10 Maja 2026, 09:30:16 czas Polski

Autor Wątek: Jakie macie patenty na patelnie, garnki i pokrywki w kuchni  (Przeczytany 10702 razy)

Offline agoliat

Jakie macie patenty na patelnie, garnki i pokrywki w kuchni
« dnia: 10 Stycznia 2017, 13:32:51 czas Polski »
Witam wszystkich meblarzy, stolarzy, płytowców, dłubaczy i pozostałych też :)

Poszukuje inspiracji do przechowywania w kuchni walających się pokrywek oraz nieustawnych patelni. Obecnie mam szafkę 80tkę z dwoma półkami gdzie trzymam garnki, patelnie i pokrywki razem(zasadniczo żona) i przyznam że jest tam sajgon. Za ok pół roku będę tworzył nową kuchnię i chciałbym ten problem jakoś fajnie rozwiązać w nowej i jak się da, obecnej kuchni.

I tak sobie pomyślałem że może są jakieś dedykowane rozwiązania lub asymilacja czegoś lub może jakaś inwencja twórcza tak by ten sajgon zamienić na porządek jak polskie normy nakazuję :)
Najlepiej jakieś sprawdzone rozwiązanie

A więc jak możecie to pokażcie(patenty) co macie w kuchni :P lub przynajmniej opiszcie :)

hmmmmmm
Chyba że przerzucić się na wegetarianizm w postaci zup chmielowych, wtedy wystarczy lodówka :)

meridox

• Gość
Odp: Jakie macie patenty na patelnie, garnki i pokrywki w kuchni
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2017, 13:46:35 czas Polski »
Witam wszystkich meblarzy, stolarzy, płytowców, dłubaczy i pozostałych też :)

dziękuje że o mnie nie zapomniałeś :P
co do praktycznego przechowywania garów to tylko szafka ewentualnie dwie i porządek w nich :)
cokolwiek wstawisz do szafki w stylu jakiś kosz wysuwany, cargo itp pamiętaj jedno że to zajmuje sporo miejsca w szafce i automatycznie połowę mniej garnków w niej schowasz. Ja miałem ten sam problem zawsze to czego potrzebowałem było gdzieś z tyłu lub pod innymi rzeczami i wyciąganie mnie strasznie denerwowało. Problem jednak się skończył jak kupiłem porządny zestaw garnków gdzie jeden wchodzi w drugi (zajmują mało miejsca ) i jest porządek :)
 co do zupek chmielowych to ile można :P czasem możesz zjeść kuchnie egzotyczną która garnków nie potrzebuje do przyrządzenia    https://www.google.pl/search?q=zupki+chińskie&client=opera&hs=quI&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjpy7nKzbfRAhXBBcAKHZsMAQEQ_AUICCgB&biw=1366&bih=630   :):P

Offline Andriu

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2017, 13:55:38 czas Polski »
szuflady z orgaline Bluma  http://selldoor.pl/m/page_gallery_image.php?gid=blum&img=/galerie/oferta/kuchnie/blum/25_blum_-_system_szuflad_tandembox_intivo_-_orga-line_garnki_i_pokrywki.jpg
babcia miała taki wieszak na  pokrywki typu drabinka, można przymocować  na drzwiczkach, a jak nie to trzeba  kupić garnki  z odłączaną rączka. Na mikołaja kupiłem  żonie tefal duetto 10 elem   pięknie się układają, mają niskie uchwyty wiec można wsadzać jeden do drugiego. 

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2017, 14:10:05 czas Polski »
 walentynki już nie długo :) jak chcesz kupić żonie gary to wybierz zestaw bez patelni :D żebyś później w głowę nie dostał nią :P

Offline agoliat

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2017, 14:32:08 czas Polski »
dziękuje że o mnie nie zapomniałeś :P

Myślałem że ogarnąłem wszystkich możliwych na tym forum a "pozostałych" to z myślą o zupełnie przypadkowych na forum jak Batman, Chuck Norris czy Bruce Lee
Kurcze, to ktoś ty ? :)

Komplet naczyń jakiś mamy i trudno myśleć by dopasowywać garnki do kuchni. Patelnie czy garnki jak są ze "zdrowym" teflonem to raczej unika się wkładania jedno w drugie.
Najgorzej jest z pokrywkami to się walają wszędzie.
Kiedyś myślałem o takiej szufladzie gdzie pokrywki by się wkładało pod kątek jak talerze do zmywarki gęsiego.
Wiem że patenty zmniejszają kubaturę roboczą ale patrząc jak pokrywki leżą jedna na drugiej na półce to wcale tego miejscem nie jest więcej.

szuflady z orgaline Bluma 
Ciepło :)

PS Te zupki to na zimno słabo smakują a w woreczku to za szybko się grzeją więc z jeden garnek by się przydał i stąd cały ten problem :)

Offline agoliat

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2017, 14:36:58 czas Polski »
wybierz zestaw bez patelni
No ale jak to, jajecznicę w głębokim garnku ciężko się miesza :D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2017, 16:00:21 czas Polski »
Widziałem rozwiązanie z pokrywkami wiszącymi na drzwiczkach .

kwita

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Stycznia 2017, 16:26:39 czas Polski »
To i ja włożę swoje 3 grosze. Szafka jest 90 ale po pierwsze 3 szuflady (pełen wysuw), górna na sztućce, dwie dolne takie same, wysokie. W środkowej trzymam garnki, garnki są takie, że pokrywka jest w garnku odwrotnie co umożliwia postawienie garnka mniejszego na większym, spokojnie mieści się w niej od 12-14 garnków. Czasem jakaś dodatkowa pokrywka to stoi między garnkami albo w garnku. Nie mam dodatkowego osprzętu do trzymania pokrywek. W dolnej szufladzie jest druga szuflada bez frontu a w niej trzymam patelnie, jedna obok drugiej. Można też zrobić po prostu na dole 2 mniejsze szuflady. Przyjąłem zasadę, rzeczy które rzadziej używamy są niżej w kuchni. Segregatory Blum są fajne ale po pierwsze drogie, po drugie czasem garnki trzeba kupować pod wymiar. Wszystkie garnki były kupowane osobno wielkością, czasem są po 2 takie same, pod konkretne potrzeby i tyle...

Offline agoliat

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2017, 16:41:39 czas Polski »
Widziałem rozwiązanie z pokrywkami wiszącymi na drzwiczkach .
Pewnie coś podobnego do tego

czasem garnki trzeba kupować pod wymiar. Wszystkie garnki były kupowane osobno wielkością, czasem są po 2 takie same, pod konkretne potrzeby i tyle...
No właśnie, kupuję(żona) garnki jakie potrzebuję a nie jakie mi do mebla pasują :)

Tak czy siak, jakieś pomysły są

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2017, 18:40:07 czas Polski »
Zanim się przeprowadziłem, mieszkałem trochę z teściami, tam były stojaki na pokrywki... Jedyne co mnie wkurzało, to wieczne dopasowywanie pokrywek do garnka. Niektóre różnią się niewiele. Dlatego zdecydowaliśmy się trzymać garnki z pokrywkami do góry nogami, wtedy spokojnie mieszczą się dwa garnki w pionie. 2-3 pokrywki luzem to już nie problem.

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2017, 06:59:38 czas Polski »
My garnki mam podwieszone pod sufitem na prostym drewnianym wieszaku.
Patelnie wiszą na ścianie na desce. Z racji tego, że u nas bardzo często używamy tego typu naczyń, nie zdążą się zakurzyć (wyprzedzam pytanie, które często pada jak mam gości w domu).
Co do pokrywek mamy koszyk pod szafką w którym trzymamy je.
Zajęcia sprzed 4 lat więc niektóre rzeczy trochę  się  zmieniły (nie mam aktualnych).
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2017, 07:08:39 czas Polski wysłana przez nebutek »

Offline Andriu

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Stycznia 2017, 08:17:29 czas Polski »
ciekawe  masz fronty...

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Stycznia 2017, 08:40:14 czas Polski »
Fronty to kawał sosny z oflisem chamsko strugany, papierem ściernym potraktowane. Ogólnie praca 6 albo 7 lat temu na kolanie robiona narzędziami marketowymi, nam się podobają i dopóki nie skompletuje zabawek i nie skończę warsztatu (aktualnie wszytko robię na świeżym powietrzu pod chmurką) nie będę zmieniał.

Offline wiszku

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Stycznia 2017, 12:20:55 czas Polski »
Witam
Sam mam mała kuchnie i problem z pokrywkami i patelniami. Meble maja z 1,5 roku wiec jeszcze posłużą. Ale myśle ze wywalę cokoły i zamontuje płytkie szuflady. Do nich patelnie czy pokrywki najzadziej używane, trochę miejsca w szafkach się zwolni.
Pozdro

Offline Andriu

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Stycznia 2017, 13:49:48 czas Polski »
oryginalnie  ale na dłuższą  metę  pewnie  trudne  w utrzymaniu czystości