13 Czerwca 2026, 18:52:12 czas Polski

Autor Wątek: Podstawowe narzędzia na start  (Przeczytany 3752 razy)

Offline Drewniany Cukiernik

Podstawowe narzędzia na start
« dnia: 10 Stycznia 2017, 00:29:35 czas Polski »
Witam aby nie zaśmiecać tematu w przywitaj się napiszę tutaj nowy temat potrzebuje wiedzieć jakie narzędzia potrzebuję na start mojej przygody i jakie polecacie(adekwatne do kwoty którą dysponuje). Aktualnie dysponuję kwotą 700-1000zł oraz  pomieszczeniem w piwnicy o wymiarach 3x5m

Posiadam:
 wyrzynarkę,
 wiertarka,
 wkrętarka,
 jakieś dziadkowy hebel/strug się znajdzie,
 dłuta no i podstawa młotek, piła ręczna
 kątownik,
 oraz mam do dyspozycji piłę ręczną SMALCALDA (niemiecka) nie jest w dobrym stanie wizualnym ale działa więc będę mógł skroić jakiś stół pod nią i montować jak będzie potrzeba.

Aktualnie w planach mam stworzyć stolik śniadaniowy(prezent) i jest to mój pierwszy projekt w następnej kolejności będę potrzebował stworzyć kilka wiszących półek do pokoju.

Offline Rafalski

Odp: Podstawowe narzędzia na start
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2017, 02:00:30 czas Polski »
Cześć

A z jakiego materiału masz zamiar robić te wymienione elementy?
Bo jeżeli z drewna, to radzę się dokładnie przyjrzeć temu strugowi i kupić coś do ostrzenia żelazka.
Jeżeli heblowanie raczej nie wchodzi w rachubę, to potrzebne będzie coś do szlifowania.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2017, 08:24:42 czas Polski »
budżet niewielki za dużo nie kupisz ja bym wybrał piłę stołową i frezarkę i tu niestety koniec 1000 pln poszło :( ale + to co już masz pozwoli na to aby zacząć zabawę z drewnem :) resztę zobaczysz jak przy następnych projektach będzie coś potrzeba to dokupisz i kasa się znajdzie bo inne rzeczy odejdą na dalszy plan ;) aha i ściski :) duuuuuużżżżoooooooo ścisków, tych chyba nigdy za dużo

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:49:51 czas Polski »
Cześć

A z jakiego materiału masz zamiar robić te wymienione elementy?
Bo jeżeli z drewna, to radzę się dokładnie przyjrzeć temu strugowi i kupić coś do ostrzenia żelazka.
Jeżeli heblowanie raczej nie wchodzi w rachubę, to potrzebne będzie coś do szlifowania.

podstawę chcę zrobić ze sklejki 4 mm(chyba wystarczy) w ostateczności mam też 12 mm, boki i rozkładane nóżki z kantówek. Półki do pokoju myślałem o płycie wiórowej laminowanej. Na strug zerknę i może wstawię tutaj zdjęcie to ocenicie bo przyznam że nie znam się na tym :D ale osobiście chyba będę się kierował w stronę jakieś szlifierki bo przyda mi się do innych rzeczy też.

budżet niewielki za dużo nie kupisz ja bym wybrał piłę stołową i frezarkę i tu niestety koniec 1000 pln poszło :( ale + to co już masz pozwoli na to aby zacząć zabawę z drewnem :) resztę zobaczysz jak przy następnych projektach będzie coś potrzeba to dokupisz i kasa się znajdzie bo inne rzeczy odejdą na dalszy plan ;) aha i ściski :) duuuuuużżżżoooooooo ścisków, tych chyba nigdy za dużo

Zastanawiałem się też nad ukośnicą zamiast piły stołowej ponieważ aktualnie nie planuje ciąć nic wielkiego tylko czy opłaca się.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2017, 22:56:51 czas Polski »
tylko do piły stołowej dorobisz za grosze lub za darmo z odpadków sanki które zastąpią ci w znacznym stopniu ukośnice ale ukośnicą piły stołowej nie zastąpisz

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2017, 23:28:17 czas Polski »
forumowicze potrzebuję jakąś pilarkę tarczową do zamontowanie pod stół ponieważ stara jednak stwierdziła że na nią już czas i szukam czegoś dobrego lecz w niewielkim budżecie powiedzmy że z moich zaskórniaków przeznaczę na ten cel do 400 zł choć wolał bym mniej  :D

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2017, 23:37:20 czas Polski »
Zastanawiałem się też nad ukośnicą zamiast piły stołowej ponieważ aktualnie nie planuje ciąć nic wielkiego tylko czy opłaca się.
Nie kupuj ukośnicy jako jednego z pierwszych elektronarzędzi. Ukośnica w takich pieniądzach bardziej denerwuje niż pomaga a piłą stołową zrobisz większość rzeczy dużo precyzyjniej niż ukośnicą. Sam popełniłem ten błąd ;)

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia 2017, 19:37:13 czas Polski »
Z ukośnicy zrezygnowałem, chcę kupić piłę tarczową kórą zamontuje ją pod stołem i za radą meridoxa dorobić sanki,

Zastanawiałem się nad:
EINHELL TH-CS 1400/1
GRAPHITE 58G488 1200 W
MACALLISTER 1200 W

Jeżeli moglibyście doradzić byłbym wdzięczny.

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Stycznia 2017, 20:20:46 czas Polski »
Zastanawiałem się nad:
EINHELL TH-CS 1400/1
Nie bierz Einhella, mam i nie polecę. To jest sprzęt, którym można ciąć drewno do kominka. Tarcza sobie wesoło lata na wszystkie strony, osłona tarczy podobnie. Od razu trzeba też zainwestować w nową tarczę-dołączona szybko się tępi. Regulacja wysokości chodzi ciężko. Z pozostałymi nie miałem styczności.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Stycznia 2017, 20:26:35 czas Polski »
A ile zostaje wysokości cięcia z blatem + sanki

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Stycznia 2017, 20:35:56 czas Polski »
A ile zostaje wysokości cięcia z blatem + sanki

Aktualnie nic ponieważ dopiero stół muszę zrobić więc wszystko zależy od grubości blatu gdzie myślałem o sklejce 18mm

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Stycznia 2017, 17:08:12 czas Polski »
Macacallister to naprawdę fajna pilarka do majsterkowania, ale wydaje mi się iż na piła stołową ma stanowiczo za małą tarcze 165mm , 55mm cięcia przy 90 stopniach, odliczajac płytę na blat - wg mnie może być trochę za mało.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Stycznia 2017, 17:46:52 czas Polski »
Zastanawiałem się nad:
EINHELL TH-CS 1400/1
GRAPHITE 58G488 1200 W
MACALLISTER 1200 W
Za te same pieniądze można mieć czerwonego Meeca 1300 W z możliwością założenia tarczy 185 mm i 3 letnią gwarancją w Juli. Mam tą pilarkę i spisuje się dzielnie. Oczywiście to tylko propozycja bo nie miałem styczności z wymienionymi modelami ale widzę że wszystkie mają stalową stopę a Meec ma aluminiowy odlew więc zakładam że jest sztywniejsza choć to tylko moje gdybanie ;)

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Stycznia 2017, 18:47:47 czas Polski »
Za te same pieniądze można mieć czerwonego Meeca 1300 W z możliwością założenia tarczy 185 mm i 3 letnią gwarancją w Juli. Mam tą pilarkę i spisuje się dzielnie. Oczywiście to tylko propozycja bo nie miałem styczności z wymienionymi modelami ale widzę że wszystkie mają stalową stopę a Meec ma aluminiowy odlew więc zakładam że jest sztywniejsza choć to tylko moje gdybanie ;)

mowa o tej ? http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki/elektryczne-pilarki-tarczowe/pilarka-tarczowa-020058/

właśnie przeglądałem oferte juli ponieważ wcześniej zapomniałem o niej i nie widzę raczej złych opinii więc raczej się skuszę tylko pewnie tarczę wymienię bo obstawiam że nie zaskoczy mnie jakością cięcia i może starczy jeszcze na frezarkę i tu zastanawiam się właśnie nad

http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/frezarki/frezarki-elektryczne/frezarka-gornowrzecionowa-040027/
https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/strugi-i-frezarki/frezarki/frezarka-macallister-1200-w.html
chyba że możecie jakąś polecić do hobbistycznej pracy dla amatora :D tak samo jak piłę chcę zamontować ją pod stołem

fyme

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Stycznia 2017, 19:03:23 czas Polski »
Dokładnie o tej. Właśnie taką posiadam od dłuższego czasu i tarcza rzeczywiście nie powala jakością i szybko wylądowała w kartonie a zastąpiła ją tarcza festoola.
Frezareczkę też mam z juli (tą z Twojego linku) i generalnie jestem z niej zadowolony choć sprężyny mogłyby być trochę lżejsze bo trzeba użyć sporo siły by przydusić frezarkę do samego dna. Najgorzej pod stolikiem jak się nie ma jakiejś windy do podnoszenia frezarki (ja jeszcze nie mam :) )