich norm budowlanych bal bez ocieplenia musi mieć ok. 30 cm. Ocieplanie od środka bala nie przekonuje mnie.

To rozumiem, że będziesz ocieplał z zewnątrz? Jak dla mnie to traci trochę sens domu z bala, może w takim razie lepiej zrobić szkieletowy a z zewnątrz odeskować imitacją bala?

Zainteresuj się czy w Twojej miejscowości gmina dopłaca do pomp i paneli. Są dopłaty ok 45%, ale jeżeli są, to dokładnie sprawdź warunki ich udzielania (banki "zdzierają").

Dzięki, może u nas się coś więcej wyciągnie niż w Częstochowie, bo mniejsza miejscowość :)

Pozdrawiam i czekam na kolejne uwagi.

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudnia 2013, 11:20:15 czas Polski »
No ja nie proponowalem rekuperacji jako ogrzewania tylko dodatkowa oszczednosc :D.
Ja uwazam i uwazac bede ze najlepsza pompa ciepla to gruntowa z pionowym wymiennikiem i wcale nie ma duzych problemow z pozwoleniami itp poniewarz chyba dopiero od150m potrzeba pozwolen ale to raczej tak gleboko sie nie kopie.Powietrzne mnie nie przekonuja szczegulnie w naszym klimacie.Sa zarabiste rozwiazania ktore locza pompy ciepla z kolektorami i chyba nawet jest tam opcja podlaczenia dodatkowego ogrzewania w postaci pieca na paliwo stale,ciekle lub gazowe.taki uklad pozwala duzo zaoszczedzic poniewarz za cene okolo 60/70tysiecy mamy pape ktora sama kosztuje z 30 tysiecy,ale....niestety ten zestawik jest dostepny narazie dopiero w niemczech...Ja bym ci zaproponowal bardzo fajne rozwiazanie firmy Sotralentz ktora produkuje ekologiczne oczyszczalnoe sciekow co jest super sprawa szczegolnie jak sie ma duza dzialke,pozwala to strasznie dozo zaoszczedzic na wywozie szamba(mam ceny na bierzonco bo moj kolega jezdzi taborem;D) plus tej samej firmy zbiorniki na wode deszczowa maja opcje podziemne jak I naziemne jest to fajna sprawa gdyz mozna taka wode uzyc do prania podlewania jako zasilanoe.instalacji pozarowej,jako wode gospodarcza I wiele wiele innych.jak sie planuje dom to lepiej takie opcje przemyslec gdyz to inwestycja na lata.A trzeba dodac ze lepiej nie oszczedzac na pompach gdyz pompa ma to do siebie ze jak sie cos w niej strzeli to niektortch czesci sie nie dokupi pojedynczo I taka naprawa bez gwarancji moze kosztowac nawet 20tys
Pozdrawiam Adrian.

« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2013, 11:31:09 czas Polski wysłana przez Morświn »

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudnia 2013, 19:00:07 czas Polski »
Dzięki Morświn za fajne pomysły nie myślałem o oczyszczalni bo działka mała 1250m2 ale muszę się zorientować jak to wygląda.

Pozdrawiam
ugfu

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudnia 2013, 19:13:59 czas Polski »
Przypomniałem sobie że jednak za tą cenę 60 tyś mamy zestaw w którego skład wchodzą: pompa ciepła gruntowa,rekuperator,kolektory i ogniwa więc się opłaca ;)To z piecem to inne rozwiązanie.Co do oczyszczalni to są róże rozwiązania i trzeba się w to zagłębić ja już mało kojarzę ponieważ miałem to rok temu :). Fajna sprawa to produkcja brykietu/peletu ze zrębków lub słomy.Ale to duże koszty jak nie mamy tartaku lub po prostu dużej produkcji słomy/trocin.

Offline valdi

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2013, 00:18:51 czas Polski »
 "To rozumiem, że będziesz ocieplał z zewnątrz? Jak dla mnie to traci trochę sens domu z bala, może w takim razie lepiej zrobić szkieletowy a z zewnątrz odeskować imitacją bala?"

Dom z bala buduję dla naszej rodziny mającej w nim zamieszkać i my chcemy korzystać na co dzień z dobrodziejstwa grubego drewna, mikroklimatu jak tworzy drewno, które naturalnie samo reguluje wilgotność w środku budynku (taka właściwość drewna). W momencie ocieplenia od środka w większości z tego rezygnujemy. Ocieplenie od środka jest wiele gorszym rozwiązaniem patrząc od strony sztuki budowlanej.

Offline Versia

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwietnia 2015, 13:26:23 czas Polski »
Moja przyjaciółka wraz z mężem i dziećmi mieszka od kilku lat w domu z bali firmy Proeko. Jest bardzo zadowolona. Za każdym razem jak do nich przyjeżdżam to nie chce mi się wracać. Uwielbiam ten charakterystyczny zapach drewna! W ogóle o wiele lepiej mi się u nich śpi niż u siebie.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Kwietnia 2015, 17:05:27 czas Polski »
Kolego tutaj na załącznikach wrzucam zdjęcia domu pod który robiłem z bratem fundamenty. Jest to mieszkanie znajomego które wybudował na mazurach. Ogrzewanie ma centralne od kominka z płaszczem wodnym. Zadowolony jest strasznie z tego domu i ja sam osobiście miałem nie małą frajdę z pracy przy budowie tej letniskowej daczy :D Dom jest bardzo cieply zimą i odpowiednio chłodzi latem. Zapach samego drewna jest upajający :D
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Kwietnia 2015, 21:20:22 czas Polski »
Jak to jest z pompą ciepła, chodzi o koszty eksploatacji. Kolega zamontował pompę ciepła i rekuperaatory, wydał 85000 zł. Nie pytałem ile kosztuje go eksploatacja roczna. Mam ogrzewanie gazowe (piec z zasobnikiem), koszt ogrzewania, gotowania i kąpiel wychodzi 4500 rocznie. Zadaję sobie pytanie, czy warto inwestować 85000?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Kwietnia 2015, 21:44:29 czas Polski »
Ja inwestuje. Kosztorys mam na 65 tys pompa, rekuperator itp itd plus 15 tys za ogrzewanie podłogowe w całym domu. Kluczowe jest właśnie ogrzewanie podłogowe i dobrze ocieplony dom, pozbawiony mostków cieplnych

wysłane z mojego xperia z3 przy użyciu tapatalk

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Kwietnia 2015, 21:48:19 czas Polski »
W moim przypadku kwota 80 tys jest ceną za kompletna instalacje plus pionowe sondy które są droższa opcja no ale co zrobić jak działka mała. W przypadku gdy już posiadasz instalacje gazowa to przerobienie jej i zakładanie pompy może być nie opłacalne.  Chyba że jako dodatkowe źródło ciepła aby zmniejszyć koszty ogrzewania

wysłane z mojego xperia z3 przy użyciu tapatalk