23 Kwietnia 2026, 05:50:26 czas Polski

Autor Wątek: Garazo warsztat z drewna  (Przeczytany 8904 razy)

Offline MAM

Garazo warsztat z drewna
« dnia: 15 Stycznia 2017, 21:40:25 czas Polski »
Dzien dobry.
Chce przedstawic moj projekt garazowarsztatu z drewna.
Bedzie to garaz z 3 pomieszczeniami. 1 graciolek brudny na jakies 5m2. 1 graciolek czysty na jakies 8m2, i garazowarsztat na okolo 22m2.

Zaczynamy od fundamentow czyli:

- Kopanie i naworzenie gruzu
- Nasypanie zwiru
- Byla ujemna temperatura, wiec zwir trzeba utrzymac ciplym, stad przykrycie go plastikiem i postawienie wentylatora.
- Ukladanie elementow izolayjnych oraz izolacji w srodku i na zewnatrz. Izolacja zluzy jako szalunki.
- 2x Plastik oraz zbrojenie

Offline MAM

Odp: Garazo warsztat z drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2017, 21:44:54 czas Polski »
Kontynuacja:

- Zalewamy i zacieramy beton. Niestety jest zimno (-7) i zacieranie betonu dopiero mozliwe po 12godzinach.
- Wazne jest przykrycie betonu zeby utrzymywal cieplo
- Gotowa posadzka
- Zaczynamy kontrukcje drewniana

Offline MAM

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia 2017, 21:50:17 czas Polski »
Kontunuacja:

- Belka centralna na dachu i szkielet juz stoi.
- Czas na plyty wiatroszczelne i pokrycie dachu
- OSB 15mm na dachu  + papa podkladowa i gonty bitumiczne jako pokrycie dachu.
- Dach juz gotowy i sciany obite plytami wiatroszczelnymi. Okna tez juz wstawione
- Czas na elewacje

Offline MAM

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2017, 21:52:45 czas Polski »
Kontunuacja:

- Elewacja gotowa
- Wrzwi juz wstawione. Prakuje portu garazowego, ale z tym trzeba poczekac az plyty w srodku beda zamontowane.
- W miedzy czasnie zaczynamy izolowanie.
- Izolacja prawie gotowa

Offline MAM

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2017, 21:54:24 czas Polski »
Zostalo juz niewiele izolacji. w tym tygodniu skoncze izolacje, a potem zaczne plastik.
Zrobie update jak prace pojda dalej.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Stycznia 2017, 21:56:33 czas Polski »
Fajny warsztacik. Nie wiem ,czy bym się skusił na dzielenie na poszczególne pomieszczenia . Cała otwarta powierzchnia wygląda rewelacyjnie .

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Stycznia 2017, 22:22:59 czas Polski »
Piknie zrobione. Uprzedzę pytania innych masz może przybliżony kosztorys ?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Stycznia 2017, 22:28:21 czas Polski »
bardzo ładny warsztacik wyjdzie :)
Fajny warsztacik. Nie wiem ,czy bym się skusił na dzielenie na poszczególne pomieszczenia . Cała otwarta powierzchnia wygląda rewelacyjnie .
jeśli chce tego użyć jako schowka na jakieś ogrodnicze pierdołki lub inne rzeczy też bym podzielił na pomieszczenia bo inne rzeczy sie nie kurzą i łatwiej zachować porządek :)

ale mam pytanie :) wychodzi 35m2 czyli pewnie stawiasz to na zgłoszenie ale na jednym zdjęciu widać w pobliżu inny budyneczek :) jak dużą masz działkę? i czy nie powinno być jeden budynek na 500m2 ? Nie żebym sie czepiał tylko chce wiedzieć jak to formalnie załatwić

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Stycznia 2017, 22:28:51 czas Polski »
Piknie zrobione. Uprzedzę pytania innych masz może przybliżony kosztorys

Obi , dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach :)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Stycznia 2017, 22:39:55 czas Polski »
Przemek 2 sprawy .
Po pierwsze primo czy ja wyglądam na dżentelmena  ;D
A po drugie primo nie chodzi mi o faktury i dokładne wyliczenia , raczej przybliżony kosztorys ja tu widzę z 5-10 TYŚ PLN . Pytam bo jakiś czas temu pomyślałem o rozbudowie swojego blaszaka i podpatruję na co mógłbym sobie pozwolić .

Offline MAM

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Stycznia 2017, 23:05:42 czas Polski »
Co do kosztorysu to moglbym sie podziekic ale  nie mam realnych cen dla was, poniewarz ja mieszkam za granica (skandynawia)a tutaj ceny sa pieknie mowiac pokop#¤"¤"#... (przepraszam za slowo).
Garaz nie jest tez budowany technologia garazowa tylko technologia domow jakie sie buduje w skandynawii, co oznacza ze pod podloga jest  200mm izolacji, 150mm w scianach i 200mm na dachu.
Mi zalezy na cieplym pomieszczeniu, dobrze szczelnym, gdzie ogrzewanie nie bedzie kosztowalo majatku.

Taksamo plyta fundamentowa jest podniesiona o 180mm od terenu. Jest to zrobione z dwoch celow, 1. ma to pasowac do kosntruykcji jaka jest w domu, 2. dzialka jest plaska i jak sa duze deszcze to stoi okolo 30-50mm wody przez jakies 20min zanim wszytko wsiaknie. To przez to ze mam za duzo kostki na dzialce a pod spodem sa zbyt szczelne masy.

Jezeli chodzi o wymogi to umnie w prawie jest tak ze moge budowac wszystko ponizej 50m2 jezeli stoi min 2m od granicy dzialki. W moim przypadku jest 1m od dzialki i 1m od budynku sasiada co powoduje ze automatycznie musze miec budynek gdzie sciana od strony sasiada ma spelniac warunki REI 30 na scianie nosniej i EI 30 na scianie nienosnej.
Patrzac na strony Rockwool, zeby taka sciane uzyskac musze miec, elewacje min 12mm, plyte drewniana lub gips jako wiatrolap, 4x6" szkielet z izolacja nieplana i min 12mm plyty drewnianej lub 9mm gipsu od wewnatrz. Skoro to ma wyc warsztat gdzie chce rzeczy na sciane wieszac to gipsy odpadaja.

Jezeli chodzi o podzial. Ja mam teraz graciolek na 10m2 ktory jest nie zaizolowany i mozna go badzo latwo otworzyc zrywajac klotke. Dlatego chce miec male pomieszczenie "brudne" na rowery, wozek dla dziecka itd...

Czysty graciolek to przeniesienie klamotow z graciolka jaki mam w domu, bo ja musze przeniesc moje biorko do graciolka w domu, w celu zwolnienia pokoju dla 2-eigo dziecka lub sypialnie dla gosci.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Stycznia 2017, 07:41:47 czas Polski »
Czyli wszystko mocno zaplanowane. Bardzo fajny domek.
Pozdrawiam

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Stycznia 2017, 08:25:58 czas Polski »
Bardzo fajny projekt. Dzieki!
Czy moglbys przyblizyc technologie wykonania plyty monolitycznej (chodzi mi o warstwy i ich grubosc)? Czy zastosowales opaske przeciwwysadzinowa? Ciekawa konstrukcja dachu. Wiekszosc szkieletow ktorym sie przygladalem ma po prostu deske kalenicowa. Tutaj widze belke wsparta slupami. Czy to ze wzgledu na obciazenie sniegiem?
Wrzucaj zdjecia dalej a jak Ci sie chce to mozesz wiecej napisac o poszczegolnych etapach.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Stycznia 2017, 10:54:16 czas Polski »
Ja również dołączam się z pytaniem o płytę betonową. Może jakiś przekrój warstw?
Gdzie odprowadzisz rynny?

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Stycznia 2017, 14:08:16 czas Polski »
Bardzo ładny projekt i wykonanie, też mi się marzy coś podobnego.