17 Maja 2026, 11:44:58 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka blum - pytania o ustawienia.  (Przeczytany 3134 razy)

Offline faful_ek

Wiertarka blum - pytania o ustawienia.
« dnia: 01 Stycznia 2017, 12:58:10 czas Polski »
Witam
Chciałbym zapytać kogoś kto posiada wiertarkę blum. posiadam-y takie coś w pracy i śmiem twierdzić iż nie jest do końca dobrze ustawiona.
Mianowicie:
Jak wiercicie na puszki w froncie to jakie wiertła macie pod otwory/ znaczniki na wkręty do zamontowania zawiasu do frontu i jakich wkrętów używacie?
Jak głęboko nawiercają się te otwory?
czy i jak można ustawić ich głębokość wiercenia na płytszą np 1/2 mm - tak by tylko robiły zarys na płycie

Jak używacie orginalnych mimośrodów blum-a to jaką macie odległość wiercenie otworu pod mimośród
( takie mimośrody- http://www.akcesoria.meble.pl/p31630,zlacze-mimosrodowe-korpusu-42-0700-w-bialej-obudowie-blum.html)

Co sądzicie jeśli użwacie / używaliście zawiasów inserta? o ich sposobie mocowania ??

Offline Blum Polska

Odp: Wiertarka blum - pytania o ustawienia.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2017, 16:01:16 czas Polski »
Też mamy taką:) A nawet cztery sztuki - 3 MINIPRESS-y: P, M oraz PRO oraz PRO-CENTER.
Nie wiem, o której w tym przypadku piszemy, bo w różnych modelach ustawienia realizuje się w różny sposób,
ale poniższe odpowiedzi będą wspólne dla wszystkich: A więc:

- co do wkrętów i wierteł, to znajdziesz je w katalogu odpowiednio na stronach 194 i 724, link poniżej:

http://publications.blum.com/2015/catalogue/pl/index.html#I

- polecam nawiert 13 mm, będzie przynajmniej pewność, że głębokości starczy na wszystkie zawiasy, również te ze zintegrowanym hamulcem Clip top BLUMOTION
- co do "zrobienia zarysu na płycie" - jest to możliwe chociażby przez operowanie maszyną na samym powietrzu (lub ręcznie w przypadku MINIPRESS-a M) bez włączonej funkcji wiercenia. Ale jeżeli wiercimy np. pod puszkę zawiasu i chcemy zrobić nawierty pomocnicze pod wkręty, to zdecydowanie bardziej polecam obok otworu ø35 mm wykonać dwa o średnicy 2,5 mm.

Co do mimośrodów - w tym samym katalogu na str. 680 znajdują się dokładne rysunki oraz sposób obliczania wymiarów. Wynika z niego, że jeżeli chcemy połączyć
płyty 18 mm tak, aby nie było uskoku, to środek tzw. obudowy złącza (E) znajduje się 17 mm od krawędzi.

Blum jest producentem zawiasów, szuflad i podnośników do frontów górnych. Nasze produkty funkcjonują komfortowo i niezawodnie. Jednak, by to osiągnąć ważny jest ich montaż i regulacja. Jak to zrobić? Czekamy na Wasze pytania dot. montażu i regulacji od pon.-czw. od 8:00–16:00 i w pt. od 8:00-13:00

Offline Andmat

Odp: Wiertarka blum - pytania o ustawienia.
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2017, 18:47:40 czas Polski »
Ja do swojej kupowałem wiertła z CMT 2 mm (2 szt lewe) te które kupiłem są to bodajże wiertła wolframowe. Trochę droższe ale bardzo ładnie wiercą. Mam je ustawione tak by wierciły tylko na głębokość 9-10 mm. Wkręty ładnie wchodzą ale bezpieczniej jest przy wkręcaniu stosować sprzęgło we wkrętarce.