23 Kwietnia 2026, 13:46:11 czas Polski

Autor Wątek: Domek letniskowy  (Przeczytany 5700 razy)

Offline flaber14

Domek letniskowy
« dnia: 30 Listopada 2016, 22:41:18 czas Polski »
Witam serdecznie

Takie pytanko mam czysto teoretyczne. chciałbym postawić dwa domki letniskowe dla turystów. Plan jest ambitny gdyż chciałbym aby taki jeden domek mieścił od 6 do 10 osób jak by było to możliwe. Do tego mini łazienka oraz aneks kuchenny. domek raczej piętrowy. I teraz prośba do was, czy macie jakieś sprawdzone firmy które takie domki montują w miarę w rozsądnej cenie. Rozsądna cena mam tu na myśli 25000-30000zł sztuka. Czy to w ogóle jest wykonalne w takiej cenie? Dobrze by była jak by to był dom pod klucz czyli z sanitarka i kuchnią ale to chyba marzenia :( aczkolwiek zapytać zawsze warto.

Po za tym przy wyborze takiego domku może macie jakieś sugestie na co szczególnie zwrócić uwagę? Domki ogólnie mają służyć turystom wypoczywającym na wsi, przy prywatnym stawie dla wędkarzy.

Sprawa kolejna taki domek lepiej postawić na płycie fundamentowej czy na cokołach (nie wiem czy to fachowa nazwa)

To na początek, jak przyjdą mi kolejne pytania będę się dalej pytał :D

Offline marcin6391

Odp: Domek letniskowy
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2016, 05:52:48 czas Polski »
Jakie wymiary domków ?
Kasy trochę mało będzie....

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2016, 09:03:40 czas Polski »
Samo zamontowanie czy domek i montaż?
I kolejne pytanie, gdzie.ten montaż ma być?
Ja bym postawł na płycie

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2016, 09:36:22 czas Polski »
Jeżeli domek ma być piętrowy, na  6-10 osób, to koszty jakie zaplanowałeś x 2 a nawet x 3.

Offline morosoph

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2016, 09:37:50 czas Polski »
Domek do 10 osób z mini łazienką? Wątpliwa zachęta dla odpoczywających. A jak dojdzie do sytuacji jak na "Weselu" Smarzowskiego? 8)

Offline flaber14

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudnia 2016, 12:04:27 czas Polski »
dzięki za odpowiedzi. Zawsze lepiej najpierw zapytać niż wpaść w "szambo" po uszy i płakać.

Domek do 10 osób z mini łazienką? Wątpliwa zachęta dla odpoczywających. A jak dojdzie do sytuacji jak na "Weselu" Smarzowskiego? 8)
- oj tam nie przesadzaj ;P a tak poważnie to obsada 10 osób na domet to raczej rzadko by sie zdarzało, raczej to byłoby dla młodzieży niż dla rodziny. Ale myślę że 6 osobowy domek to byłoby najlepsze rozwiązanie: mama+tata+2 dzieci (mówimy o "standardowym modelu rodziny") + dwójka znajomych/teściów itp :)

Co do samego domku to raczej skłaniałbym się ku takiemu modelowi jak już:
https://www.domhurt.com.pl/domek-rekreacyjny,mewa.html -0 coś w ten deseń :d

Ceny mnie trochę przerażają. I pytanie czy da radę to zrobić taniej, gdzie można poszukać oszczędności?

Pytanie kolejne jaki metraż powinien mieć taki 6 osobowy domek, jak w nim rozlokować pomieszczenia sypialnie ile metrów kw, łazienka, kuchnia?

Nie oszukujmy się to mają być domki z zamierzeniem:
a) noclegu
b) zrobienia posiłku
c) skorzystania z prysznica , umywalki i WC

Nikt tam nie będzie mieszkał cały rok i zażywał aromatycznych kąpieli z kuchnią De-lux :D Jeśłi ktoś miałby takie wymagania to raczej polecamy w tyakim przypadku hotel minimum 4gwiazdki w cenie 300zł/os doba niż 30zł :d

Offline darzuk

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2016, 12:16:42 czas Polski »
Jak już sam zauważyłeś to te 10 osób rzadko, ja myślę że nawet bardzo rzadko. Jak dla 2+2 to myślę że wystarczy: http://pracownia-projekty.dom.pl/sz5_z42_ce.htm. Zakładany budżet szybko się stopi, chyba że masz swój las, sam dużo zrobisz i masz dużo czasu :) Postaw najpierw jeden niewielki domek i sprawdź jak to będzie hulało. Mogę ci tylko powiedzieć tak: w tym roku podnosiłem budynek - ścianki kolankowe, nowa więźba i część stropu. Budynek 7 x 11 m. Koszt około 25 tys z projektem. Ale cała więźba ze swojego lasu i sam przecierałem. I stoi, ale za tą kasę to są same ściany, dach i kawałek podłogi.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudnia 2016, 12:38:57 czas Polski »
U nas nad jeziorem stawiali domki podobne do tych z linku co rzucił darzuk.  Na gotowo około 90 tysięcy. Na dole salon kuchnia i łazienka, na górze dwie sypialnie.

Jak sam będziesz budowal to myślę,  że zejdzie z ceną o połowę.

Kiedyś byłem nad rzeką w domku na noc. Domek o konstrukcji szkieletowej z płyty OSB, parterowy. W środku łóżko piętrowe na 4 osoby. Aneks kuchenny i toaleta z prysznicem.  W sumie 12m2.  do tego niewielki taras zadaszony.  Nic więcej nie potrzeba. 

Osobiście wolałbym postawić 4 -5 takich domków po 6-7 tyś niż stawiac "luksusowe" które zwrócą się za kilkanaście lat
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2016, 12:44:50 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline flaber14

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Grudnia 2016, 16:06:00 czas Polski »
właśnie o to chodzi że nie chcę za bardzo stawiać luksusowych domków bo to nie ten model ma być. Domki raczej skromne ale też nie ostatnie badziewie ;) Domek konstrukcyjnie z samych bali ładnie wygląda ale domyślam się że jest drogi.

Powiedźcie mi zatem taką rzecz czy właśnie model szkieletowy z płyty OSB+wypełnienie wełną+deska zewnątrz byłby w miarę najekonomiczniejszym wyborem? A jeśli nie taka konstrukcja to jaką możecie zaproponować? Z tym że w takim wariancie jak napisałem to trzeba czymś w środku wykończyć i też wypadałoby użyć deski/boazerii? Czyli wychodzi na to że lepiej zrezygnować z płyty OSB...

domki z tego załącznika http://www.eholiday.pl/noclegi-jg6765.html spełniły by myślicie moje wymagania w 100%. Pytanie brzmi ile taki domek kosztuje u producenta z montażem a ile by kosztował gdybym drewno kupił w lesie,przetarł, wysuszył i zamówił ekipę do zbudowania. - opcja pierwsza szybsza, opcja druga wolniejsza ale czy tańsza? ...

« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2016, 16:14:26 czas Polski wysłana przez flaber14 »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Grudnia 2016, 18:18:54 czas Polski »
Najtaniej i najszybciej wyjdzie zrobić coś na bazie domków hoenderskich.
Są większe, można je łączyć i dowolnie wylończyć.
Są ciepłe, mają kuchnie i łazienkę.
Używane można kupić koło 10tyś
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline skraburski

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudnia 2016, 17:50:09 czas Polski »
Warto też zerknąć na ten projekt https://wspieram.to/zbudujsamdom

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudnia 2016, 18:33:15 czas Polski »
Tu na kanale jak zbudować taki dom za 40tyś bez pozwolenia.
videos

Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline skraburski

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudnia 2016, 18:38:50 czas Polski »
To ten sam projekt

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Grudnia 2016, 20:22:13 czas Polski »
Może coś takiego

Offline stanisek

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Kwietnia 2019, 12:34:12 czas Polski »
Ja znalazłem świetną ofertę u producenta. Domki letniskowe posiada w różnych rozmiarach oraz konfiguracjach, dzięki czemu można zdecydować się na większy bądź mniejszy model. Ma również całoroczne, idealne na działki rekreacyjne. Myślę, że mógłbyś w tej cenie spróbować znaleźć coś gotowego.