06 Maja 2026, 19:04:27 czas Polski

Autor Wątek: optymalna grubość tarcicy na klejonkę  (Przeczytany 2716 razy)

Offline Thodd

optymalna grubość tarcicy na klejonkę
« dnia: 14 Listopada 2016, 15:26:42 czas Polski »
takie mam być może trywialne pytanie :)
Chce kupić trochę suchego buka i sosny aby mieć materiał gdy wpadnie mi do głowy pomysł na nowy mebelek. Ze skromnego doświadczenia wiem, że drewna zawsze brakuje w "warsztacie" a transport jest zwykle uciążliwy ze względu na wymiary.
Moja pilarka Bosch GTS 10 XC ma ograniczoną moc i grube drewno liściaste (np 70 mm) jest dla niej wyzwaniem :)

Czy kupujecie (trzymacie) drewno "na zapas"? Jakie grubości z doświadczenia możecie polecić?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: optymalna grubość tarcicy na klejonkę
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2016, 18:26:42 czas Polski »
Kilka  m3 drewna  różnych gatunków jest pod ręką  . Najpopularniejsze grubości  to  50 mm , ( 32 mm  ), 25 mm  . czasem 63 mm na jakiś pochwyt poręczowy.

Offline sajo

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2016, 18:50:13 czas Polski »
tylko buka nie kupuj "na zapas" (np. 50mm z myslą, że później porozcinasz na 25mm). Buk może odstawić numer i z prostej deski będziesz miał łuk.
Jak masz miejsce to nie widzę przeciwwskazań, przed kupowaniem na zapas. Wręcz wskazane wg mnie.

Offline Thodd

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2016, 18:59:29 czas Polski »
tylko buka nie kupuj "na zapas" (np. 50mm z myslą, że później porozcinasz na 25mm)

Bardziej myślę, że taką deskę 50 mm porozcinam na listewki dowolnej grubości a szerokości 50 mm i zrobię klejonkę

A przy okazji: jak radzicie sobie na małych pilarkach typu Makita czy Bosch z grubym dębem, jesionem czy bukiem grubości np 50 - 70 mm?

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2016, 20:54:27 czas Polski »
Makita ci rozetnie do 90mm z tego co pamiętam,  fakt,  że musisz powoli jechać, bo może jej braknac mocy.

Offline gołąb

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2016, 20:56:59 czas Polski »
To nie są urządzenia do takich operacji. Jak nie ma wyjścia to pilarka taka powinna być obsadzona w stabilnym stole z przedłużeniem podawczym i odbiorczym. Obroty na max. ale i tak trzeba się liczyć z wolnym podawaniem materiału (kolega arecki w międzyczasie to już napisał)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2016, 21:06:17 czas Polski »
Cięcie grubych sortymentów można sobie ułatwić przez obniżenie tarczy o połowę grubości deski i przecinanie na dwa razy z obrotem jej lub bez obrotu.

Offline chaos

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2016, 21:09:51 czas Polski »
Cześć
Aktualnie też zastanawiam się nad wyborem grugości tarcicy dębowej i skłaniam się do takich 50, 37, ze dwie dechy 70 i może 25.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego