24 Kwietnia 2026, 09:11:10 czas Polski

Autor Wątek: lamelownica czy kolkownica do 5 cm drewna litego  (Przeczytany 4259 razy)

Offline spaceda

lamelownica czy kolkownica do 5 cm drewna litego
« dnia: 19 Grudnia 2016, 23:47:01 czas Polski »
witajcie
tak przewertowałem grupe i obiłem sie o kilka tematow ...mdfy, poleczki takie tam pitu pitu.
pracuje z litym drewnem 4-5 cm grubosci i szukam czegos na modle domino ale nie koniecznie za 2k pln.

Dylamat jest taki czy typowa lamelownica na te lamelki utrzyma polaczenie blatu pod katem 90stopni?
do tej pory laczylem lite blaty 5 cm na frezowane otwory typu domino ale teraz mam projekt gdzie musze polaczyc dwa 5 cm grubosci kawalki na 90stopni.

wymyslilem sobie ze taka kolkawnica zrobie 5-6 odwiertow obok siebie , przestrugam dlucikiem i wyrownam i dziurka domino jak ta lala.

czy to wypali? ma ktors jakies doświadczenia  z tym narzędziem przy laczeniu litego?
http://www.toolstop.co.uk/triton-tdj600-duo-dowel-jointer-186171-240v-p70058

pozd
Zbyszek

kozio

• Gość
Odp: lamelownica czy kolkownica do 5 cm drewna litego
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2016, 23:49:30 czas Polski »
To już lepiej frez palcowy.

Offline spaceda

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2016, 23:02:45 czas Polski »
kozio, ale co to mi da ten palcowy frez? musze miec najpierw narzedzie i o to sie dysputa rozchodzi

Offline spaceda

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudnia 2016, 00:26:53 czas Polski »
Nikt, nic nie ten tego?

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia 2016, 08:45:34 czas Polski »
Spaceda, jeśli łączysz drewno o grubości powyżej 4 cm, to może daj równolegle lamelki po obydwu stronach deski. Ja parę dni temu robiłem cokół (czy jak to się fachowo nazywa) do kredensu, połączyłem w ten sposób pod kątem 90 stopni klejonki o szerokości 7 cm i grubości 5 cm, dając po parze równoległych lamelek na łączenie. Trzyma super.

Offline spaceda

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudnia 2016, 09:39:28 czas Polski »
pomysl moze i niezly tyle ze to musi utrzymac takie cosik i nie moze byc widac laczenia - dlatego tylko dobre mocne polaczenie uktyte przed okiem

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Grudnia 2016, 10:07:44 czas Polski »
Jaką masz szerokość tego blatu?
Gdybyś dał po obydwu stronach tego szkła po trzy pary lamelek 20, otrzymałbyś naprawdę mocne  i co ważne całkowicie niewidoczne połączenie. Mam komodę, która waży ponad 40 kg z szufladami, łączona tylko na lamelki, bez obaw można ją przenosić łapiąc górny blat.
Jeśli mogę coś dodać, dobrym pomysłem jest przy takich połączeniach posiłkowanie się w rogach ściskami do ramek, masz pewność, że Ci kąt nie ucieknie
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2016, 10:10:11 czas Polski wysłana przez leśny człowiek »

Offline spaceda

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Grudnia 2016, 10:38:19 czas Polski »
szerokosc to 60 cm - wypelnienie to zywica 5 cm tak jak i grubosc blau i nogi. dlatego glownymi miejscami utrzymania 90 stopni bedzie laczenie drewnianego blatu z drewnianymi nogami.
dlatego wazne zeby to laczenie trzymalo fest (nie mylis z festoolem:) na tych dwoch krotkich odcinkach

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudnia 2016, 11:45:36 czas Polski »

szerokosc to 60 cm
Czyli po trzy pary lamelek powinny się zmieścić.
Jeśli Cię czas nie pili, proponuję test: sklej prostopadle przy pomocy lamelownicy dwie deski o grubości ok 5 cm i szerokości powiedzmy 20 cm, a potem popróbuj jak takie połączenie będzie trzymać. Ja upieram się przy zdaniu, że lamelki dadzą wystarczająco pancerne i sztywne połączenie, a na wszelki wypadek gdybyś miał do dyspozycji narzędzie do kołkowania, możesz dodać po dwa kołki o długości ok 8 cm.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2016, 12:02:07 czas Polski »
Spaceda  . lamele  dadzą radę , tym bardziej że one będą prostopadłe  do płaszczyzny  styku ( klejonej)  a skośnie do płaszczyzny  blatu i nogi.

Offline spaceda

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Grudnia 2016, 00:19:36 czas Polski »
test moze byc dobrym sposobem na sprawdzenie. cel jest taki na te chwile aby do moich projektow (100% lite drewno) kupic urzadzenia ktore te wieksze sily przy grubych blatach i drewnie wytrzymaja - to chyba raczej ja musze byc pewny tego ze to co skladam sie nie rozlozy:)

takich waterfall stolikow bedzie wiecej - dlatego ten jest bardzo wazny bo pionierski dla mnie.
http://finewoodencreations.com/