Co do kosztorysu to moglbym sie podziekic ale nie mam realnych cen dla was, poniewarz ja mieszkam za granica (skandynawia)a tutaj ceny sa pieknie mowiac pokop#¤"¤"#... (przepraszam za slowo).
Garaz nie jest tez budowany technologia garazowa tylko technologia domow jakie sie buduje w skandynawii, co oznacza ze pod podloga jest 200mm izolacji, 150mm w scianach i 200mm na dachu.
Mi zalezy na cieplym pomieszczeniu, dobrze szczelnym, gdzie ogrzewanie nie bedzie kosztowalo majatku.
Taksamo plyta fundamentowa jest podniesiona o 180mm od terenu. Jest to zrobione z dwoch celow, 1. ma to pasowac do kosntruykcji jaka jest w domu, 2. dzialka jest plaska i jak sa duze deszcze to stoi okolo 30-50mm wody przez jakies 20min zanim wszytko wsiaknie. To przez to ze mam za duzo kostki na dzialce a pod spodem sa zbyt szczelne masy.
Jezeli chodzi o wymogi to umnie w prawie jest tak ze moge budowac wszystko ponizej 50m2 jezeli stoi min 2m od granicy dzialki. W moim przypadku jest 1m od dzialki i 1m od budynku sasiada co powoduje ze automatycznie musze miec budynek gdzie sciana od strony sasiada ma spelniac warunki REI 30 na scianie nosniej i EI 30 na scianie nienosnej.
Patrzac na strony Rockwool, zeby taka sciane uzyskac musze miec, elewacje min 12mm, plyte drewniana lub gips jako wiatrolap, 4x6" szkielet z izolacja nieplana i min 12mm plyty drewnianej lub 9mm gipsu od wewnatrz. Skoro to ma wyc warsztat gdzie chce rzeczy na sciane wieszac to gipsy odpadaja.
Jezeli chodzi o podzial. Ja mam teraz graciolek na 10m2 ktory jest nie zaizolowany i mozna go badzo latwo otworzyc zrywajac klotke. Dlatego chce miec male pomieszczenie "brudne" na rowery, wozek dla dziecka itd...
Czysty graciolek to przeniesienie klamotow z graciolka jaki mam w domu, bo ja musze przeniesc moje biorko do graciolka w domu, w celu zwolnienia pokoju dla 2-eigo dziecka lub sypialnie dla gosci.