No i jestem w kropce. Dzięki @Jasiop. Choć nie byłem tam gdzie radziłeś , ale zainspirowany Twoją podpowiedzią zacząłem szukać odpowiedzi na pytanie : Jak zahartować stal A2.
Jak się okazuje stal A2 odpowiada składem stali 1.4301 i takie oznaczenie nosi w normach europejskich.
Z postów na forum Knives.pl dowiedziałem się ,że stal ta w żadnym wypadku nie nadaje się do hartowania i ,że nadaje się ona do wszystkiego tylko nie na noże - oczywiście noże do krojenia. Można zrobić sobie nóż stołowy czyli "do kotleta".
Jeśli chodzi o noże do strugów to pracują one czasem w warunkach jeszcze większych obciążeń niż zwykłe noże. Zatem wniosek stąd jasny skoro nie nadaje się ona na zwykłe noże to tym bardziej nie nadaje się na noże do strugów.
To jak to w końcu jest z tymi nożami do strugów Hock'a albo do Stanley'ów linii Sweetheart ?

Pomijając kwestię warunków pracy to co z hartowaniem ?
Na w/w forum znalazłem też taką informację ,że A2 czyli 1.4301 to stal ferrytyczna ( przytaczam pisownię) i można ją utwardzić przez zgniatanie , czyli chyba przez kucie

Mam kawałek stali NC11LV (1.2379) stal "nożowa" narzędziowa do pracy na zimno , do hartowania w temperaturze około 1060 stopni Celsjusza i schładzania olejowo-powietrznego - czyli średnio szybko. Już zrobiłem z niej trzy nożyki do Record'a 044, ale o tym napiszę w innym wątku.
Co to w końcu jest z tymi nożami ze stali A2 ?