18 Kwietnia 2026, 12:34:20 czas Polski

Autor Wątek: Stół /stolik  (Przeczytany 4146 razy)

Offline Piotr123

Stół /stolik
« dnia: 06 Grudnia 2016, 21:27:49 czas Polski »
Witam potrzebuję projektu na zrobienie sam-a  czyli stołu pod pilarke i frezarke  gornowrzecieniowa. Poszukuję czegoś prostego do zrobienia i małego mam bardzo mało miejsca w swoim warsztacie. Przeglądałem dużo projektów na tym forum lecz trudno mi cokolwiek wybrać.

Wysłane z mojego K00Z przy użyciu Tapatalka

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Stół /stolik
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudnia 2016, 21:39:21 czas Polski »
Wystarczy wpisać w googlach: homemade table saw i masz tysiąc rozwiązań, np takie:

Offline Piotr123

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudnia 2016, 23:36:33 czas Polski »
Zdało by egzamin jak bym zrobił cos takiego ale z płyty osb 18mm czy grubsza lepsza?

Nie stać mnie jeszcze na sklejke :-)

Wysłane z mojego K00Z przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2016, 23:38:56 czas Polski wysłana przez Piotr123 »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2016, 00:20:53 czas Polski »
Proponuję płytę meblową 18 mm a samą wkładkę ze sklejki. Ja w swoim SAM'ie (ręczna tarczowa podczepiona pod blat kuchenny - skrzynka właśnie z meblówki) nie robiłem wogóle wkładki bo póki co tnę tylko na 90 stopni. Jedynie musiałem podfrezować nieco blat by nie tracić za dużo na wysokości cięcia. Postaram się jak dam radę cyknąć jutro jakieś fotki (ale nie obiecuję na pewno).

Offline Piotr123

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2016, 01:54:52 czas Polski »
Ten uniwersalny stolik myślę ze był by dobry tez ze względu na łatwą regulację głębokości

Co o tym sądzicie?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2016, 07:31:10 czas Polski »
Dla mnie bomba.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudnia 2016, 07:48:22 czas Polski »
Ejjj czadowy!

Offline jara

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudnia 2016, 11:11:38 czas Polski »
A to moja realizacja stołu wielofunkcyjnego:
http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/stolik-wielofunkcyjny/
Po kilku miesiącach pracy zauważyłem kilka problemów na które należy zwrócić uwagę przy robieniu takiego stolika:
1 pilarka musi być stabilna -moja pod stolikiem pod wpływem ciężaru silnika odchyla się co powoduje nie zachowanie konta 90 stopni-rozwiązałem to podpórką silnika i wówczas mam idealne kąt prosty cięcia ale muszę to rozkręcać gdy chcę zmienić wysokość cięcia,
2 pilarka powinna mieć klin -montowanie dodatkowego do stolika jest dość kłopotliwe,
3 blacha do pilarki ma otwór 5mm na tarczę co powoduje iż czasem mam wyrwania w materiale a powinna być wkładka "no clearance" po drugie nie mogę ciąć pod kontem 45 stopni bo za małe wycięcie w blasze,
4 przekładanie blach z elektronarzędziami jest dość uciążliwe -przy tej wielkości blatu lepiej zrobić trzy otwory i wstawić wszystkie elektronarzędzia na raz,
5 rowki w stole (do sanek i prowadnicy kątowej) powinny posiadać profil aluminiowy w kształcie C a sanki i prowadnica kątowa powinna mieć metalowy lub aluminiowy płaskownik idealnie dopasowany do profila w stole- ja tego nie mam więc szybko rowek i listewka się wyrobiły i teraz mam luzy szczególnie na przykładnicy kątowej.
Reasumując przy małej ilość prac to polecam. Ja zmieniłem jeszcze przykładnicę boczną która jest teraz stabilna z szybkim montażem. Ponieważ nie mogę ciąć materiału pod kontem 45 stopni oraz płynnie zmieniać wysokość tarczy to rozglądam się za nową pilarką. Zresztą podobnie zrobił "Pragmatyczny Przemek".
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2016, 11:21:21 czas Polski wysłana przez jara »

Offline Piotr123

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Grudnia 2016, 12:25:10 czas Polski »
Powiedzcie mi na tym filmiku jest to frezarka dolnowrzecionowa?

Offline burchov

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Grudnia 2016, 13:04:47 czas Polski »
górnowrzecionowa spełniająca funkcję dolnowrzecionowej

Offline Piotr123

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudnia 2016, 20:57:54 czas Polski »
Witam. Potrzebuję waszej pomocy gdzie kupie taką prowadnice(jaki to rodzaj)? I gdzie takie śruby dostanę wraz z tymi podkładkami i tulejki jeszcze potrzebuję mogą myć rurki miedziane ?

0.48 minuta

http://paoson.com/uploadPics/uploads/IMG_0032.jpg
Potrzebuje zrobić coś takiego. Powiedzcie mi czy jak to skręcę to drugi koniec nie będzie mi się ruszać ? Czy z dwóch stron zrobić mocowanie

Offline agoliat

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudnia 2016, 21:32:46 czas Polski »
Ten profil alu to takzwany T-Track
http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/profil-aluminiowy-t-track/

Moża kupić gotowca lub kupić profil zamknięty i na pilarce(z piłą do alu) wyciąć rowek co jest opcją tańszą