12 Czerwca 2026, 07:29:12 czas Polski

Autor Wątek: Usprawnienia garażowe u Radka  (Przeczytany 29740 razy)

radeks

• Gość
Usprawnienia garażowe u Radka
« dnia: 03 Stycznia 2017, 21:41:36 czas Polski »
cześć Forumowicze.

w oczekiwaniu na lustra do szafy postanowiłem trochę usprawnić stanowisko pracy w garażu.
Mam zamiar wybudować mebel pod piłę Kapex oraz wiertarkę stołową. Jako że miejsca mało w garażu, chcę wykorzystać każdą możliwą przestrzeń. Dlatego zaplanowałem głębokie szuflady, półki na systeinery oraz półki pod sam sufit.
Materiał na korpusy - zapewne sklejka (chyba że powali mnie jutro cena, bo się nie orientuje)
Blat - również sklejka
Fronty szuflad -  zapewne dębowe klejonki.

Zrobiłem szybki rysunek, mniej więcej jak to widzę. Ze "skeczapem" mi nie po drodze. Także poszczególne elementy i korpusy rozpiszę sobie oddzielnie...
Macie może jakieś sugestie?

przemek77

• Gość
Odp: Usprawnienia garażowe u Radka
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2017, 21:48:21 czas Polski »
Wrzuć jeszcze po jednym kółku po środku szafki i będzie ok. Po jakimś czasie na pewno się ugnie od ciężaru narzędzi . Zwróć dodatkowo uwagę , aby przy cięciu ukośnicą nie zmniejszyć sobie przestrzeni do cięcia . Przynajmniej z jednej strony powinno być minimum 2metry .

Offline demolkaa

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2017, 22:04:48 czas Polski »
A to musi być mobilne, że kółka ładujesz taj normalnie nóżki. Ja bym dodał jeszcze rozkładany blat z lewej strony jak będziesz mieć coś dłuższego do docięcia to podnosisz blacik do góry i jest podpora bez zabawy w jakieś podpórki.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2017, 22:12:36 czas Polski »
dzięki Przemek, słuszna sugestia z kółkami po środku szafek. Ten korpus z odpylaczem w ogóle myślę nie dawać kółek, a przykręcić go tylko do szafek bocznych. Ciężar ukośnicy również powinien przy moim założeniu opierać się na szafkach bocznych ... chyba :P

Co do dwóch metrów z jednej strony , to trochę nad tym myślałem. U mnie możliwości manewru tylko z lewej strony ukośnicy.  Od środka piły do krawędzi stołu jest 1250mm, z obu stron, ale myślę że to do tego mebla optymalna odległość . Po prostu z lewej strony zrobię przedłużenie przykładnicy z rowkiem teowym i dalszą częścią liniału naklejanego.
Dlatego chcę również aby mebel był mobilny, dlatego kółka.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2017, 22:13:43 czas Polski »
Ja bym dodał jeszcze rozkładany blat z lewej strony jak będziesz mieć coś dłuższego do docięcia to podnosisz blacik do góry i jest podpora bez zabawy w jakieś podpórki.

uuu dzięki demolkaa! dobry pomysł, zapewne zastosuje!

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2017, 22:13:55 czas Polski »
Demolkaa blacik będzie przeszkadzał w małym garażu . Natomiast są podpory teleskopowe na trójnogu zabierające mało miejsca , więc pewnie to się lepiej sprawdzi .
Mam na myśli coś takiego . Widziałem w użyciu , fajny wynalazek http://www.bs-rollen.de/pl/technologia-przemieszczania/stojak-rolkowy. Są oczywiście różnie wersje , ale zasada ta sama .
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2017, 22:16:31 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2017, 22:27:09 czas Polski »
Fronty dębowe , zapowiada się ciekawy mebel ,zresztą jak wszystkie Twoje realizacje.
Sklejka do tanich materiałów nie należy ,polecam kupić kilka - kilkanaście formatek , u naszego forumowicza - Ceniora .

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2017, 22:35:41 czas Polski »
A ja ustawiłbym wiertarkę na krańcu szafki, tak aby po obrócaniu głowica wystawiła poza, żeby można było wiercić w wysokim materiale

Offline demolkaa

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2017, 23:12:01 czas Polski »
przemek77  myślę że składany blacik na wysokość szafki będzie lepszym rozwiązaniem niż latanie z trójnogiem a dużo miejsca nie zajmuje bo rozkładasz na czas cięcia i pyk składasz. Trójnoga trzeba znowu gdzieś upchać.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Stycznia 2017, 23:17:35 czas Polski »
Demol synu , nie kłuć się z ojcem  ;D. Jeszcze wiele nauki przed tobą . Popatrz na ścianę , na której ma być zrobiona zabudowa . Możliwość zamontowania  składanego blatu pozostaje tylko po lewej stronie w świetle otworu drzwiowego . Jeśli zajdzie konieczność wyjścia z pomieszczenia łatwiej według mnie odstawić stojak niż składać blat wraz z podstawą na której będzie oparty blat . Takie jest moje zdanie , a jak zrobi kolega to zobaczymy  :)

Offline L4

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Stycznia 2017, 23:41:31 czas Polski »
Jeśli jest gdzieś indziej miejsce, to można też by zrobić szafkę na kółkach zgodną co do wysokości co by przy tych drzwiach stała jako przedłużenie.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Stycznia 2017, 08:05:52 czas Polski »
no z tym blatem to pomyślę ...  ???

natomiast przez noc wymyśliłem że jednak będzie to mebel stacjonarny. Nie ma co się oszukiwać, nigdzie nim jeździć nie będę... :)
Jak myślicie takie standardowe, wykręcane nóżki pod te szafki wystarczą? Dam ich więcej po prostu...

możliwe że uchwytów też takich nie będzie , a wyfrezowania po całej krawędzi górnej szuflady.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Stycznia 2017, 20:10:40 czas Polski »
Sklejka do tanich materiałów nie należy ,polecam kupić kilka - kilkanaście formatek , u naszego forumowicza - Ceniora .
dzięki robson,
ja to strasznie niecierpliwy jestem więc już dziś pojechałem do hurtowni producenta sklejek i zakupiłem 5 arkuszy 1550mm * 2230mm. Grubość 18mm... cena chyba dobra bo 150 zł za arkusz.

A ja ustawiłbym wiertarkę na krańcu szafki, tak aby po obrócaniu głowica wystawiła poza, żeby można było wiercić w wysokim materiale

to chyba nie przejdzie ponieważ podstawa wiertarki, ta pomiędzy dwoma blatami dużo wystaje poza oś wiercenia.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Stycznia 2017, 22:54:18 czas Polski »
Witajcie!
dziś pociąłem, ponawiercałem, pokołkowałem, poszlifowałem, pokleiłem oraz poskręcałem pierwszy korpus! :)
Bardzo fajna jest praca ze sklejką w porównaniu do płyty wiórowej :)
oto efekt pracy dzisiejszego wieczoru.
pozdrawiam
Radek

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Stycznia 2017, 22:58:32 czas Polski »
Widać Radek nie próżnuje  :)