A to moja realizacja stołu wielofunkcyjnego:
http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/stolik-wielofunkcyjny/Po kilku miesiącach pracy zauważyłem kilka problemów na które należy zwrócić uwagę przy robieniu takiego stolika:
1 pilarka musi być stabilna -moja pod stolikiem pod wpływem ciężaru silnika odchyla się co powoduje nie zachowanie konta 90 stopni-rozwiązałem to podpórką silnika i wówczas mam idealne kąt prosty cięcia ale muszę to rozkręcać gdy chcę zmienić wysokość cięcia,
2 pilarka powinna mieć klin -montowanie dodatkowego do stolika jest dość kłopotliwe,
3 blacha do pilarki ma otwór 5mm na tarczę co powoduje iż czasem mam wyrwania w materiale a powinna być wkładka "no clearance" po drugie nie mogę ciąć pod kontem 45 stopni bo za małe wycięcie w blasze,
4 przekładanie blach z elektronarzędziami jest dość uciążliwe -przy tej wielkości blatu lepiej zrobić trzy otwory i wstawić wszystkie elektronarzędzia na raz,
5 rowki w stole (do sanek i prowadnicy kątowej) powinny posiadać profil aluminiowy w kształcie C a sanki i prowadnica kątowa powinna mieć metalowy lub aluminiowy płaskownik idealnie dopasowany do profila w stole- ja tego nie mam więc szybko rowek i listewka się wyrobiły i teraz mam luzy szczególnie na przykładnicy kątowej.
Reasumując przy małej ilość prac to polecam. Ja zmieniłem jeszcze przykładnicę boczną która jest teraz stabilna z szybkim montażem. Ponieważ nie mogę ciąć materiału pod kontem 45 stopni oraz płynnie zmieniać wysokość tarczy to rozglądam się za nową pilarką. Zresztą podobnie zrobił "Pragmatyczny Przemek".