29 Kwietnia 2026, 12:05:15 czas Polski

Autor Wątek: Maszyna wieloczynnościowa / Holzmann / jaki sprzęt?  (Przeczytany 4657 razy)

Offline quality

Maszyna wieloczynnościowa / Holzmann / jaki sprzęt?
« dnia: 01 Grudnia 2016, 12:36:30 czas Polski »
Witam,
Szukam nowego sprzętu do amatorskiej obróbki drewna - pilarki,  wyrówniarko grubościówki oraz pewnie frezarki.
Rzeczy jakie mam zamiar wykonywać to małe elementy do domu, czasem jakaś ława kawowa itp. Mniejsze narzędzia, zarówno ręczne jak i elektryczne posiadam.

Przejrzałem już tutaj mnóstwo postów na ten temat, wszędzie te same odpowiedzi, zero konkretów. Niestety nie stać mnie na maszyny Hammer czy inne tego typu.

Kwota jaką mam zamiar przeznaczyć to 10 tyś - 20 tyś zł na całość, nie więcej

Zainteresowałem się maszyną Holzmann K5-260L. Ewentualnie z tej firmy dwa osobne sprzęty. Czy ktoś miał okazję na niej pracować?
Wiem że to chińczyk, jednak serwis jest w Siedlcach także części zamienne są jak sądzę :)

Ktoś w ogóle pracował na maszynach tej firmy? Jakie odczucia? Chodzi mi o te "bardziej" profesjonalne.

Nie zależy mi na tym ze muszę coś przestawiać, zmieniać przeznaczenie itd. Chciałbym aby była w miarę dokładna, tzn żeby po przestruganiu nie było łódki, a piła cięła drewno zamiast je palić i żebym nie przeznaczył pół dnia żeby ustawić kąt cięcia.

Jeśli już macie polecić jakiś inny sprzęt, to proszę aby był to konkretny produkt (model). Jeśli więcej niż jedna maszyna to zestaw z jednej firmy.

Pozdrawiam

Offline Zbigniew

Odp: Maszyna wieloczynnościowa / Holzmann / jaki sprzęt?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2016, 14:03:41 czas Polski »
Witaj Adrianie! Może zamiast tej K5 przemyśl sprawę HOBa 260 ECO http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/wyrowniarko-grubosciowka-holzmann-hob-260eco-magnetyczny-przyrzad-do-ustawiania-nozy.html. Bodajże kozio teraz kupował. Plus jakaś frezarka FS160L albo FS 200 S i ona jest z uchylnym wrzecionem. Do tego piła TS 250 lub TS 250F- 1600. Tu wiem, że znajomy z tej jest zadowolony. Do hobbystycznych prac bardzo dobra. W swoim budżecie powinieneś się zmieścić. Pozdrawiam i powodzenia!

Offline quality

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudnia 2016, 13:09:25 czas Polski »
Dzięki za odpowiedz. Interesująca propozycja. Chociaż przyznam, że mam coraz większe obawy o ten sprzęt. Sporo pieniędzy, a nie ma ani jednej dobrej opinii, kogoś kto by używał tego sprzętu.

Nie wiem czy nie poczekam i nie zaopatrzę się w sprzęt Hammer. Mam możliwość zakupu w cenie netto na VAT EU. A po filmach Jarka Ostaszewskiego jestem pewny, że spełni oczekiwania. W razie czego wiem też, że będę mógł sprzedać tę maszynę.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudnia 2016, 13:32:36 czas Polski »
Quality - zagadaj do Francois-a z forum. On ma maszyne kombinowana z Bernardo. Jest z Warszawy. Pewnie bys sie dogadal i obejrzal co i jak.

Offline Miri

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2016, 09:32:12 czas Polski »
Dzięki za odpowiedz. Interesująca propozycja. Chociaż przyznam, że mam coraz większe obawy o ten sprzęt. Sporo pieniędzy, a nie ma ani jednej dobrej opinii, kogoś kto by używał tego sprzętu.

Nie wiem czy nie poczekam i nie zaopatrzę się w sprzęt Hammer. Mam możliwość zakupu w cenie netto na VAT EU. A po filmach Jarka Ostaszewskiego jestem pewny, że spełni oczekiwania. W razie czego wiem też, że będę mógł sprzedać tę maszynę.

słabo przeglądasz forum. albo nie chcesz tych maszyn  :P
zobacz ile kozio teraz kupił:

Jak się bawić to się bawić ;)
Maszyny stricte amatorskie.

Hob 260eco
Ts 250
Fs 160l
Hbs 300j
Abs 3880

Odciag i strugarka na 230v
Reszta będzie czekać na kilka gniazdek 400v
http://forum.domidrewno.pl/sklepy-branzowe/kma-maszyny-pl/msg103224/#quickreply

o hobie: http://forum.domidrewno.pl/strugarki/bernardo0-pt-250/msg102206/#msg102206