29 Maja 2026, 19:44:04 czas Polski

Autor Wątek: Szerokość wyrówniarko-grubościówki  (Przeczytany 2155 razy)

Offline Wryty

Szerokość wyrówniarko-grubościówki
« dnia: 01 Stycznia 2017, 13:44:05 czas Polski »
Witam. Panowie takie szybkie pytanie. Jestem aktualnie na kupnie używanej maszyny jak w temacie tylko ma szerokość strugania 25cm (Bernardo ADM260 lub stara jakas od znajomego stolarza), sprzedaje również grubościówkę dewalta która miała 30cm szerokości. Teraz pytanie czy do zastosowań amatorski (jakieś mebelki do domu, parapety, stoły, meble ogrodowe itp) wystarczy 250mm szerokości i czy w praktyce to 50mm będzie wielką różnicą?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Szerokość wyrówniarko-grubościówki
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2017, 13:53:50 czas Polski »
Robi różnicę wtedy jak potrzebujesz przestrugać coś szerszego. Moja rada. Bierz szerszą.

Offline Wryty

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Stycznia 2017, 14:08:45 czas Polski »
Niemoge wziąć szerszej wyrówniarko-grubościówki bo mnie nie stać a różnica jest rzędu ok 2-3tys, albo sama grubościówka na 30cm albo wyrówniarko-grubościówka na 25cm. Porobiłem troch na dewalcie ale gdy tylko decha albo tarcica była wykrzywiona musiałem z nią jechać do stolarza żeby mi ją wyrównał. Niemogę dojść sam ze sobą do porozumienia :P czy amatorowi z jakimś tam doświadczenie wystarczy 25cm.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2017, 14:11:36 czas Polski wysłana przez Wryty »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Stycznia 2017, 15:31:24 czas Polski »
Są patenty na wyrównywanie na grubościówce .NA płycie wiórowej kładziesz kantówkę pod spód dajesz kliny aby się nie chybotała i puszczasz po grubościówce kilka razy aż uzyskasz idealnie ( w miarę idealnie ) płaską powierzchnię . Następnie odwracasz i już bez płyty ( bo masz 1 stronę równą ) jedziesz i zdejmujesz nadmiar i w  ten sposób masz równoległe równe płaszczyzny ( na YT są do tego filmiki a dziś nie mam siły szukać ) . Co prawda jest z  tym więcej roboty ale jak masz 2-3 kantówki do obrobienia tygodniowo to może warto się zastanowić .

Offline Wryty

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Stycznia 2017, 16:00:00 czas Polski »
O patentach wiem i robilem ale skorka nie warta za wyprawke jesli ma sie troche wiecej do przestrugania

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Stycznia 2017, 16:19:43 czas Polski »
No to bierz to ADM260. Kupilem niedawno i ta szerokość strugania jak dla amatora jest IMHO zupełnie wystarczająca (przesiadłem się z maleńkiego nutoola). Jak będziesz potrzebował wyrównac coś szerszego to szanse są spore, że i tak warto będzie rozciąć, przestrugać i skleić. A jak będziesz miał kawał "dechy" w całości to pozostaje zabawa frezarką na "sankach".

Offline jareckiL88

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Stycznia 2017, 16:31:59 czas Polski »
Mam dwie strugarko- grubościówki jedna ma szerokość strugania 25 cm a druga 38 cm. Ta większa od dłuższego czasu stoi przykurzona;)

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Offline Wryty

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Stycznia 2017, 16:33:53 czas Polski »
Dzieki:) chopki. Sgt_raffi jak sie pracuje na tym bernardo? Jakies spostrzezenia, rady itp? Warto za te pieniadze?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Stycznia 2017, 17:59:55 czas Polski »
Nie wiem ile za nią masz dać i w jakim jest stanie (skoro piszesz używana). Ja jestem zadowolony za mojej (też używka). Nie jest to maszyna do ciężkiej pracy, ma parę "upierdliwych" przypadłości (ustawianie w tryb grubościówki, regulacja blatów) ale jak dla amatora jest super. U mnie dużo jeszcze nie zrobiła więc ciężko mi powiedzieć co może pójść tam nie tak. Kozio kupił "pomalowanego bliźniaka" (Holzmanna) i też jest zadowolony..