06 Lipca 2026, 14:33:32 czas Polski

Autor Wątek: Wybór odpowiedniego sprzętu  (Przeczytany 7891 razy)

kozio

• Gość
Odp: Wybór odpowiedniego sprzętu
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Stycznia 2017, 02:11:05 czas Polski »
spec d*pa
Mówi samo za siebie ;)

Potrzebujesz koniecznie zaglebiarki a nie pilarki.
Są pilarki ze np zakładając adapter do stopy będzie pasować do szyny od zagłębiarki. Dobór tarczy też ma znaczenie. Wolałbym marketowa zagłębiarke niż pilarke.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Stycznia 2017, 08:27:07 czas Polski »

Jak spec d*pa to mu sprzęt nie pomoże! Do mnie gość wszedł płytki kłaść z jakąś pilarką wodną do płytek i kupą sprzętu makity. Było wielkie wow z mojej strony póki nie zobaczyłem tej roboty.

Hola hola panie Kola ! Ja Ci płytek nie kładłem ;)
Tu się zgodzę. Zagłebiarka będzie lepsa.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline pajewski

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Stycznia 2017, 10:31:57 czas Polski »
Boxer87 na wstępie powiedziałeś, że potrzebujesz pilarkę i wyrzynarkę. Nie bardzo wyobrażam sobie jak wyrzynarka ma Ci pomóc w montażu drzwi. Zapomnij o równym (kątowym) przycięciu wyrzynarką czegokolwiek co jest grubsze niż panel, a co dopiero cztero centymetrowej grubości drzwi. Bardziej przydatna będzie Ci w miarę precyzyjna mobilna piła-choćby nawet do wzdłużnego przycinania listew (opasek/obitek). (Chociaż właściwie to przy odrobinie wprawy opaskę można przyciąć również zagłębiarką).
Ryobi-myślę, że na początek to dobry wybór. Sporo jest na forum recenzji tego sprzętu.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Stycznia 2017, 10:43:21 czas Polski »
Pajewski wyrzynarka przyda się do montażu , chociażby przycinania progów . Nie zawsze próg to prosta decha przyklejona na silicon  ;)

Offline pajewski

« Odpowiedź #19 dnia: 06 Stycznia 2017, 10:53:14 czas Polski »
Pewne, że się przyda, ale akurat wyrzynarki nie traktowałbym priorytetowo. Zresztą  Boxer87 sam najlepiej wie, co mu w robocie potrzebne.

Offline Boxer87

« Odpowiedź #20 dnia: 06 Stycznia 2017, 12:47:15 czas Polski »
Ludziska dzieki za wasze uwagi , zapytalem akurat o te produkty sa u nas na sklepie wycofane ze sprzedazy i moge je dostac za 50% ceny.Z kolega korzystamy z parkside , marki sprzedawanej w lidlu i serio super sie na niej pracuje.Jednak problemy mamy z przesuwającą sie wiecznie szyna, nie wspominajac juz  wszech obecnym pyle (pomimo podłączonego odkurzacza) , korzystalem dzisiaj z black decker i z luxa(marki obi) oraz CMI, lux lepszy od CMI pod wzgledem wykonczenia.Co do samego ciecia lepiej wyszla marka obi.Black n' decker wyszedl w sumie najlepiej pod wzgledem wykonania oraz ciecia.Postaram sie na dniach przetestowac Boscha zielonego i moze uda mi sie dostac sprzet Ryobi i zobacze na czym sie lepiej pracuje.Co do tematu szyny prowadzacej do wolfcraft pasuje do boscha i do bd.
Jak mozecie sie jeszcze wypowiedziec na temat marki ryobi piszcie pls , ew podzielcie sie , na czym wy pracujecie.
Pozdrawiam

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Stycznia 2017, 13:02:12 czas Polski »
Dorób sobie ze zwykłych ścisków ściski trzymające szynę w parkside i będzie jak złoto. Ja dziś to właśnie zrobiłem i nowa jakość życia ;)

Offline Boxer87

« Odpowiedź #22 dnia: 06 Stycznia 2017, 13:33:37 czas Polski »
Eee tam , to nie mój sprzęt wiec kombinować nic tam nie będę.Z tego co ja widze to zaglebiarki zaczynaja sie od 1200zl >, trochę drogo jak dla mnie biorąc pod uwagę , ze montaż drzwi to praca dorywcza (dla mnie).

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Stycznia 2017, 18:09:24 czas Polski »
Długie pióra, wydziarany, okolczykowany a jedyne elektronarzędzie to ręczna kątówka.
Czy przypadkiem nie opisywałeś tego kiedyś w muratorze ? Czytałem tam taką samą historię. Nawet marka elektronarzędzi się zgadza.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Stycznia 2017, 00:27:19 czas Polski »
Długie pióra, wydziarany, okolczykowany a jedyne elektronarzędzie to ręczna kątówka.
Czy przypadkiem nie opisywałeś tego kiedyś w muratorze ? Czytałem tam taką samą historię. Nawet marka elektronarzędzi się zgadza.
Nic mi o tym nie wiadomo. Natomiast pisałem to chyba już gdzieś na tym forum więc może jakiś przedruk jest ;)

Offline Boxer87

« Odpowiedź #25 dnia: 10 Stycznia 2017, 16:20:12 czas Polski »
Panowie znalazlem jeszcze cos takiego :http://domitech.pl/product-pol-5739-Pilarka-tarczowa-Metabo-KS-55-FS-SET-690738000-walizka-szyna-1500-mm-w-komplecie.html , czy waszym zdaniem warte uwagi??

Offline pajewski

« Odpowiedź #26 dnia: 10 Stycznia 2017, 16:35:03 czas Polski »
Metabo to dobra firma. Ta oferta to jednak pilarka, nie zagłębiarka. Tarcza z 18 zębami od razu do wymiany. Do ceny zakupu należy doliczyć zatem ok. 200-250 zł na dobrą tarczę. Wtedy cena przestaje być taka atrakcyjna. W dalszym ciągu wolałbym za te pieniądze używane zagłębiarki (na pewno makita, a być może bosch).

Offline Boxer87

« Odpowiedź #27 dnia: 10 Stycznia 2017, 16:41:39 czas Polski »
ok szukam dalej mam jeszcze troche czasu :) , jezeli macie jeszcze jakies ciekawe propozycje piszcie pls, zalezy mi na pile z szyna , Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2017, 16:50:54 czas Polski wysłana przez Boxer87 »

Offline Boxer87

« Odpowiedź #28 dnia: 11 Stycznia 2017, 09:57:22 czas Polski »
Wybór padł na Metabo KS 55 FS z Szyna prowadzącą, i do tego tarcza , jedna z 3:
a)Tarcza pilarska Optiline Wood 160 x 20/16 x 2,6 mm, 48 Bosch
b)Piła tarczowa z węglikiem 160 x 48 x 20 mm Yato YT-6058
c)Tarcza pilarska Optiline Wood 160 x 20/16 x 1,8 mm, 48 Bosch

Jak mozecie jeszcze mi pomoc z tym , piszcie prosze ;)

Offline karol_g

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Stycznia 2017, 12:23:37 czas Polski »
Mam tą pilarkę z tarczą boscha Expert for wood 48z i jestem bardzo zadowolony.
Zaletą jest szerokość zęba 2,6mm (w tych co podałeś ta pierwsza też taka jest) ponieważ oryginalnie z piłą dostaniesz tarczę o takiej samej szerokości, czyli będziesz miał już 2 tarcze do używania z szyną bez obawy że każda inaczej podcina gumę antyodpryskową.