17 Maja 2026, 04:35:29 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC vs Makita MLT100  (Przeczytany 9340 razy)

Offline Bagoo

Bosch GTS 10 XC vs Makita MLT100
« dnia: 24 Listopada 2016, 09:58:26 czas Polski »
Może dziwaczne zestawienie, ale zauważyłem, że w niższym segmencie na forum wygrywa właśnie Makita +/- 1700 zł.
Z tych droższych podobnych gabarytowo właśnie Bosch +/- 3700 zł.

Czy może ktoś ma porównanie i mógłby się podzielić opinią/recenzją, czy dołożenie 2 patoli przekłada się na o wiele większy komfort pracy/jakości cięcia itd.

Rozumiem, że na korzyść Boscha przemawia większa moc, większy stolik, pewnie precyzja.
Są jeszcze jakieś mocne argumenty za dokładaniem takiej kasy ?

Mam nadzieję, że to nie jest porównanie z rodzaju "co ma piernik do wiatraka".

Offline ROSA1980

Odp: Bosch GTS 10 XC vs Makita MLT100
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2016, 10:27:42 czas Polski »
Dobre pytanie. Również jestem ciekawy porównania tych dwóch urządzeń, gdyż nie mogę się zdecydować.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2016, 10:32:12 czas Polski »
Obie pilarki są dostatecznie szczegółowo opisane w wątkach - poczytajcie i decyzja należy do Was, sami wiecie co chcecie robić.

Offline Berbelek

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2016, 10:35:45 czas Polski »
Chyba to jednak trochę inna klasa sprzętu. MLT100 to chyba łatwiej porównać z PTS10, a GTS10 np. z Dewaltem DWE7491. Każda z tych pilarek ma rozbudowane wątki na forum także nic tylko usiąść i czytać :).

Offline Bagoo

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2016, 11:19:47 czas Polski »
Czytane było, ale jeśli ktoś mógł to na "własne łapy" porównać to może też ocenić czy warto wydawać 2 tysie więcej, tylko o to mi chodzi, ale dzięki za atencję. Bliżej mi chyba jednak do MLT, Ami, Ty zdaje się na takim działasz ?

Offline jara

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2016, 11:54:54 czas Polski »
MLT 100 porównując z PTS 10 to odnośnie precyzji lepsze opinie ma Bosch (przykładnica montowana z obu stron) natomiast ma tylko 75mm możliwość cięcia a MLT100 93mm. Osobiście dotykałem MLT 100 i odniosłem bardzo słabe wrażenia -sporo luzów blat nie jest idealnie płaski, zdziwiłem się, że makita coś takiego sprzedaje. Za tys można kupić RYOBI RTS1800 i po usprawnieniu (sanki, przykładnica) można całkiem fajną maszynę mieć zresztą takich samych usprawnień potrzebują dwa powyższe modele (mlt100 i PTS10). Amigorg kiedyś napisał, że pilarka jest podstawową maszyną w stolarni (również hobbystycznej) i powinno się kupować najlepszą na jaką stać. Dlatego od jakiegoś czasu rozważam kupno GTS10XC w której oprócz przykładnicy kątowej która ma luzy brak większych wad.

Offline Bagoo

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2016, 12:36:55 czas Polski »
MLT 100 porównując z PTS 10 to odnośnie precyzji lepsze opinie ma Bosch (przykładnica montowana z obu stron) natomiast ma tylko 75mm możliwość cięcia a MLT100 93mm. Osobiście dotykałem MLT 100 i odniosłem bardzo słabe wrażenia -sporo luzów blat nie jest idealnie płaski, zdziwiłem się, że makita coś takiego sprzedaje. Za tys można kupić RYOBI RTS1800 i po usprawnieniu (sanki, przykładnica) można całkiem fajną maszynę mieć zresztą takich samych usprawnień potrzebują dwa powyższe modele (mlt100 i PTS10). Amigorg kiedyś napisał, że pilarka jest podstawową maszyną w stolarni (również hobbystycznej) i powinno się kupować najlepszą na jaką stać. Dlatego od jakiegoś czasu rozważam kupno GTS10XC w której oprócz przykładnicy kątowej która ma luzy brak większych wad.

Dzięki za info, z rozpędu nie sprawdziłeś tematu widzę =] Nie dziwie się, porównanie dość nietypowe (gts vs mlt).
Sanki to dla mnie must have bez względu na model, pozwalają poza wyeliminiowaniem błędów dorobić sporo "jigów".

Trochę mi zabiłeś ćwieka z tą precyzją Boscha, sądziłem że marka Makita powinna zobowiązywać.

trdm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2016, 13:15:21 czas Polski »
nie przesadzałbym z tymi luzami na przykładnicy kątowej w gts, wszystko można wyregulować.
miałem mlt a mam gts, precyzja, wykonanie, jakość pracy obu urządzeń przemawiają za boshem
i za to właśnie trzeba zapłacić te dwa tysiące więcej.
sprzedając makitę oddałem kupującemu wszystkie jigy jakie do niej zrobiłem, do gts nie zrobiłem jeszcze ani jednego..

Offline jara

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2016, 14:00:11 czas Polski »
trdm nie miałem GTS w ręku więc trudno mi się wypowiadać ale z opinii ludzi którzy ja użytkują wychodzi na to, iż jest problem z przykładnicą kątową. Chodzi o luzy w rowku brak kółek do niwelacji jak ma to przykładnica incra. Oczywiście można ją zblokować i korzystać z sanek bocznych.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2016, 14:06:22 czas Polski wysłana przez jara »

trdm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2016, 14:07:37 czas Polski »
taśma aluminiowa samoprzylepna, dwa niezbyt szerokie kawałki ;)

Offline Premier

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2016, 23:54:43 czas Polski »
zakupiłem dziś używanego boscha GTS10XC Profesional, mam nadzieję że się nie zawiodę :)

Offline Bagoo

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2016, 20:38:33 czas Polski »
Machnij mini-recenzję jak dotrze sprzęt. Jeśli to nie tajemnica to ile Cie to kosztowało i jaki "przebieg" sprzętu.

Offline vitter

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopada 2016, 09:31:43 czas Polski »
Następną  ;D ja dołożyłem i nieżałuję :).
Co do luzów to np. taśma ślizgowa czy aluminiowa z dwóch stron załatwia sprawę
ja nie oklejałem i daje radę . Nie są to maszynki do robienia desek tarcicy tylko do mniejszych projektów.  Dorabianie długich sanek jest dość kłopotliwe .Ja rozwiązałem ten problem zakupując dodatkowo
 pilarkę ręczną z dłuuugą szyną   :D

kojote

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudnia 2016, 21:38:54 czas Polski »
Ja, totalny amator szarpnąłem się na gts (tak, to bolało). Najpierw szukałem czegoś z marketu do 1000zł, później czytanie forum, dylemat mlt czy pts. Szkoda mi było wydać 1500-1700 za sprzęt na który i tak ludzie narzekają. Stwierdziłem, że piła to i tak najważniejszy sprzęt w warsztacie i w miarę możliwości nie ma co oszczędzać. Mnie się akurat nie zwróci ale np. nerwów sobie zaoszczędzę. Kupiłem piłę w UK więc wyszła nawet trochę taniej. Jeśli np. mi się za rok odwidzi, to nadal mogę ją sprzedać.