18 Kwietnia 2026, 01:52:02 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica Scheppach  (Przeczytany 22472 razy)

Offline Mariusz65

Ukośnica Scheppach
« dnia: 19 Listopada 2016, 19:24:15 czas Polski »
Witam. Mam pytanie do wszystkich. Czy ktoś z Was miał okazję pracować na ukośnicy Scheppach? Ceny podobne do metabo tylko nie wiem jak z jakością wykonania (precyzja cięcia ,trzymanie kątów) Będę wdzięczny za informacje gdyż moja piętnastoletnia marketówka właśnie dokonała żywota i muszę kupić coś lepszego a nie stać mnie na dewalta czy makitę.

kozio

• Gość
Odp: Ukośnica Scheppach
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2016, 19:34:50 czas Polski »
Jeśli cena podobna to postawiłbym na serwis metabo.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2016, 22:07:09 czas Polski »
Mariusz z tego co widze, to scheppach ma kilka tych ukosnic, a Ty tak niezbyt wiele szczegółów podałeś w stylu ile chcesz wydać, do czego Ci, mobilność itp itp, ja się domyślam, że w grę wchodzi do 1000zł?

Offline Mariusz65

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2016, 20:29:19 czas Polski »
Faktycznie mało napisałem a to z tego powodu że widziałem te ukośnice tylko w internecie. Na pilarkę mogę wydać maks 2 tys i to na raty. Myślałem o Metabo ale ostatnio obejrzałem kilka egzemplarzy w markecie (kgs 216m,kgs 254 m) i mam mieszane uczucia. Nie mogę zrozumieć jak w pile za 1,8 tś może być taki ogranicznik długości który ma 5 mm luzu w obie strony i mimo wysiłku pana od sprzedaży nijak tego luzu nie da się usunąć. Ale czytając wpisy na forum na ten temat chyba przestanę się dziwić. Przeszukując sieć natknąłem się na ukośnice Scheppach a ponieważ mam zagłębiarkę tej firmy i na razie nie narzekam szukałem opini kogoś kto na nich już pracował i może polecić konkretny model. Nie jestem na razie nastawiony na żadną konkretną firmę( no chyba że jakiś dobroczyńca sprzeda mi festoola za dwa kawałki😀)  tylko szukam sprzętu na którym można polegać. Nie będzie to praca codzienna ale musi się dać ciąć i drewno konstrukcyjne (na altanki pergole) jak i dociąć dokładnie listwy czy cokoliki. Będę wdzięczny za wszystkie opinie. Pozdrawiam .

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2016, 22:03:39 czas Polski »
Do 2 tyś http://www.ceneo.pl/32953922 mam polecam 105mm cięcia + przesuw .
Za takie pieniądze tylko KGS 305 M jak dla mnie

PS jak by Cię interesował jakiś konkretny model Festool to daj znać Powiem za ile mógłbym załatwić
( prywata musi być :P )

Offline agoliat

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2016, 23:19:27 czas Polski »
szukam sprzętu na którym można polegać. Nie będzie to praca codzienna ale musi się dać ciąć i drewno konstrukcyjne (na altanki pergole) jak i dociąć dokładnie listwy czy cokoliki. Będę wdzięczny za wszystkie opinie
Ja kupując sprzęt wychodzę z podobnego założenia.

Po kilku miesiącach użytkowania ukośnicy trochę zmienił mi się światopogląd co do tego narzędzia. Według mnie najfajniejsze w ukośnicy jest to że czas od potrzeby przycięcia czegoś na wymiar do wykonani tego jest bardzo krótki.
Z kolei najważniejsze w ukośnicy jest powtarzalność cięć.

Mam Makita LS1018L i nie powiem że jest "mega" powtarzalna ale pracując z nią już pół roku, nauczyłem się jej. Skorygowałm laser i wskaźniki kątów i jestem zadowolony. Ma kilka mankamentów, np włącznik lasera nie zadziała raz na 20 włączeń, ale generalnie da radę ciąć tym dość precyzyjnie. Kiedyś zrobię recenzję tej ukośnicy.

Offline telengi

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2016, 17:31:49 czas Polski »
Mam piłę "Szepacha" dokładnie model HM 100LXU, w internecie kosztuje ok 750zł. Dla mnie wystarcza ale moja sztuka miała 2 duże mankamenty; ciężko chodzi osłona przez co trzeba dużo siły przyłożyć aby pochylić piłę no regulacja kątów trochę słaba, jak się tnie głównie 90/90 to nie problem bo raz sobie ustawisz i masz ale jak trzeba zmieniać dość często to stanowczo odradzam. Pod względem luzów jest ok jak na ten przedział cenowy, mocy nie brakuje. Za takie pieniądze to możesz wybierać :) Niebieski bosch w tej cenie już ma sporo fajnych bajerów ale i Metabo będzie dobre. Osobiście polecałbym DeWalta ale niestety w tej cenie nie mają nic ciekawego do zaoferowania.

Offline Mariusz65

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudnia 2016, 12:49:37 czas Polski »
Witam! Trochę czasu upłynęło zanim dokonałem wyboru(dzięki za wszystkie opinie) i niniejszym informuję że właśnie dołączyłem do grona użytkowników sprzętu metabo. Mój model to kgs 254m ,rozsądny kompromis między możliwościami a potrzebami i chęciami. Kończę i ruszam na testowanie.😀

Offline stolarz111

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Stycznia 2017, 16:06:59 czas Polski »
polecam ukosnice metabo swietna sprawa sam mam tej firmy jestem zadowolony