05 Maja 2026, 13:28:31 czas Polski

Autor Wątek: Akcesoria do pilarki  (Przeczytany 2798 razy)

Offline Bob

Akcesoria do pilarki
« dnia: 10 Stycznia 2017, 21:45:13 czas Polski »
Witam,
Mam takie urządzenie:

Trochę zaniedbane ale sprawne.
Ostatnio pojawiła się potrzeba docięcia desek pod kątem 45 stopni, ale niestety do pilarki mam tylko dokładany wózek z dorobioną listwą dzięki której mogę dociąć 90stopni.
Proszę o sugestie co mam wyprodukować/kupić/dorobić, żebym mógł używać  tej pilarki do bardziej wymagających prac.

Offline L4

Odp: Akcesoria do pilarki
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2017, 22:18:28 czas Polski »
Zrób sobie duży trójkąt prostokątny równoramienny przykładany/przymocowany do tej listwy co masz jako prowadnicę.

Offline alehar

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2017, 07:49:18 czas Polski »
Pełno tego ;)

Pozdrawiam Alehar

Offline Bob

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2017, 09:53:35 czas Polski »
W tych pilarkach są prowadnice w stołach, u mnie nie, ale dzięki za linki, coś z tego wykorzystam.

Offline L4

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2017, 13:43:35 czas Polski »
Zrób prowadzenie po tej listwie którą masz, albo zaszalej i oddaj gdzieś może żeby prowadnice Ci wyżłobili, sporo jigów różnej maści z nich korzysta i ułatwia pracę.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia 2017, 15:13:41 czas Polski »
Bob
Z  obu  boków  blatu przykręć  zrobione samodzielnie ( drewno )  prowadnice  , zaś  na blat dasz płytę  ( sklejka , hdf  itp ) , a na płycie przykładnica do cięcia 90* ( przedłużona aż na wyrówniarkę , podparta o nią z kulką od  spodu ) umożliwiająca cięcie długich elementów ( daj skalę mm )
do tego na płycie dorób przestawianą ( jak  chcesz) prowadnicę do cięcia pod  kątem.
W oparciu o prowadnice na maszynie możesz dorobić płytę pozwalającą zacinać wczepy itp.

Offline Bob

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Stycznia 2017, 15:46:44 czas Polski »
W tym samym blacie jest tez frezarka i otwory do mocowania listew do heblarki. Nie bardzo jest jak taka prowadnice wyzlobic

Offline Bob

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2017, 15:48:43 czas Polski »
tomekz
Nie do konca rozumiem jak to mialoby wygladac. Wieczorem postaram sie zrobic foty z kilku stron to bedzie lepiej widac na czym stoimy

Offline Bob

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Stycznia 2017, 16:03:03 czas Polski »
Jeszcze jedno. Blat jest zeliwny i troche pordzewialy. Czym go wyczyscic i jednoczesnie nie zniszczyc?