08 Maja 2026, 07:18:17 czas Polski

Autor Wątek: Zkupy ,Ebay  (Przeczytany 3674 razy)

Offline hycel

Zkupy ,Ebay
« dnia: 20 Listopada 2016, 20:18:04 czas Polski »
Witam .
  Dość często robię zakupy poprzez aukcje internetowe i
wkurza mnie ,ze chce coś kupić a tam adnotacja
,,Nie wysyłamy do Polski " ,np.Niemcy .
Czy ktoś wie dlaczego?,czy moje Euro jest
mniej warte niż zachodnich sąsiadów ?.
 Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
Odp: Zkupy ,Ebay
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2016, 20:27:29 czas Polski »
Nie widzę innego sensownego wytłumaczenia jak tylko ,że to typowa niemiecka arogancja , ale raczej wynikająca z woli sprzedającego niż  z dyrektywy korporacyjnej. Z podobnymi ograniczeniami spotykam się na angielskim Ebay'u jeśli chodzi o wysyłkę do Francji. Trzeba się po prostu olać na taką ofertę , nie będzie ta to będzie inna.
Pozdrawiam

Offline peter

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2016, 20:40:38 czas Polski »
to samo jest na angielskim i niemieckim że nie wysyłają do Irlandii .Tak jak piszesz ,trzeba olać taką ofertę

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2016, 20:43:30 czas Polski »
A, i jeszcze coś . Podróżując samochodem przez Niemcy zdarza mi się czasem ,że na stacji benzynowej terminal odrzuca polską kartę kredytową. Przypadek ?  ??? ;D

Offline Miri

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2016, 09:35:03 czas Polski »
Panowie im się też nie chce, bo to więcej zawracania głowy niż to warte. jak zaznaczają, że darmowa wysyłka, to nie opłaca im się wysyłać do Polski jakimś kurierem. a firmy wysyłkowe są dość drogie i też mają swoje wymagania. zresztą, jak by się kupowało jakiś sprzęt i byłaby opcja z wysyłką do Polski, to nie wiem, czy sami w większości przypadków byśmy nie rezygnowali, jak byśmy zobaczyli koszty wysyłki. oczywiście nie generalizuje, ale to jest dość normalny argument. i są też aukcje z wysyłką na Europę np., ale wtedy raczej mało osób z nas na nie zagląda, bo są drogie. no właśnie... :)

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudnia 2016, 09:52:52 czas Polski »
Nie chcę skłamać, ale wydaje.mi się że ten problem ma związek z różną kwotą podatku vat w EU i Polsce.
Pyranie jest kto ma pokryć różnice?
Sa tez jakieś różnice w regulacjach prawnych, nad czym teraz prowadzone są rozmowy aby to ujednolicić, ale nie znam szczegółów.
Papierologia jest na tyle skomplikowana że prosciej jest nie wysyłać.
To w przypadku firm.
Osoba prywatna nie ma tego problemu i to już kwestia chęci.

A co do kart to faktem jest że nas nie lubią i mogą być złośliwi.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2016, 09:55:01 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline molu

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2016, 10:00:07 czas Polski »
A ja podejrzewam, że to jest domyślne ustawienie przy wystawianiu aukcji. Patrząc na aukcje allegro też można wysnuć tezę o polskiej arogancji, bo wiele aukcji ma "nie zgadzam się na wysłanie za granicę" czy co
tam jest..  To raz.. a dwa, to z wysyłką za granicę może się wiązać papierkologia, którą nie każdy chce przechodzić.

żeby nie było - mnie też to czasem irytuje, bo trzeba odpuścić taką aukcję.

Nic nie stoi na przeszkodzie by napisać do sprzedającego i zapytać. Miałem przypadki, że w aukcji nie było żadnej wzmianki o wysyłce za granicę, a po telefonie albo mailu do sprzedawcy nie było żadnego problemu.

T.

Offline kredzio

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudnia 2016, 20:52:04 czas Polski »
Już za niedługo ma się to zmienić i niby każdy sklep internetowy oraz osoby wystawiające na aukcjach będą musiały dopuszczać kupowanie przez wszystkich członków UE, bo ma wejść taka dyrektywa.
Natomiast ja nie dopatrywałbym się tego, że Niemcy nas nie lubią i nie chcą do nas wysyłać. Może to być spowodowane tym, że nie posiadają numeru VAT UE, czyli czeka ich dodatkowa papierologia, której nikt nie lubi :)

Offline abyss

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2016, 00:30:22 czas Polski »
Już za niedługo ma się to zmienić i niby każdy sklep internetowy oraz osoby wystawiające na aukcjach będą musiały dopuszczać kupowanie przez wszystkich członków UE, bo ma wejść taka dyrektywa.
A to dla mnie świetna wiadomość, dzięki ! ( i wiem, że wystawiający będą się pieklić)

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudnia 2016, 21:58:34 czas Polski »
Według mnie, dla większości sprzedawców pieniądź nie śmierdzi i nie mieliby problemów z wysyłką gdziekolwiek gdyby nie wiązało się to z większym kłopotem. A się niestety wiąże, nawet jeśli nie przez jakieś dziwne regulacje prawno to przez sam fakt wysyłki i polityki np ebaya gdzie sprzedawca jest odpowiedzialny za wszystko i nawet jeśli lokalna poczta zawiedzie (albo po prostu nie raportuje dostawy) to kupujący rząda zwrotu kosztów i nie ma zmiłuj. W wielu przypadkach jest to więc zwykła kalkulacja "szkoda zachodu".

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Grudnia 2016, 22:01:17 czas Polski »
Tego problemu nie ma jeśli płacisz poprzez PayPal.
PayPal bierze na siebie rozwiązanie problemu, a przesyłka jest zawsze ubezpieczona.

Offline L4

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudnia 2016, 22:21:12 czas Polski »
O tym właśnie mówie - dla kupującego nie ma problemu, dla sprzedającego już gorzej, temu niekoniecznie może mu się opłacać taka zabawa.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudnia 2016, 22:32:23 czas Polski »
Sprzedający podaje do PayPal szczegóły wysyłki i PayPal rozmawia z kurierem
Nie ma więc żadnego problemu.
Tylko chęci trzeba.

Offline L4

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Grudnia 2016, 22:53:22 czas Polski »
Jak mi kupujący zrobił charge back kartą od PP to myślisz, że PP z kurierem rozmawiał?

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Grudnia 2016, 23:17:36 czas Polski »
Wiem tylko że załatwienie sprawy biorą na siebie, a jak to załatwiają to już nie wiem.
Zarowno sprzedający jakini kupujący nie martwią się.