Witam,
Na wstępie o wadach. Dołączone tuleje redukcyjne na 10 i 8mm można wyrzucić do kosza. Frez jest niewycentrowany i jest duże bicie. Łożyska w frezach 8mm padały jak muchy. Natomiast jest idealnie z tuleją redukcyjną na 6mm, ta na zdjęciu po lewej.

W tym przypadku frez wyważony idealnie. Można by ją nawet w małym ploterze CNC zastosować. Generalnie wykonanie samej frezarki jest bardzo dobre. Wpadka tylko z tymi tulejami. Bez sensu jest też kupować cały zestaw z tymi przystawkami za 400zł bo jedyna sensowna do frezowania wgłębnego nie ma wyprowadzenia do odkurzacza a dla mnie czystość podczas pracy najważniejsza (pisałem w tej sprawie do Bass Polska ale olewka totalna). Lepiej za te pieniądze kupić 2szt z przystawką do wycinania.
Co do "soft start" to wg mnie nie ma albo elektronika ma tak gwałtowną krzywą narastania, że nie czuję. Praca na niski obrotach odpada ze względu na znikomy moment obrotowy. Jednak w tym przypadku możliwe jest bezpieczne stosowanie wyłącznie frezów 6mm a te można pędzić na max obrotach. Aktualnie szukam takiej tulei na 1/4 cala (nietypowy wymiar zewnętrzny bo na dole ma ok 9,5mm a na górze 1/2 cala (12,7mm)) bo już dawno przeszedłem na frezy calowe ze względu na niską cenę firmowych chińczyków i rewelacyjną jakość n.p Arden. Ceny frezów CMT to jakaś kpina!. Kupuję to samo 2 a nawet 3x taniej przy zamówieniu za minimum 100$.
Ta frezarka ma różne nazwy, "marki" typowy Chińczyk ale poprawnie wykonany. Mam kilka frezarek, same tanie chińczyki. Niektóre rewelacyjne ale niektóre katastrofa np Einhell RT-RO 55.
To gówno nie powinno kosztować więcej niż 100zł! Sentyment mam np. do BOF 1300. Męczę ją już ponad 5 lat a wymieniłem tylko łożysko i blokadę posuwu (być może miałem szczęście - jak to z chińczykami). Frezarka o klasę lepsza od tego czerwonego g!
Pozdrawiam,