02 Maja 2026, 09:56:23 czas Polski

Autor Wątek: plyta MFP na sciany w nieogrzewanym warsztacie  (Przeczytany 6891 razy)

kozio

• Gość
Odp: plyta MFP na sciany w nieogrzewanym warsztacie
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Listopada 2016, 19:14:17 czas Polski »
No i fajnie to wygląda.
Też chyba  dam mfp  albo w ostateczności osb  tylko zabielę.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Listopada 2016, 19:15:36 czas Polski »
Jasna sprawa, wiadomo ze inaczej sie robi jak juz masz instalacje a inaczej jak mozesz sobie od nowa wszystko polozyc. Zreszta tak po prawdzie, to koniec koncow i tak sie uzywa przedluzaczy jak potrzeba wiecej gniazd :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #32 dnia: 21 Listopada 2016, 20:23:51 czas Polski »
A ja mam moralnego kaca :(
W innym wątku kolega pyta o instalacje,to się zniechęca podpowiadających jak to powinno wyglądać.Nie wiem jak to delikatnie napisać,bo nie chodzi mi żeby kogo obrażać,spierać kto ma racje ???
I bez urazy kolego Arecki1338 ,ale jako przykład,twą instalację wezmę na tapetę :P
Działać na pewno będzie,ale czy według przepisów jest zrobiona(środkiem ściany) :o
Zakryjesz to płytami,niby Ok,nic nie widać,wszyscy zadowoleni.I teraz zmyślona sytuacja,przykręcasz do ściany jakieś uchwyty na dłuta młotki itp.niby pamiętasz że tam kabel jest i dajesz krótsze wkręty,ale w paczce zawieruszył się jakiś jeden dłuższy i przykręcasz uszkadzając kabel.Dalej można sobie dopowiedzieć,pogdybać.A jak instalacja jest zrobiona tak jak w książce napisane,to wiem gdzie mam się spodziewać instalacji elektrycznej.Czy konieczne jest błądzenie kolegów po sieci i oglądanie czasami głupawych filmików.

Może wyreżyserowane ale ...

Offline Gerdo

« Odpowiedź #33 dnia: 21 Listopada 2016, 21:09:53 czas Polski »
Kozio nie polecam malować. Akurat osb (mfp mniej) ma dość przyjazny drewniany kolor i to dla oka jest komfortowe.
Dosyć ciepło to wygląda aniżeli szpitalny biały :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Listopada 2016, 21:32:53 czas Polski »
Rzecz gustu.
Mi tam zabielone osb się podoba.

Offline vitter

« Odpowiedź #35 dnia: 22 Listopada 2016, 00:48:55 czas Polski »
Kozieńku byle nie wapnem ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #36 dnia: 22 Listopada 2016, 07:23:20 czas Polski »
WAPNEM!!!11! Tylko i wyłącznie :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #37 dnia: 23 Listopada 2016, 09:16:39 czas Polski »
Cały wrsztat mam wymalowany wapnem z dodatkiem mydła malarskiego

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #38 dnia: 23 Listopada 2016, 10:12:30 czas Polski »
W warsztacie to pasuje robić elektrykę natynkowo - czyli w rurkach. Tak mam zrobione w piwnicy i chcę dołożyć gniazdko czy dodatkowe światło to mam puszkę i tyle, ewentualnie przenoszę całą puszkę itp. Na fotkach to bym się doczepił jedynie to przewodu - jak wyszedłeś na wysokości środka puszki to trzeba było ładnie lecieć w poziomie, choć i tak z tego co widzę to trzymałeś się poziomu górnej części puszek - najgorsze co można zrobić to lecieć po skosie!

A co do przepisów - z tego co kojarzę to w łazience są strefy wyszczególnione gdzie można i na jakiej wysokości prowadzić przewody. Reszta jak pasuje byleby nie po skosie i inne cuda, bo przyjdzie do wiercenia i będzie "a jak ten kabel leciał"

A ktoś próbował płytę durelis - https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/drewno-i-drewnopodobne/plyty-drewnopochodne/plyty-surowe/plyta-budowlana-2500-x-1250-x-18-mm.html bo chcę zrobić szafę "zabudowe" w kanciapce nieogrzewanej i się zastanawiam czy tego nie wziąć - jest gładkie, wytrzymalsze niż zwykła MFP pomalować się da.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #39 dnia: 23 Listopada 2016, 10:45:31 czas Polski »
ja mam z durelisu zrobione półki w magazynku (nieogrzewane pomieszczenie) - ok 3 lata służą i nic się nie dzieje jeżeli chodzi o pęcznienie. Kilka się ugięło ale to przez za duże obciążenie. Powierzchnie zostawiłem niemalowaną i tez jest bardzo trwała - bardzo łatwo się skrzynki czy kartony po niej przesuwa.