24 Kwietnia 2026, 16:11:43 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka do trudno dostępnych miejsc (wąskie przesmyki, zaokrąglenia...)  (Przeczytany 4580 razy)

Offline spaceda

Szlifierka do trudno dostępnych miejsc (wąskie przesmyki, zaokrąglenia...)
« dnia: 05 Stycznia 2017, 00:08:19 czas Polski »
Szanowni
w moich projektach bardzo czesto musze szlifować powierzchnie ktora jest ciezko dostepna, z praktycznie miejscami nieosiągalnymi dla elektronarzedzi - wtedy robotki reczne mnie czekaja.
Namierzyłem takie oto narzędzie ryobi:

http://www.euro.com.pl/szlifierki-i-strugi/ryobi-ems180rv.bhtml?from=homebook&p=189.99&cr=0&utm_source=homebook.pl&utm_medium=cpc-pc&utm_campaign=2016-05-17_porownywarka

czy ktos tego uzywal? jakies doswiadczenia?
alternatywnie szlifierka z trójkątna stopa wchodziłaby w gre z papierem z ostrym kątem.: http://inter-narzedzia.pl/narzedzie-wielofunkcyjne-renowator-250w-p-733.html

a moze jakies inne pomysly jak przeszlifować faliste krawędzie  po frezowaniu?
spaced

Offline DM

Odp: Szlifierka do trudno dostępnych miejsc (wąskie przesmyki, zaokrąglenia...)
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2017, 00:33:55 czas Polski »
Są jeszcze mikro szlifierki

Offline Granado

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2017, 07:54:29 czas Polski »
Szlifierki z "języczkiem" - jak ta Ryobi używałem. Bodajże Blac&Decker. Rzep na języczku bardzo szybko uległ zniekształceniu - powierzchnia naklejonego papieru na krawędziach nie trzymała płaszczyzny, papier szybko odpadał, rzep uległ również przegrzaniu. W modelarstwie używam szlifierki Proxxona  BS/E 220/E. Tylko ta cena...

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2017, 09:04:50 czas Polski »
tu z kolei nieco inne narzedzie. Czasem mi go brakowalo, zwlaszcza przy zdejmowaniu starych powlok z krzesel (bez rozbierania mebla na czynniki pierwsze): http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/szlifierki/elektryczne-szlifierki-tasmowe/pilnik-tasmowy-010137/

Offline Granado

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2017, 10:50:31 czas Polski »
Nadmieniony w moim poście Proxxon ,który opisałem jako szlifierka taśmowa jest właśnie takim pilnikiem taśmowym. Meec ma cenę o ponad 1,5 raza niższą niż wspomniany Proxxon, a że robią dobre narzędzia to w ten sprzęt bym uderzał.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2017, 10:55:31 czas Polski »
Nadmieniony w moim poście Proxxon ,który opisałem jako szlifierka taśmowa jest właśnie takim pilnikiem taśmowym. Meec ma cenę o ponad 1,5 raza niższą niż wspomniany Proxxon, a że robią dobre narzędzia to w ten sprzęt bym uderzał.
Przewagą Proxxona jest możliwość podejścia samym papierem a nie całą prowadnicą (papier z jednej strony przylega do prowadnicy a z drugiej ma odstęp).

Offline drewniak

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Stycznia 2017, 15:03:42 czas Polski »
Co do tego Ryobi, to wydasz majątek na papiery ścierne do niego :/

Szlifujesz to zgrubnie, czy już pod lakier? Bo jak zgrubnie (do ok. P120)  to zobacz na allegro pod hasłem "ściernica trzpieniowa" i "szlifierka trzpieniowa" - może coś takiego Ci będzie pasować.  Plus jest taki, że są niedrogie, jest duży wybór rozmiarów i granulacji - a jak użyjesz ściernicy z włókniny albo jakiejś gąbki to wejdzie Ci w większość zakamarków.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2017, 15:07:19 czas Polski wysłana przez drewniak »