08 Maja 2026, 12:42:53 czas Polski

Autor Wątek: Półki - czyli to od czego się zaczęło  (Przeczytany 3624 razy)

Offline LaCharles

Półki - czyli to od czego się zaczęło
« dnia: 13 Stycznia 2017, 18:50:48 czas Polski »
Jako, że już się przedstawiłem, to chciałem pokazać swoją dotychczasową "twórczość".
Przeglądając niektóre projekty wstyd mi trochę wstawiać te swoje, no ale cóż, dopiero zaczynam :)
Jak pisałem w przywitaniu zaczęło się od półek, kilka z nich udało mi się nawet sprzedać by zainwestować w sprzęt  :o
Lubię drewno, więc lubię naturę i przyznam, że mi najbardziej podobają się te z naturalną brzózką :)
Poniżej kilka z nich.
Pierwsza półka zrobiona na potrzeby własne, by umieścić trochę szpargałów córeczki.
Kolejne to już pomysły, jak się uda sprzedać to sprzedam, jak nie to będą służyły mi.
Pozdrewniam

Offline LaCharles

Odp: Półki - czyli to od czego się zaczęło
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Stycznia 2017, 18:53:04 czas Polski »
i jeszcze kilka.
Przy tych sześciokątach się nasiedziałem.
Były to pierwsze półki, które ciąłem na pilarce stołowej i pod kątem, więc możecie się domyślać jakie to były kąty :D
potem to poskładać... no ale się udało.
Pozdrewniam

Offline L4

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Stycznia 2017, 18:59:09 czas Polski »
Fajny pomysł na początek, tylko musisz popracować nad detalami (spasowanie). Jak je montujesz do ścian?

Offline LaCharles

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Stycznia 2017, 19:04:57 czas Polski »
no właśnie to spasowanie :) dlatego nie poprzestaję na tych, które j=zrobiłem do tej pory i planuję kolejne, by nabrać wprawy przy łączeniach. Nie będę ukrywał, że te mnie nauczyły dużo.
Jak pisałem spasowanie tych sześciokątów było makabryczne :D

Do ścian różnie, te sześciokąty i drzewka na kątowniczki (strona do półki, strona do ściany). W jodełkach wywierciłem otwory by nasunąć je na kołki.
Te, które są 3 w kolorze palisander, przywierciłem od tyłu po 1 zawieszce na stronę.
Początkowo wywierciłem w nich otwory by również nasunąć na kołki, ale były z grubej deski 3cm, więc trochę ważyły.
Doszedłem do wniosku, że zawieszki będą bezpieczniejsze.
Pozdrewniam

Offline piotrs

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Stycznia 2017, 19:05:40 czas Polski »
fajne półeczki, w jaki sposób łączyłeś elementy półek?

Offline chaos

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2017, 19:07:08 czas Polski »
Jak na początek to dobrze Ci idzie.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline LaCharles

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2017, 19:20:17 czas Polski »
Większość łączyłem na wkręty, nawiercając wcześniej otwór i doiero wkręt, bo czytałem, że tak jest po Bożemu, ale i łatwiej prosto wkręcić wkręt.
Potem kupiłem takie piny do znaczenia i stosowałem kołki. Na kołki są te 3 w kolorze palisander i z brzózką.

Te, które są 3 planowałem przyciąć pod kątem 45', żeby połączenie łądnie wyglądało i nie było widać "brzegów" deski, ale niestety na mojej pilarce mi się nie udało.
Ma stolik rozmiarów chyba 40/30 więc ledwo co się tam zmieści, przyrżnie mogę ustawić max na 20cm, więc muszę go jakoś zmodyfikować..
Pozdrewniam

Offline L4

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia 2017, 19:33:01 czas Polski »
Jeśli robisz pod w miarę stałymi kontami, to zrób sobie klocki do wewnętrz żeby z paroma ściskami utrzymać elementy przy montażu (na śrubki). Przy kołkach to też warto wtedy zainestować w jakiś przyrząd co utrzyma stały dystans.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Stycznia 2017, 19:38:11 czas Polski »
Nie jest źle. :)
Jak już umiesz poprawnie wkręcać wkręty, czas na połączenia typowo stolarskie. :)

Offline LaCharles

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Stycznia 2017, 19:50:25 czas Polski »
Nie będę ukrywał, po jednym z filmików na DID planowałem zrobić półki żeby wisiały na zamek francuski, ale jeszcze nie miałem odwagi :)
Pozdrewniam

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Stycznia 2017, 20:17:44 czas Polski »
Spoko jak na początek.  Trochę samozaparcia, prób i błędów i będziesz cuda działał :-) te półki świetnie wyglądałaby z litego drewna połączone na jaskółczy ogon :-)

Offline L4

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2017, 20:21:19 czas Polski »
Nie będę ukrywał, po jednym z filmików na DID planowałem zrobić półki żeby wisiały na zamek francuski, ale jeszcze nie miałem odwagi :)

To akurat chyba jeden z prostszych systemów do wieszania, o ile oczywiście masz piłę która Ci tak rozetnie pod kątem (choć od biedy nawet i frezarka na przykład powinna dać radę).

Offline LaCharles

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2017, 20:43:49 czas Polski »
Myślałem o wyrzynarce, żeby nią to zrobić, albo piłą ręczną, zastanawiam się nad zakupem jakiejś piły japońskiej. Filmiki gdzie się nią pracuje zachęcają a przyznam, że praca bez elektronarzędzi bardziej mi się podoba (no i mam małe dziecko, które nie lubi np odgłosu wyrzynarki)
Pozdrewniam

Offline L4

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2017, 21:10:12 czas Polski »
Może pilarkę lub frezarkę polubi? Robią takie fajne wziuum :-). Jak chcesz proste cięcia mieć to najsensowniejsza opcja.
Co innego jeśli chcesz poszaleć i np jaskółcze ogony robić na połączeniach, wtedy ręcznie jak najbardziej.

Offline LaCharles

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Stycznia 2017, 22:17:06 czas Polski »
Pilarkę stołową mam - nie lubi :) a nad frezarką się zastanawiam.
Żona chce bym zrobił coś na wzór mebla z ikei - kallax.
prosta konstrukcja więc może tu pokuszę się o jaskółcze ogony :D
pomaluję na kolor palisander i będzie kolonialny mebel ;) tylko nie wiem czy z olchy czy sosny, chyba sosna bo słoje widoczne.
Deska oczywiście 30mm grubości by wyglądało na solidne
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2017, 22:24:27 czas Polski wysłana przez LaCharles »
Pozdrewniam