25 Czerwca 2026, 19:51:28 czas Polski

Autor Wątek: Narzędzie miernicze  (Przeczytany 5318 razy)

Offline Piotr123

Narzędzie miernicze
« dnia: 09 Listopada 2016, 17:15:28 czas Polski »
Jaki przyrząd mierniczy powinien posiadać amator-hobbysta do małych prac w drewnie ?
Posiadam poziomice 100 cm
Kątownik zwykły
Miarę,ołówek,Nóż tapicerski,dłuta 6,8,10,12 mm. a oprócz tego co jeszcze?

Zbieram narzędzia potrzebne do małych prac w drewnie a wasza pomoc mi się też przyda

Offline SpecPiotr

Odp: Narzędzie miernicze
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2016, 17:20:21 czas Polski »
Znów zadajesz ciężkie pytanie. Temat szeroki jak stąd do że ho ho ;)
A co konkretnie chcesz robić ? Nie ma jednej listy narzędzi dla stolarza czy też innego rzemieślnika.
Doprecyzuj co będziesz działał a podpowiemy. A do naszych podpowiedzi i tak później dokupisz masę rzeczy które wyjdą w praniu.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2016, 18:00:17 czas Polski »
aki przyrząd mierniczy powinien posiadać amator-hobbysta do małych prac w drewnie ?
Posiadam poziomice 100 cm
Kątownik zwykły
Miarę,ołówek,Nóż tapicerski,dłuta 6,8,10,12 mm. a oprócz tego co jeszcze?

Zbieram narzędzia potrzebne do małych prac w drewnie a wasza pomoc mi się też przyda

-punktak ( do zaznaczenia dziur)
-młotek
-plastry na pocięte palce
-zimne piwo ( w rozsądnych ilościach )
-ściski
kilka pierdół typu znaczniki do kołów, frezownik etc ( np wolfcraft ma tego sporo )

Offline seba.kl

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2016, 18:41:01 czas Polski »
Ja od siebie dorzuce
- flaszka i co najmniej 2 kieliszki

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada 2016, 21:25:12 czas Polski »
czasem trzeba coś przeciąć wiec najlepsza do tego była by piła od recznej przez wyrzynarki, pilarki, szablaste łańcuchowe elektryczne i spalinowe itp
czasem coś trzeba przykręcić wiec chociaż śrubokręt a najlepiej jeszcze płaski i krzyżakowy
czasem trzeba coś zmierzyć wiec i miarka się przyda
czasem trzeba coś wywiercić wiec wiertarka i komplet wierteł sie przyda
czasem trzeba coś zaznaczyć wiec ołówek sie przyda ( te z ikea są do d..y  lepsze są te z leroy merlin ) :P

jak to będziesz już mieć to możesz zacząć pracować a resztę sam zobaczysz w trakcie prac co by się przydało

Offline Piotr123

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2016, 09:15:21 czas Polski »
Znów zadajesz ciężkie pytanie. Temat szeroki jak stąd do że ho ho ;)
A co konkretnie chcesz robić ? Nie ma jednej listy narzędzi dla stolarza czy też innego rzemieślnika.
Doprecyzuj co będziesz działał a podpowiemy. A do naszych podpowiedzi i tak później dokupisz masę rzeczy które wyjdą w praniu.
A jakiej odpowiedzi oczekujesz bo nie wiem jak to ująć.Stolarką chcę sie zajmować hobbystycznie chcę dziecku zrobić domek żonie jakieś doniczki do ogrodu meble do swojego warsztatu itp. Moze wskazał byś temat związany z tematami związanymi z stolarstwem jakie sa podkategorie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2016, 09:23:12 czas Polski »
Jaki przyrząd mierniczy powinien posiadać amator-hobbysta do małych prac w drewnie ?
To maja byc przyrzady miernicze czy wszystkie narzedzia (bo wspominasz dluta).
Ja powiem tak. Zaczynajac od jakis konstrukcji ogrodowych (doniczki, pergole) uzywalem miary zwijanej, miary skladanej, katownika i linialu. Wazne, zeby katownik trzymal kat prosty i zebys pomiary wykonywal tymi samymi narzedziami (ta sama miara zwijana np.). Na poczatek tyle Ci wystarczy. Znacznik stolarski to fajna sprawa. No i oczywiscie olowek i/lub noz do trasowania. A reszta "wyjdzie w praniu". Nie kupuj narzedzi "na zapas". Kupuj jak juz wiesz, ze bez konkretnego narzedzia bedzie ciezko cos zrobic. Inaczej bedziesz mial tyle miejsca w warsztacie co ja (czyli nic ;) )

Offline W32darWin

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2016, 10:33:31 czas Polski »
Ja zawsze robię tak że dokupuje sobie poprostu te narzędzia które będą mi potrzebne przy jakiejś realizacji. Takim sposobem warsztat się sam powiększa :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2016, 11:29:05 czas Polski »
wiele narzędzi potrzebnych na początku możesz zrobić sam np znaczniki, liniały, a nawet strugi i dłuta również, wykorzystując to co masz... Wydaje mi się że nikt nie da maksymy że potrzebne to to i to i tamto bo to realizacja decyduje i inwencja twórcza ;)

Offline hycel

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2016, 14:47:37 czas Polski »
Witam.
 Przyrządy miernicze ,które ja stosuję .
Miarki zwijane , składane czy suwmiarkę pominąłem bo
to oczywiste.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2016, 15:02:58 czas Polski »
Pietrek .....

daj se spokój ....

Offline Morświn

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2016, 18:04:25 czas Polski »
Hycel a gdzie masz kątowniki walcowy :D

Jak nie wiesz co kupić to nie kupuj, serio to są rzeczy które wychodzą na bieżąco, nie będziesz mógl zmierzyć belki, kupisz miarę 20m nie będziesz umiał zmierzyć grubości piły miarka kupisz sówmiarke. Itp itd

Offline hycel

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopada 2016, 18:12:46 czas Polski »
Witam .
  Tak jak napisałem to są mierniki podręczne .
Kątownik walcowy używam tylko wtedy jak
nabędę coś nowego .
 Pozdrawiam.

Offline Morświn

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2016, 19:51:22 czas Polski »
Chodziło mi o to że strasznie mi się podoba i stęskniłem się za jego widokiem ;) a tak na poważnie to chyba najlepszy sposób na sprawdzanie narzędzi.