14 Maja 2026, 18:14:26 czas Polski

Autor Wątek: Stolik do frezarki  (Przeczytany 6087 razy)

Offline Władek

Stolik do frezarki
« dnia: 13 Grudnia 2013, 20:27:09 czas Polski »
Witam wszystkich miłośników drewna :)
Dotychczas miałem taki "stołeczek", o dziwo sprawdzał się w wielu zadaniach.
Ostatnio frezowałe gniazda w kantówkach do mojej strugnicy i dało rady. Mam wyłącznik nożny
mojej konstrukcji, to bardzo mi pomaga, ale praca na tym jest dosyć uciążliwa.

Offline Władek

Odp: Stolik do frezarki
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2013, 20:33:34 czas Polski »
Postanowiłem troszkę ulepszyć ten "przyrząd' cudów nie zrobię ale może większy stolik :)
Stolik już pokleiłem: sklejka 18 i 12. Płytka wymienna, w przypadku większych frezów.
Stolik będzie mocowany na mojej strugnicy a to tylko z powodu przestrzeni.
Przypomnę "GARAŻ" :)

Offline Władek

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2013, 20:38:26 czas Polski »
Zauważyliście, przykładnica od mojej pilarki makita 2704.
Prośba do Was, coś podobnego ja było, nóżki niskie ale jak rozwiązac podnoszenie samej frezarki.
Za każdą podpowiedź jestem bardzo wdzięczny :)

Offline Władek

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia 2013, 20:50:20 czas Polski »
Wkradły się błędy:) jak było :)
Mam małą powierzchnię do zagospodarowania na stolarnię i niekture urządzenia idą na ścianę
 jak są nie używane. Ten stolik, albo ta frezarka wrazie potrzeby będzie mocowana do strugnicy

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia 2013, 22:03:24 czas Polski »
Niby małe, niby proste, ale jakie przydatne.  ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2013, 22:05:01 czas Polski wysłana przez Adam »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudnia 2013, 22:20:31 czas Polski »
jak rozwiązac podnoszenie samej frezarki.
Jeżeli przy frezarce jest możliwość zamocowania śruby, to obejrzyj rozwiązanie Miłosza ( mily68) w galerii lub może wykorzystaj mechanizm klina (trójkąta) do podnoszenia, tu przykład:   
http://www.ibuildit.ca/Sales/sales-4.html

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudnia 2013, 14:36:57 czas Polski »
Nie wiem jaką masz frezarkę ale w zasadzie moje rozwiązanie można zastosować przy wszystkich maszynach które mają ogranicznik głębokości w formie pręta. Wydaje mi się najprostsze a jednocześnie skuteczne i zajmujące najmniej miejsca.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudnia 2013, 15:05:24 czas Polski »
Miły68 - frezarka to Macallister, widać na zdjęciu ;)
 Władek jak się sprawuje frezarka i ile czasu w przybliżeniu ją masz , pytam bo mam taką samą 8)
Pozdrawiam

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudnia 2013, 21:17:51 czas Polski »
Faktycznie, nie dopatrzyłem... Trzeba by rozmontować ten "kominek" z pokrętłem ew. zastosować inne rozwiązanie. Podane przez Amigorg'a jest bardzo fajne, również patent z podnośnikiem samochodowym (takim "kopertowym") pod maszyną ale oba zajmują trochę miejsca a skoro całość ma być montowana na (do) strugnicy to może coś jeszcze innego... Rozwiązań jest wiele. Zależy czy często używasz tej frezarki "z ręki" (co wiąże się z demontażem jej spod stolika) oraz jaką wysokość ma mieć ten stolik (czyli ile będzie miejsca pod maszyną w jej najniższym położeniu).

Offline chulio

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudnia 2013, 13:35:15 czas Polski »
Witaj

Ja swego czasu sporo rozglądałem się za mechanizmem podnoszenia, faktycznie lewarek jest jednym z najprostrzych rozwiazań.
Zobacz na film, tam jest dorobiona prosta winda do festoola 1400 ale chodzi o samą idę, którą można prztstosować do Twojego MCalistera, zresztą stolik również ciekawy jeśli masz mało miejsca.
http://m.youtube.com/watch?p=PLFA044A8CA5175001&feature=plpp&v=blz_EWRjJLY

Ja po poszukiwaniach i namyśle kupiłem po prostu mocną frezarkę dedykowaną pod stół, polecam.
Makita ma takie rozwiązanie, Jarek ją ma bodajrze w Kregu, ja polecam Tritona 2400 W,  frezarka CMT to to samo tyle, że 500 pln drożej, poniżej 1000 pln kupisz w uni-max. Ten Trton to australijska konstrukcja robiona na Tajwanie, sprzedawana też pod innymi flagami - jak wyżej.
Do pracy jako GW jest niepolecana przez forumowiczów w USA ale pod stolik to bajka, masz od razu korbkę do DW i więcej bajerów, zresztą Kreg poleca ją do swioch stolików.
powodzonka

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudnia 2013, 17:50:38 czas Polski »
Witam wszystkich.
Ja podnoszenie frezarki rozwiązałem mając dostępne akurat kilka zbędnych rolek łożyskowanych z rowkiem, stara linka od roweru i gwintowana szpilka fi 10. Zrobiłem nakładkę na frezarkę i zamontowałem na niej dwie rolki. Nakładka ze sklejki dociska frezarkę do blatu, nie zapominając o otworze na wlot powietrza do chłodzenia frezarki.
trzecią rolkę zamocowałem pod blatemi obok szpilka gwintowana mocowana na łożyskach (zdemontowane z zepsutej szlifierki kątowej). Do nakrętki dospawałem kawałek płaskownika, do mocowania linki i jednocześnie zapobiega on obracaniu się nakrętki razem ze szpilką. Linkę zamocowałem do blatu i przeprowadzając przez rolki drugi koniec zamocowałem z nakrętką. Teraz obracając szpilką nakrętka przesuwa się i naciąga linkę jednocześnie podnosząc frezarkę do góry.
Załączam szkic ideowy mojego projektu, zdjęcia postaram się dodać później jak zakończę prace nad stolikiem, w tym momencie mam tylko prowizorycznie zrobiony naciąg do testu działania (sprawdził się).
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2013, 17:53:20 czas Polski wysłana przez sebacmielow »

Offline studio tata

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudnia 2013, 18:23:22 czas Polski »
chyba wszystko ok , tylko po co wlazic pod frezarke ,  nie mozna dac z boku tego pokretla ???

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Grudnia 2013, 18:43:17 czas Polski »
... i przedstawić się w odpowiednim dziale. Nie chcę uchodzić za niemiłego ale czy to tak trudno zanim się coś napisze w pierwszym poście rozejrzeć się najpierw na forum? Od 28 listopada było mnóstwo czasu zwłaszcza, że "Przedstaw się" jest na górze strony i raczej trudno to przeoczyć :) Jak to jest, że niektórzy sami wiedzą co i jak a innych trzeba "naprowadzać"?
A pokrętło mogłoby faktycznie być z boku chociaż najważniejsze że działa i że właściciel zadowolony... ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2013, 18:46:47 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudnia 2013, 21:24:24 czas Polski »
Rzeczywiście źle opisałem no może nie dokładnie, ale pokrętło jest mocowane pod blatem zakończone korbką z przodu.
Ogólnie chodziło mi o ideę działania. Postaram się jak najszybciej wrzucić zdjęcia to będzie lepiej widać o co mi w tym wszystkim chodziło.